Noua Lege a Pensiilor: Introducerea opțiunii pentru indemnizația socială minimă – una dintre noutăți

Introducerea opțiunii pentru indemnizația socială minimă este una dintre noutățile aduse de proiectul privind noua Lege a Pensiilor.

Astfel, pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie și indemnizația socială minimă, cu 3 luni înainte de aplicarea efectivă a legii.

Opțiunea se va face prin Poștă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee.

Pensionarii în plată care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă, iar dacă suma rezultată este sub indemnizația socială minimă ei opt opta pentru aceasta din urmă.

Pensionarii care nu optează în termenul de 3 luni amintit rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivității.

Citește și:  Valoarea punctului de pensie

Noua Lege a Pensiilor: Vechime minimă de 15 ani

Sunt exceptați pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă și au realizat stagiul minim cuprins între 10 și 15 ani, conform legislației în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie. Această excepție este valabilă pentru persoanele deja pensionate la data intrării efective în vigoare a legii.

În proiectul de lege se prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani.

Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizație socială și vor face obiectul unei alte legi.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Costy 11 august 2018 at 16:00

Praf in ochii oameniilor. Poti sa ai 15 ani lucrati dar iti trebuie varsta de pensionaree care este parca 63 femei si 65 barbati. Deci o prosteala pe fataaaa.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...