Rămâi conectat

Ştirea zilei

Numărul contestaţiilor la FISC în Alba a ajuns la 4250, în 3 săptămâni. Situaţia rămâne incertă

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

contestatii finante alba 01Peste 4000 de contestaţii au fost depuse la sediul Administraţiei Finanţelor Publice Alba, până joi, 22 ianuarie, la aproape 3 săptămâni de la primirea deciziilor de impunere privind plata CASS din 2012.

Deşi, miercuri, Guvernul a modificat, printr-o Ordonanță, Legea 571/2003 privind Codul fiscal, în sensul exceptării de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a unor categorii de persoane, precum şi al clarificării unor categorii de venituri pentru care nu va fi datorată contribuția de asigurări sociale de sănătate, se pare că aceasta nu a ajuns în teritoriu,  iar  situaţia rămâne încă incertă.

Contribuabilii care se consideră nedreptăţiţi au termen de contestare 30 de zile de primirea înştiinţării. Astfel, numărul contestaţiilor ar putea creşte în următoarea perioadă, dat fiind faptul că aceste decizii de impunere au fost distribuite de către Poştă chiar şi în a doua săptămână din luna ianuarie, aşa încânt, termenul legal de depunere al contestaţiilor ar fi până la jumătatea lunii februarie.

Din cei peste 48.000 de oameni din Alba care au primit, prin poştă, decizii de impunere privin plata contribuţiilor de sănătate din 2012, 4250 au depus contestaţii, până joi, 22 ianuarie.

Contestaţia pentru deciziile de la ANAF ar fi, deocamdată, singura soluţie la care pot apela contribuabilii cu decizii de impunere nejustificate, aceasta putând fi depusă în 30 de zile de la primirea înştiinţării.

 Ordonanţa adoptată miercuri de Guvern pune de acord prevederile Codului fiscal cu cele ale Legii nr. 95/2006. privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precizând care sunt categoriile de persoane şi categoriile de venituri exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

 Aflaţi mai multe detalii la următorul link: Guvernul a clarificat problema CASS-ului impus nejustificat de ANAF. Care sunt categoriile de persoane şi categoriile de venituri EXCEPTATE de la plata contribuţiei

 Totuşi, mai sunt lucruri de clarificat.

 Ordonanţa de urgenţă aprobată miercuri de Guvern nu spune nimic despre nedreptatea suportată de cei care au obţinut un venit ocazional mai mic decât salariul minim brut pe ţară.

 Baza de clacul lunară a CASS este salariul minim brut pe ţară, iar ordonanţa spune că, chiar dacă venitul lunar realizat este sub plafonul minim, contribuţia se calculează la salariul minim brut pe ţară. Astfel, dacă cineva a obţinut un venit ocazional, de 100 de lei într-un an, acestuia i-ar reveni să plătească suma de 468 de lei, mai mult decât a câştigat, ceea ce nu ar fi normal. Astfel, se aşteaptă ca guvernul să revină cu modificări legislative şi pentru această categorie de persoane.

 ”Trebuie precizat că pentru persoanele care au obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate, baza lunară de calcul a contribuției este condiționată de un plafon minim, respectiv, de valoarea salariului minim brut pe țară stabilit prin hotărâre de Guvern. Dacă venitul lunar realizat este sub plafonul minim, contribuția se calculează asupra plafonului”, precizează reprezentantul Executivului.

Potrivit unui proiect de lege, copiii şi alte persoane care au plătit nejustificat CASS din 2012 vor avea dreptul la rambursare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea