Rămâi conectat

Economie

Noul “Mers al trenurilor” intră în vigoare din 11 decembrie 2011

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    CFR Călători informează că, începând cu data de 11 decembrie 2011, va intra în vigoare noul „Mers de tren 2011-2012”, care va fi valabil până la data de 8 decembrie 2012, a anunţat Cornel Suciu, şeful Staţiei CFR Alba Iulia. Din necesitatea alinierii transportului feroviar de călători la normele legislaţiei europene în domeniu, actualele ranguri de trenuri de călători vor fi structurate de la data de 11 decembrie, în funcţie de serviciile oferite, în 3 noi categorii: Intercity (IC), InterRegio (IR) şi Regio (R). Pe reţeaua CFR, în noul plan de mers 2011/2012 vor circula cele 3 categorii de trenuri, atât în trafic internaţional (70 de trenuri internaţionale: 40 InterRegio, 4 Intercity şi 26 Regio), cât şi în trafic local (1336 de trenuri: 28 Intercity, 198 InterRegio şi 1110 Regio). Noul „Mers de tren” va aduce o serie de noutăţi. Astfel, se vor reduce duratele de parcurs ale trenurilor de rang superior pe magistralele 200 Braşov – Curtici şi 300 Bucureşti – Oradea, în contextul finalizării lucrărilor de reabilitare a infrastructurii feroviare de pe Valea Prahovei. De exemplu: acum, durata de parcurs a unui tren Rapid în relaţia Bucureşti Nord – Braşov este de 3 ore şi 45 minute, iar în 2012, aceasta se va reduce la 2 ore şi 45 minute, la un tren InterRegio. Exemple comparative privind duratele de parcurs realizate cu trenurile Intercity: Dacă pe relaţia Bucureşti – Oradea durata călătoriei este acum de 12 ore şi 52 de minute, după noul grafic va fi de 11 ore, pe ruta Bucureşti – Braşov este de 3 ore şi 33 de minute, de anul viitor va fi de 2 ore şi 29 de minute, iar între Bucureşti Nord şi Timişoara reducerea este de la 8 ore şi 44 de minute la 8 ore şi 13 minute. De asemenea, se vor realiza noi legături directe cu trenuri InterRegio, între: Bucureşti – Bistriţa, Bucureşti – Târgu Mureş, Bucureşti – Sibiu, Craiova – Braşov, Braşov – Sibiu, Bucureşti – Timişoara, Satu Mare – Constanţa, Constanţa – Braşov. Un fapt foarte important este că se va păstra tariful la trenurile Intercity şi Regio (fostele Intercity-uri şi Personale). Pentru trenurile de tip InterRegio va fi practicat un tarif intermediar între tariful celor două ranguri de tren Accelerat şi Rapid (cu circa 22% mai puţin decât la Rapid şi cu circa 12% mai mare decât cel de la Accelerat), iar prin tariful de InterRegio aplicat, abonamentele emise la tren Rapid vor scădea cu o sumă între 40 lei/abonament şi 140 lei/abonament, iar cele de la tren Accelerat vor creşte în medie cu 10 lei/abonament.
Nou mers prevede şi aplicarea unui procent de fidelitate, care va menţine un tarif convenabil la călătoria cu mai multe trenuri aparţinând CFR Călători, astfel: reduceri de 10% pentru două trenuri, 15% pentru trei trenuri, 20% pentru patru trenuri, procentele fiind aplicate la biletele întregi adult şi 50% reducere la copii. Alte noutăţi sunt: utilizarea biletului ca bon fiscal, aplicarea simultană a reducerii de anticipaţie şi a procentului de fidelitate la călătoria cu mai multe trenuri, aplicarea unei reduceri de 5% la biletele vândute prin sistemul online pentru perioadele în care nu vor exista alte oferte la acest canal de distribuţie. Se vor menţine ofertele comerciale existente, prin care se acordă reduceri la transportul feroviar: l”Minigrup 2 – 5″ este destinată celor călătoresc în grupuri mici (de 2 – 5 persoane) şi este valabilă în toate zilele săptămânii, mai puţin în zilele de vineri şi duminică, cu reduceri între 10% şi 25 %; l”Cartea VSD” (vineri, sâmbătă, duminică) valabilă în week-end, cu reduceri între 25% şi 60%; l”Călătoria dus-întors” cu o reducere de 10%; lreducere între 5% şi 13%, la cumpărarea cu anticipaţie; lreducere între 15% şi 35%, la abonamentul 5, 10, 15 zile; lreducere de 50% la abonamentele lunare şi săptămânale; lreducere 50 % pentru copii între 5 şi 10 ani şi grauit pentru copiii cu vârste de până la 5 ani; lreducere 50% pentru grupurile formate din cel puţin 20 copii sau elevi, inclusiv personal didactic, medico-sanitar, administrativ însoţitor (maxim o persoană la 10 copii); lreducere 25% la trarif la tren Regio pentru grupuri compuse din cel puţin 30 de persoane. Biletele se pot procura on-line de pe site-ul www. cfrcalatori.ro, din staţiile şi agenţiile de voiaj CFR, distribuitori autorizaţi (agenţii de turism) şi de la automatele de vânzare din staţiile CFR şi de la terminale de plăţi electronice Zebrapay din marile complexe comerciale. Informaţii suplimentare legate de oferte, tarife şi circulaţia trenurilor sunt disponibile la staţiile şi agenţiile de voiaj CFR şi pe site-ul www.cfrcalatori.ro.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea