Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Noutăţile normelor de aplicare a Legii RCA. Cine ar putea plăti poliţe cu 50% mai ieftine şi cum se va calcula „Factorul N”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Printre noutăţile aduse de normele de aplicare a prevederilor Legii 132/2017 privind RCA, adoptate săptămâna trecută de ASF şi care urmează să intre zilele acestea în vigoare se numără şi tarifele de referinţă, bonusul de 50% cu malusul de 180% şi administrarea specială a şoferilor cu risc ridicat.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a dezbătut şi a aprobat, în şedinţa din 26 iulie, normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

Consiliul ASF a adoptat normele în forma rezultată din consultările avute cu principalii participanţi la piaţa asigurărilor auto obligatorii – asociaţii de protecţie a consumatorilor, societăţi de asigurare, transportatori, brokeri şi service-uri auto, precum şi alte asociaţii – considerându-se că amendamentele aduse proiectului iniţial au conturat un cadru coerent şi echilibrat în sprijinul aplicării legii, care a întrunit totodată şi un consens larg pe parcursul celor două dezbateri publice pe această temă.

Noul cadru legal care reglementează piaţa RCA presupune o strânsă colaborare între mai multe instituţii ale statului. În acest sens, ASF a iniţiat şi a dezvoltat deja parteneriate instituţionale cu Ministerul de Interne, Ministerul Sănătăţii şi cu Registrul Auto Român, al căror rol este determinant în aplicarea Legii nr. 132/2017.

Normele detaliază mecanismele de implementare a noii legi RCA şi aduc clarificări în ceea ce priveşte o serie de prevederi, printre care se numără:

– reglementarea modalităţii de constatare, evaluare, stabilire şi plată a despăgubirilor;

– modalitatea de decontare directă;

– asigurările RCA aplicabile asiguraţilor cu risc ridicat;

– reglementarea criteriilor de aplicare a sistemului bonus-malus.

Prin sistemul de bonus-malus, şoferii care nu produc accidente ar putea plăti poliţe RCA cu 50% mai ieftine (bonus) decât tarifele rezultate din calculele de referinţă, iar cei care au un comportament inadecvat în trafic ar putea plăti cu până la 180% mai mult (malus).

Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedintele ASF pentru sectorul Asigurări, a declarat în cadrul dezbaterii publice desfăşurate pe tema RCA: „Am discutat cu toţi cei implicaţi şi am convenit că cel care este asigurat şi are un comportament adecvat în trafic trebuie să fie bonusat, trebuie să primească un discount semnificativ. Am crescut acest bonus de la 32% la 50%. În ceea ce priveşte categoria persoanelor care sunt malusate, care au un comportament inadecvat în trafic, care fac accidente, care ne împing către zona de creştere a tarifelor şi de rezolvare a acestor probleme pe care le constatăm că există astăzi, vor fi malusati până la 180%. Era 200%, dar 180% a rezultat în urma dezbaterilor cu asociaţii de protecţia a consumatorului, transportatori, service-uri, am convenit că punctul de echilibru este acest 180%”.

Sursa: capital.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea