Rămâi conectat

Ştirea zilei

O angajată a Primăriei Teiuș a fost nevoită să demisioneze în urma presiunii exercitate de primarul PSD. Motivarea deciziei prin care edilul orașului a fost condamnat la închisoare cu suspendare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Judecătoria Aiud a finalizat motivarea deciziei prin care primarul PSD al orașului Teiuș. Mirel Hălălai, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracțiunii de conflict de interese.

În esență, judecătorul a constatat fără dubiu vinovăția primarului, care a încheiat contracte între primărie și firma la care a fost asociat și administrator (SC Dami Prod SRL Teiuș) și a semnat facturi prin care s-au făcut plăți de peste 170.000 de lei.

Mirel Hălălai a recunoscut starea de fapt reținută de Parchet în rechizitoriu, însă a negat că ar fi comis fapta sub aspect subiectiv, respectiv cu intenție. Hălălai s-a retras din societate în iulie 2012, imediat după ce a câștigat primul mandat de primar la Teiuș. În firmă a rămas, în continuare, soția acestuia.

Dami Prod SRL a fost înființată în anul 1994 de cei doi frați Hălălai, Mirel și Dănuț, ambii membri PSD, acesta din urmă fiind, în prezent, prefect al județului Alba, și are ca obiect principal de activitate colectarea și epurarea apelor uzate. l66 de achiziții publice de la firma la care a fost asociat și administrator

Din probatoriul administrat în cauză rezultă că, în perioada iulie 2012 – ianuarie 2014, primarul Mirel Hălălai a îndeplinit atât acte, dar a luat și decizii pentru efectuarea de către Primăria orașului Teiuș a unui număr de 66 achiziții publice de la agentul comercial Dami Prod SRL și ulterior a aprobat și dispus efectuarea plăților din bugetul local al orașului Teiuș, ”realizând astfel direct foloase patrimoniale pentru sine, pentru soția sa și pentru agentul comercial în sumă totală de 170.145,06 lei”.

După sesizarea Parchetului, începând cu luna februarie 2014, administrația locală nu a mai achitat facturile emise de către firma privată, deși agentul economic, în baza contractelor încheiate anterior, a mai emis facturi în valoare de 91.205,82 lei. Instanța a reținut că potrivit declarației de avere dată la 18 aprilie 2012 de către inculpatul Mirel Hălălai, acesta avea împrumutată suma de 362.710 lei la data de 31 decembrie 2011 agentului comercial SC Dami Prod SRL, firmă la care era asociat unic și administrator unic.

Din declarația de avere dată la 14 iunie 2013, rezultă că la data de 31 decembrie 2012 avea împrumutată suma de 330.270 lei și în cursul anului 2012 i-a fost restituită de către firma privată suma de 42.000 lei din împrumutul acordat. Judecătorul a mai reținut că, în perioada 2012-2014, în timpul exercitării funcției de primar al orașului Teiuș, în mod permanent inculpatul Hălălai Mirel a încasat sume de bani de la SC Dami Prod SRL Teiuș cu titlu de restituire împrumut.

”Chiar dacă inculpatul a recunoscut faptele în materialitatea lor, acesta, atât în faza de urmărire penală, cât și în fața instanței, a declarat că nu se consideră vinovat de comiterea infracțiunii reținute în sarcina sa deoarece: potrivit OUG nr. 34/2006 toate contractele încheiate cu SC Dami Prod SRL au fost sub valoarea prevăzută de actul normativ peste care se atribuie contracte doar pe bază de licitație, iar în calitate de ordonator principal de credite avea obligația de serviciu de a semna personal contractele și ordinele de plată, doar în situații gen concediu de odihnă/concediu medical își delega atribuțiile viceprimarului. (…)

Cu toate că secretarul Orașului Teiuș i-a adus la cunoștință inculpatului prevederile actelor normative relevante, inculpatul, cu bună știință, a ales să încalce obli­gațiile/interdicțiile impuse de legislația în vigoare. (…) Contrare apărării inculpatului potrivit căreia «nu puteam refuza semnarea contractelor și semnarea ordinelor de plată deoarece erau obligațiile mele de serviciu (…) doar în situația în care eram în concediu de odihnă sau medical atribuțiile mele erau delegate viceprimarului», sunt dispozițiile art. 65 din Legea nr. 215/2001 – primarul poate delega atribuțiile ce îi sunt conferite de lege și alte acte normative viceprimarului, secretarului unității admnistrativ-teritoriale”, se afirmă în motivarea hotărârii de la Judecătoria Aiud.

*Presiuni asupra unei angajate care a refuzat să mai semneze facturile

O angajată a Primăriei Teiuș care a refuzat să mai aplice viza de control financiar preventiv după ce s-a aflat de ancheta penală în derulare a fost nevoită să își dea demisia din instituție.

”(…) Inculpatul i-a spus că firma o să acționeze primăria în instanță, iar primăria o să se îndrepte împotriva sa pentru neplata facturilor și o să plătească penalitățile. Totodată, martora a declarat că urmare a tensiunilor create în cadrul instituției, și-a dat demisia din funcție. În aceste condiții, dacă inculpatul, astfel cum afirmă, a acționat cu bună credință în relațiile comerciale dintre Primăria Teiuș și SC Dami Prod SRL, nu se justifică presiunea exercitată asupra martorei pentru aplicarea vizei de control preventiv. Instanța deduce că inculpatul, chiar după declanșarea cercetărilor în cauză, a insistat în activitatea infracțională”, se mai afirmă în documentul instanței de judecată.

Pe lângă condamnarea la 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, Judecătoria Aiud a mai impus obligația ca Mirel Hălălai să nu mai poată ocupa funcții publice timp de 2 ani. De asemenea, acesta ar urma să efectueze un număr de 100 de zile de muncă în folosul comunității. Dosarul urmează să ajungă, pentru a doua fază de judecată, la Curtea de Apel.

Până la pronunțarea unei hotărâri definitive, inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea