Nu vrem ca Roşia Montană să fie o altă Vama Veche

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Tinerii din localitate spun un NU hotărât festivalului Fân Fest şi celor care vin să se distreze aici fără să înţeleagă prea bine ce e cu Roşia Montană şi pe cine sau ce vor să „salveze” o dată pe an. Noi suntem tinerii din Roşia Montană, copii de mineri. După ce studiem în diferite oraşe ale ţării, cu mari eforturi, vrem să avem la ce să ne întoarcem acasă, vrem să trăim şi să muncim cinstit în locurile în care ne-am născut.
De câţiva ani, la Roşia Montană se organizează un aşa zis festival pentru salvarea localităţii – Fân Fest. Cum şi de ce vor să ne salveze unii, nu am înţeles până acum. Şi noi suntem tineri, dar cuvântul distracţie are o altă semnificaţie pentru noi. Cei care vin în localitatea noastră sub pretextul unui festival, nu fac cultură ci lucruri pe care nu şi le permit acasă, sub ochii părinţilor. Rămânem înmărmuriţi în fiecare an în faţa „activităţilor” din zilele în care se organizează aici Fân Festul. Nu putem accepta vulgaritatea şi superficialitatea la noi acasă sub falsul pretext că această pseudo-manifestare promovează cultura şi tradiţiile zonei noastre. Noi suntem viitorul Roşiei Montane, nu ei. Şi nu lăsăm pe nimeni să îşi bată joc de istoria acestei localităţi, să lupte împotriva noastră, a comunităţii din Roşia Montană. Ne-am născut şi am crescut aici. Vrem ca Roşia Montană să se dezvolte, nu să se distrugă. Suntem de acord cu orice investiţie, atâta timp cât ne respectă tradiţiile, cultura şi patrimoniul. Până acum toţi cei care vin din alte părţi şi se laudă că vor să salveze Roşia Montană nu au făcut nimic concret în această privinţă.
De mai bine de 10 ani, singurii care au arătat că doresc să continue mineritul în zonă sunt cei de la compania Roşia Montană Gold Corporation. Aceştia au oferit locuri de muncă, au restaurat clădiri de patrimoniu şi ne-au arătat că le pasă de comunitate.
„Sunt conştientă că dacă nu se investeşte la Roşia Montană, noi, studenţii de astăzi şi specialiştii de mâine, nu mai avem unde să ne întoarcem. Iar noi asta ne dorim din tot sufletul: să revenim acasă! Proiectul propus aici înseamnă minerit, şi această industrie va atrage după sine şi alte investiţii, vor fi locuri de muncă pentru toată lumea: şi pentru absolvenţii de Politehnică, şi pentru cei de la Turism, Arheologie sau Economie. „Salvatorilor” care vin la Fân Fest le transmitem că Roşia Montană nu este un loc de distracţie şi îi sfătuim să stea la ei acasă, deoarece nu ne reprezintă pe noi, iar noi suntem singurii care ne putem decide viitorul. Roşia nu este o nouă Vama Veche”, este de părere Andra Almăşan, preşedintele Asociaţiei Studenţilor din Roşia Montană.
Tinerii sunt viitorul unei localităţi. Şi pentru asta vom lupta – ca Roşia Montană să aibă un viitor. Şi acest viitor este un minerit modern şi responsabil la noi acasă. O dezvoltare durabilă a acestei zone cu o istorie în minerit de peste 2000 de ani, care să ne asigure nu doar o viaţă mai bună, ci şi promovarea adevăratelor noastre valori şi tradiţii.
Asociaţia Studenţilor din Roşia Montană
Preşedinte, Andra ALMĂŞAN
Roşia Montană,
11 august 2011

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

14 Comentarii

cititor ziar 12 august 2011 at 8:44

De fapt aceasta madmoazela nu vrea picior de om strain pe la Rosia Montana,inafara prietenilor ei cautatori de aur instilatori de cianura .Aceasta portavoce a filocianuristilor de la compania Gold bla bla bla, nu are ce cauta pe la Rosia Montana.Rusine celor care -si vand pamantul,apa ,aerul si spiritul unor otravitori moderni.

vigilante 12 august 2011 at 8:44

Dragi studenti din Rosia Montana aveti perfecta dreptate, doriti liniste in orasul vostru, nu doriti ca unii sa vina sa se „destrabaleze” ca la Vama Veche sau de ce nu Sighisoara (probabil sunteti la curent cu „petrecerile studentesti” de la astfel de festivaluri pentru ca ati participat si voi la ele). Pe de alta parte vad ca doriti sa va „salveze” RMGC si vorbiti de un minierit modern…si responsabil (exploatarea cu cianuri inseamna minierit modern si responsabil in viziunea voastra). Cum o sa va promoveze exploatarea cu cianuri, poluanta, periculoasa si relativ putin profitabila pentru statul roman care va detine doar niste procente din profit adevaratele voastre valori si traditii? Eu ca umil postac pe acest forum intreb care sunt aceste valori pe care le mentionati? Sau mai pe sleau ce sponsorizari ati primit de la RMGC pentru acest articol? Vad ca se „trage” tare pe toate canalele (desi CNA ul le-a intrezis celor de la RMGC o serie de reclame fiind considerate mincinoase si considerandu-se ca se dezinformeaza po*ulatia prin continutul lor).

Costel 12 august 2011 at 8:47

Am trecut si eu prin Rosia Montana cu mai multi ani in urma in ziua cand s-a terminat renumitul festival Fas Fan si am vazut ce mai ramasese in Rosia … multe dare de urina pe cladirile vechi peturi si hartii cu duiumul … dupa cum povestea un localnic acesta era un festival al betivilor care nici macar nu vorbeau romaneste …

vigilante 12 august 2011 at 9:39

Aici ai dreptate. Arata-mi tu un festival la care nu se face mizerie si nu se imbata unii. Nu asta e ideea. Ideea e ca acest festival s-a vrut o forma de protest impotriva exploatarii cu cianuri. De aceea se agita atat RMGC prin intermediu diferitelor organizatii, reclame sau persoane platite. Nu cred ca Rosia Montana poate trai doar din turism dar exploatarea aurului prin cianuri e un castig pe termen scurt si o pierdere imensa pe termen lung. De ce nu se concepe un proiect de catre statul roman privitor la o exploatare sigura si care sa nu aiba impact asupra mediului. S-ar oferi si locuri de munca (ceea ce trambiteaza acum canadienii) si aurul obtinut ar fi 100% in posesia statului roman. Pentru ca pe statul roman in doare in c.r si pentru o spaguiala e dispus sa vanda pe nimic dreptul de exploatare unei firme care putin ii pasa de natura, de potentialul turistic, arhelologic al zonei. Cand se va termina aurul canadienii isi vor face coada colac si localnicii vor ramane si someri, si cu lacul de cianura si cu aurul luat.

rosca 12 august 2011 at 22:04

DTineri si inconstienti !
Deschideti ochii in jurul vostru si calculati bine, daca aveti dreptul sa disrtugeti sanatatea altor generatii care vor urma dupa voi, doar pt ca v-a intrat in cap ca nu sunteti in stare sa luati viata de la capat si sa va ocupati in zona sau in alte colturi de tara sau ale lumii de alte meserii ! Cine va dreptul ca pt doar 200 de locuri de munca pe doar 10 sau 15 ani, sa distrugeti vieitilor altor generatii care vor supporta cianurile care se vor deversa ca si de la iazul fostului combinat al cuprului, pe care acum nimeni nu mai e in stare sa il newutralizeze ? Vreti alta ecolo9gica PE VIITOR ? Cine va da dreptul sa decideti viata altor citeva mii de oamenmi doa pt binele vostru IPOTETIC DE FAPT ? Nu mai piuneti botul la porstii si nu uitati ca tara asta cumpara mai ieftin aurul de la bursele internationale decit cum vrea sa il vanda bancii nationale jefuitorii de la firma fantoma.

ioana 13 august 2011 at 1:56

imi pare bine sa vad, din toate comentariile, ca RMGC-ul nu mai prosteste pe nimeni… Poate ca nu suntem atat de prosti pe cat ne luati…

Dan 13 august 2011 at 9:32

Un astfel de eveniment aduce bani acelui loc ! Cum sa refuzi asta ?
In afara de asta e un eveniment cultural,intr-un loc unde in rest nu se întîmpla nimic ! Ca ramîne mizerie dupa,e normal,se folosesc 2% din banii cîstigati acolo si…se strîng gunoaiele !

gogu 13 august 2011 at 10:58

aceasta fatuca scoasa la inaintare pe banii goldului se pare ca e cam saraca cu duhul: in loc sa se bucure ca festivalul aduce bani si mai ales reclama localitatii ca baza pentru dezvoltarea turismului si a altor activitati durabile si nedistructive se ratoieste la tinerii din aceeasi generatie cu ea care le viziteaza localitatea. la un asemenea nivel de inteligenta (coruptie) chiar ca va meritati soarta

Viorica 13 august 2011 at 19:01

Dragi studenti din Rosia Montana ati participat la Sighisoara la petrecerile studentesti”si acolo e o Vama Veche.Cum o sa va promoveze exploatarea cu cianuri, poluanta, periculoasa si relativ putin profitabila pentru statul roman care va detine doar niste procente din profit adevaratele voastre valori si traditii? Doriti sa va salveze RMGC, exploatarea aurului prin cianuri e un castig pe termen scurt si o pierdere imensa pe termen lung. Cand se va termina aurul canadienii isi vor face coada colac si localnicii vor ramane si someri, si cu lacul de cianura si cu aurul luat

Elena 13 august 2011 at 19:06

Aveti dreptul sa disrtugeti sanatatea altor generatii care vor urma dupa voi, doar pt ca v-a intrat in cap ca nu sunteti in stare sa luati viata de la capat si sa va ocupati in zona sau in alte colturi de tara sau ale lumii de alte meserii !Pentru doar 200 de locuri de munca pe doar 10 sau 15 ani, sa distrugeti vieitilor altor generatii Nu mai piuneti botul la porstii si nu uitati ca tara asta cumpara mai ieftin aurul de la bursele internationale decit cum vrea sa il vanda bancii nationale jefuitorii de la firma fantoma.

Facaldo 13 august 2011 at 22:23

Nimeni nu are dreptul sa decida in locul comunitatii din Rosia Montana fara sa-i consulte. Comunitatea a decis, se vede si din numarul mare de oameni iesiti la protest. Vor minerit, vor un loc de munca. Vor face si turism, numai ca acest lucru are nevoie de investitii, nu „salvatori ” platiti de altii care urmaresc altceva decat interesele comunitatii. Ma bucur ca si in acest an a iesit un mare FASSSSS din fan festul lor. Se pare ca isi dau seama unii cate sanse au sa mai prosteasca comunitatea cu turism si fructe de padure.

vigilante 14 august 2011 at 8:36

Viorica elena si facaldo ati invatat ceva: copy/paste. Si mergand pe aceeasi nota spun ca nimeni (ma refer la postaci platiti ca voi) nu are dreptul sa ia la misto comentariile unor cetateni onesti care nu doresc o exploatare cu cianuri si distrugere a mediului de dragul unor interese de moment ale unor oamani fara scru*ule interesati doar de bani. Am vandut („privatizat”) in tarisoara asta fabricile pe nimic unor indivizi care le-au taiat si vandut la fier vechi. Acum vindem aurul, maine poimaine ce o sa mai vindem. Totul e posibil in Romania datorita unor oameni ca voi care pentru un pumn de bani vand orice: trecut, traditii, tara. In momentul in care toata media care e cu ochii pe RMGC plus Academia Romana si alte institutii serioase au dubii in ceea ce priveste exploatarea cu cianuri va gasiti cativa mai destepti care primind banii goldului va plangeti de lipsa locurilor de munca, de faptul ca aveti 7 copii si musai vreti minierit cu cianuri. Trecand peste faptul ca nu e vinovat nimeni in tara asta de cati copii aveti voi (inseamna ca ati avut tmp de facut copii si bani, deci nu ati dus-o atat de rau) de recalificare ati auzit? Nu scrie nicaieri ca daca bunicul a fost miner, tata miner, si eu si copiii mei sa fie tot mineri. Presupun ca nu ati plecat sa „faceti facultati” ca sa va intoarceti in Rosia sa dati la lopata in galerii dintr-un profund sentiment de atasament fata de locurile natale. Multi au si plecat de acolo goldul cumparandu-le case in Alba Iulia numai pt a-si putea duce la indeplinire interesele.

Facaldo 14 august 2011 at 11:29

vigilante, ori esti prost, ori nu pricepi.Imi cer scuze pentru vocabular, dar iei in ras soarta unei comunitati miniere. Iei in ras soarta unei comunitati care a trait generatie dupa generatie din minerit si voi nici nu ati auzit de noi pana acum. Statul roman nu are bani pentru aceasta exploatare, ce propui pentru aceasta comunitate HIBERNAREA ? Ce plolicalificari sfatuiesti sa faca acesti oameni care pot lucra la ei acasa ? Sunt prea blanzi cu cei care vin sa o faca pe salvatorii, nu cunoasteti problemele sociale de aici. Statul roman are de castigat, dar nu cred ca te intereseaza sa citesti despre mediu, cultura si apoi turism. Aceste lucruri se fac cu bani, bani din investitii ca nu din povestile celor care habar nu au de aceasta situatie.

vigilante 14 august 2011 at 17:29

Facaldo trecand peste limbajul de tractorist nu-mi spune mie ca nu cunosc problemele sociale de acolo. Ceea ce nu conosc nu comentez si slava domnului ca m-am documentat destul din presa centrala si reportaje televizate despre situastia de acolo si „proiectul salvator”. Daca reusesti sa silabisesti ce am scris mai sus o re realizezi (sper) ca am afirmat ca nu se poate trai in RM doar din turism. Exploatarea cu cianuri ma deranjeaza nu minieritul in sine. De ce nu ii intrebi pe stapanii tai care te platesc sa le faci jocul de interese pe forul de ce nu cauta o alta metoda nepoluanta? Iti spun eu: pentru ca metoda asta oricat de „sigura” sustin ei ca este e cea mai ieftina. Canadienii vor sa obtina profit cat mai ridicat pe spinarea fraierilor de romani care vand tot pentru o pita si o bara de salam. Vreti minierit? Gasiti o metoda de exploatare nepoluanta. Pentru 100, 200 de oameni care vor primi salarii (bag mana in foc ca de mizerie ca nu o sa va plateasca ei ca in Occident) o sa se distruga o intreaga zona si o sa se puna in pericol sanatatea generatiilor viitoare. Dar ce mai conteaza cand e banul la mijloc nu-i asa?

Comentariile sunt oprite