Noutate legislativă în domeniul mărcilor sau a brandurilor

O marcă înregistrată la O.S.I.M (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci) este o marcă protejată, care nu poate fi folosită sau copiată de nimeni, în afară de titularul mărcii sau brandului respectiv. Cu toate acestea, la ora actuală, datorită modificărilor legislative recente, oricând, oricine îşi poate înregistra o marcă similară sau identică cu o marcă deja înregistrată şi protejată legal.

Adina TimoneaCu alte cuvinte, cine va solicita înregistrarea unei mărci în prezent, nu va mai obţine informaţii cu privire la mărcile sau brandurile deja existente pe piaţă sau care sunt în curs de înregistrare. Această situaţie se datorează adoptării de către O.S.I.M a  Ordinului nr.5/14.01.2016, prin care această instituţie nu mai are prerogativa de a verifica existenţa unei mărci similare sau identice cu o marcă deja înregistrată şi totodată, existenţa unor clase de produse şi servicii similare pentru a căror protecţie s-a solicitat marca. Care este soluţia pentru această problemă? Monitorizarea mărcii. Acest serviciu este util pentru a se asigura rolul efectiv al mărcii şi anume de a proteja originea şi caracteristicile produselor şi serviciilor pentru care s-a înregistrat marca.

INFORMARE COVID-19

Un brand sau o marcă cunoscută poate fi  folosită fără drept oricând de către o companie concurentă, cu scopul de a se folosi de imaginea şi succesul acestei mărci. Însă astfel de situaţii nu pot fi monitorizate de către titularul mărcii, ci de către o agenţie de proprietate industrială, specializată în înregistrarea şi monitorizarea mărcilor la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Un specialist din cadrul unei astfel de agenţii poate realiza demersurile necesare pentru a se asigura că marca şi brandul înregistrat este unic şi nu este folosit în mod ilegal de către concurenţi. Dacă se depune o cerere de înregistrare a unei mărci similare sau identice, specialistul va formula opoziţie la înregistrarea acesteia şi dacă s-a înregistrat deja o marcă identică se va introduce o acţiune în anularea mărcii respective la Tribunalul Bucureşti.

De asemenea, pe baza unui abonament, specialistul va supraveghea permanent cererile pentru înregistrarea unor mărci similare sau identice sau pentru produse sau servicii identice cu mărcile existente. În acest sens, Agenţia TAS Cluj Napoca vă oferă servicii în domenii de activitate precum cercetarea documentară şi înregistrarea mărcilor şi indicaţiilor geografice la O.S.I.M, O.H.I.M şi O.M.P.I, precum şi monitorizarea mărcilor pentru a se asigura protecţia efectivă a acestora. Activitatea agenţiei se bazează pe profesionalism, respect faţă de clienţi şi atenţia îndreptată spre soluţionarea în timp util şi eficient a litigiilor. ADINA ŢIMONEA, avocat şi consililier în proprietate industrială                                                                                           

Adina Țimonea

Avocat consilier în proprietate industrială

Telefon: 0745160163

Email: office@agentiatas.ro

www.agentiatas.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Vasilca Vasile 23 februarie 2016 at 7:54

Si Alba avea nevoie de o asemenea agentie,sau persoana calificata in a face asta,intotdeauna cineva este primul.
Felicitari Adina si succes.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...