Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Nu dormi suficient? Nici nu îţi închipui cum poate fi afectat organismul tău. Iată EFECTELE

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

insomnieIndiferent că te confrunţi cu insomnii sau pierzi nopţile din cauza altor motive, nu uita că somnul este un factor extrem de important în viaţa ta, şi ia măsuri. Dacă nu te odihneşti bine, organismul poate fi afectat mai mult decât îţi închipui, iar cu timpul vei experimenta multe neplăceri legate de sănătatea şi de aspectul tău fizic.

Iată ce se întâmplă dacă nu dormi suficient!

Lipsa somnului afectează memoria
Odihna joacă un rol important în procesul de învăţare şi concentrare, aşa cum probabil ai observat, deoarece afectează atenţia, capacitatea de înţelegere şi de reţinere a informaţiilor. Pe timpul nopţii se consolidează memoria, astfel dacă nu reuşeşti să dormi suficient, nu vei fi capabil/ă să îţi aminteşti ceea ce ai învăţat.

Somnul insuficient distruge apetitul sexual

Te întrebi ce se întâmplă dacă nu dormi mai multe zile la rând şi ce legătură are acest lucru cu prestaţiile sexuale? Iată şi dovezile! În urma unor studii cercetătorii au ajuns la concluzia că lipsa somnului afectează viaţa sexuală atât a femeilor, cât şi a bărbaţilor. De exemplu, un studiu publicat în 2002 în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism sugerează faptul că mulţi bărbaţi care nu se odihnesc suficient înregistrează un nivel scăzut de testosteron (hormon secretat de testicule în special). În plus, lipsa energiei şi tensiuna creată afectează, de asemenea, prestaţiile din dormitor.

Ce se întâmplă la nivel psihic, dacă nu dormi suficient?

Pe lângă problemele pe care le întâmpini atunci când te concetrezi la studii sau la locul de muncă, lipsa somnului favorizează şi depresia. Probabil ai observat că atunci când adormi supărată te trezeşti binedispusă, ca şi cum problemele nu ar mai fi atât de grave. Ei bine, mai multe studii au demonstrat că dacă nu te odihneşti suficient, agravezi simptomele depresiei şi ale anxietăţii deja instalate. De altfel, insomnia se număra printre simptomele depresiei, astfel că merg mână în mână, hrănindu-se constant una pe cealaltă. Vestea bună este că tratarea uneia dintre afecţiuni ajută şi la vindecarea celeilalte.

Schimbările de dispoziţie

Evident că dispoziţia ta depinde de somn. Studiile americane arată că din cauza unui somn prost, oamenii sunt predispuşi la schimbări frecvente de dispoziţie. Aceste schimbări duc la perioade de depresie, care se pot transforma în ceva şi mai grav.

 Sentimentul de nefericire

Psihologii afirmă că oamenii care nu dorm suficient sunt undeva în partea de jos a piramidei bunei dispoziţii, simţindu-se nefericitţ din cauza lipsei de somn. Iar sentimentul de nefericire duce la depresii accentuate.

Somnul de frumuseţe nu este un mit

Ai observat cum arată pielea ta după ce pierzi o noapte sau două de somn? Dacă da, imaginează-ţi ce se întâmplă dacă nu dormi suficient pe o perioadă mai lungă de timp. Atunci când nu te odihneşti corespunzător, organismul secretă mai mult cortizol (denumit şi hormonul stresului). În cantităţi mari, acesta are repercursiuni asupra colagenului (care îţi menţine pielea elastică şi fină).

Ce se întâmplă la nivel fizic, dacă nu dormi?

S.O.S. silueta! Cei care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte, sunt predispuşi la îngrăşare!

Se pare că lipsa somnului are legătură cu creşterea apetitului alimentar şi cu obezitatea. Conform unui studiu în domeniu, persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte sunt cu 30% mai predispuse la îngrăşare decât celelalte care se odihnesc corespunzător. De altfel, în momentele în care te simţi fără energie, ai poftă de alimente junk food, bogate în grăsimi şi carbohidraţi. Aşadar, din programul tău de slăbit nu ar trebui să lipsească orele de somn suficiente.

Dacă nu dormi suficient pe o perioadă mare de timp, poţi suferi de afecţiuni grave

Efectele pe care le resimţi după ce ai pierdut o noapte de somn sunt mult mai mici în comparaţie cu cele care te vor afecta dacă ai un stil de viaţă dezechilibrat. Insomniile cronice favorizează apariţia unor afecţiuni grave şi alte neplăceri: diabet, tensiune arterială, infarct miocardic, bătăi neregulate ale inimii, atac cerebral. Aproximativ 90% dintre persoanele care suferă de insomnie au semnalat faptul că mai au şi alte probleme de sănătate (cel puţin o afecţiune). În plus, cercetătorii englezi au ajuns la concluzia că nivelul mortalităţii este în creştere şi din cauza lipsei de somn. Rezultatele unui studiu au arătat că cei care au tăiat câteva ore din programul de somn sunt predispuşi la un trai mai scurt, din cauza numeroaselor afecţiuni la care se expun.

Ei bine, acum, că ai aflat ce se întâmplă dacă nu dormi suficient, ia măsuri. Acordă o atenţie deosebită stilului tău de viaţă. Încearcă să te odihneşti mai mult, iar dacă suferi de insomnie, nu lăsa această afecţiune netratată, ci încearcă să apelezi la remedii naturiste sau chiar la ajutorul unui specialist, dacă afecţiunea este cronică.

Surse: divahair.ro, dormeo.ro. Foto: ghiduldesanatate.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea