Rămâi conectat

Societate

Nu vrem ca Roşia Montană să fie o altă Vama Veche

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Tinerii din localitate spun un NU hotărât festivalului Fân Fest şi celor care vin să se distreze aici fără să înţeleagă prea bine ce e cu Roşia Montană şi pe cine sau ce vor să „salveze” o dată pe an. Noi suntem tinerii din Roşia Montană, copii de mineri. După ce studiem în diferite oraşe ale ţării, cu mari eforturi, vrem să avem la ce să ne întoarcem acasă, vrem să trăim şi să muncim cinstit în locurile în care ne-am născut.
De câţiva ani, la Roşia Montană se organizează un aşa zis festival pentru salvarea localităţii – Fân Fest. Cum şi de ce vor să ne salveze unii, nu am înţeles până acum. Şi noi suntem tineri, dar cuvântul distracţie are o altă semnificaţie pentru noi. Cei care vin în localitatea noastră sub pretextul unui festival, nu fac cultură ci lucruri pe care nu şi le permit acasă, sub ochii părinţilor. Rămânem înmărmuriţi în fiecare an în faţa „activităţilor” din zilele în care se organizează aici Fân Festul. Nu putem accepta vulgaritatea şi superficialitatea la noi acasă sub falsul pretext că această pseudo-manifestare promovează cultura şi tradiţiile zonei noastre. Noi suntem viitorul Roşiei Montane, nu ei. Şi nu lăsăm pe nimeni să îşi bată joc de istoria acestei localităţi, să lupte împotriva noastră, a comunităţii din Roşia Montană. Ne-am născut şi am crescut aici. Vrem ca Roşia Montană să se dezvolte, nu să se distrugă. Suntem de acord cu orice investiţie, atâta timp cât ne respectă tradiţiile, cultura şi patrimoniul. Până acum toţi cei care vin din alte părţi şi se laudă că vor să salveze Roşia Montană nu au făcut nimic concret în această privinţă.
De mai bine de 10 ani, singurii care au arătat că doresc să continue mineritul în zonă sunt cei de la compania Roşia Montană Gold Corporation. Aceştia au oferit locuri de muncă, au restaurat clădiri de patrimoniu şi ne-au arătat că le pasă de comunitate.
„Sunt conştientă că dacă nu se investeşte la Roşia Montană, noi, studenţii de astăzi şi specialiştii de mâine, nu mai avem unde să ne întoarcem. Iar noi asta ne dorim din tot sufletul: să revenim acasă! Proiectul propus aici înseamnă minerit, şi această industrie va atrage după sine şi alte investiţii, vor fi locuri de muncă pentru toată lumea: şi pentru absolvenţii de Politehnică, şi pentru cei de la Turism, Arheologie sau Economie. „Salvatorilor” care vin la Fân Fest le transmitem că Roşia Montană nu este un loc de distracţie şi îi sfătuim să stea la ei acasă, deoarece nu ne reprezintă pe noi, iar noi suntem singurii care ne putem decide viitorul. Roşia nu este o nouă Vama Veche”, este de părere Andra Almăşan, preşedintele Asociaţiei Studenţilor din Roşia Montană.
Tinerii sunt viitorul unei localităţi. Şi pentru asta vom lupta – ca Roşia Montană să aibă un viitor. Şi acest viitor este un minerit modern şi responsabil la noi acasă. O dezvoltare durabilă a acestei zone cu o istorie în minerit de peste 2000 de ani, care să ne asigure nu doar o viaţă mai bună, ci şi promovarea adevăratelor noastre valori şi tradiţii.
Asociaţia Studenţilor din Roşia Montană
Preşedinte, Andra ALMĂŞAN
Roşia Montană,
11 august 2011


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Societate

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA | Alba fierbe sub codul roșu de CANICULA, la Alba Iulia risipa de apă e în floare: Pistele de biciclete, ”răcorite” de țâșnitorile pentru udarea gazonului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alba fierbe sub codul roșu de CANICULA, la Alba Iulia risipa de apă e în floare: Pistele de biciclete, ”răcorite” de țâșnitorile pentru udarea gazonului În timp ce mai multe localități din Alba sunt de zile bune fără apă potabilă după raționalizarea consumului de către operatorul APA CTTA Alba, la Alba Iulia continuă risipa. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea