Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Noua Lege a pensiilor 2023: Punctul de pensie trebuie să fie același pentru toți pensionarii

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noutăți Pensii 2023: „Punctul de pensie trebuie să fie același pentru toți pensionarii”. Se pregătește o nouă lege a pensiilor

Șeful Casei de pensii a anunțat în cursul zilei de sâmbătă la Antena 3 CNN faptul că pensiilor trebuie să să majoreze toate cu același procent, nu diferențiat, însă în primul trimestru al anului 2023 va exista o nouă lege a pensiilor.

Citește și: Pensii 2023: Ajutor pentru pensionari. Pensionarii cu pensie mică ar putea primi un total de 4.000 de lei în luna ianuarie

Creşterea pensiilor şi majorarea punctului de pensie se impune chiar de la 1 ianuarie 2023, a mai spus președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, care a vorbit şi despre posibila pensie de 4.000 de lei, din ianuarie.

Baciu vorbeşte de un punct de pensie fix pentru toţi pensionarii, şi nu diferenţiat, în schimb, propune acordarea de vouchere sau ajutoare pentru cei cu venituri mai mici.

„Casa Națională de Pensie este o instituție tehnică de aplicare a legislației în vigoare și aceasta este una dintre ipotezele de lucru în momentul de față vehiculate.

Așteptăm cu toții ca să se ia o decizie în perioada imediat următoare, astfel încât să reușim noi, ca instituție tehnică de aplicare a legislației, să implementăm această majorare a pensiilor.

Vreau să fac o precizare. În primul rând, noi trebuie să creștem pensiile tuturor beneficiarilor noștri, pensionarii, și trebuie să creștem valoarea punctului de pensie. Aceasta este prima măsură pe care trebuie neapărat și care se impune de la 1 ianuarie 2023.

Şeful Casei de Pensii: „5.000.000 de pensionari trebuie să beneficieze de această majorare începând cu 1 ianuarie 2023”

Sunt măsuri complementare cele cu privire la majorarea acelor pensii, a unor persoane care sunt defavorizate, dar se impune în primul rând majorarea punctului de pensie.

În primul rând, aș vrea încă o dată să precizez acest lucru, trebuie să majorăm toate pensiile din sistemul public de pensii.

Aproximativ 5.000.000 de pensionari trebuie să beneficieze într-un fel sau altul de această majorare mult așteptată începând cu 1 ianuarie 2023.

Citește și: Alocațiile, pensiile și ajutoarele, ar putea fi majorate. Lista creșterilor aplicate începând cu luna ianuarie 2023

Așteptăm decizia care trebuie să vină cât de curând. În coaliție trebuie să existe această decizie și noi efectiv trebuie pur și simplu să o aplicăm”, a declarat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, sâmbătă, în exclusivitate, la Antena 3 CNN.

Cât despre varianta majorării diferenţiate, vehiculată de PSD, Daniel Baciu vorbeşte de o creştere fixă a pensiilor şi a punctului de pensie.

Daniel Baciu: „Punctul de pensie trebuie să fie același pentru toți pensionarii”

„Aş merge mai mult pe varianta a doua, pentru că în ultimii 20 de ani nu s-a făcut o majorare diferențiată a punctului de pensie. Deci punctul de pensie trebuie să fie același pentru toți pensionarii.

De ce trebuie să fie același? Pentru că pensiile în România sunt calculate pe contributivitate. Dacă intri și faci această majorare diferențiată a pensiilor, automat se creează dezechilibre în rândul pensionarilor, pentru că unii or să primească mai mult, iar alții or să primească mai puțin.

Deci punctul de pensie trebuie să crească la fel, uniform pentru toți pensionarii din sistemul public de pensii, iar pe lângă acest lucru se pot da, de exemplu, cum sunt acele vouchere de care se dau în prezent, care se achită din fonduri externe nerambursabile, din fonduri europene care se pot merge cu ele și în anul viitor.

Şeful Casei de Pensii: „Se pot da vouchere, dar punctul de pensie să fie la fel pentru toţi”

Acestea sunt ajutoare punctuale care putem să mergem cu ele și la anul viitor, dar punctul de pensie trebuie să fie același și trebuie o majorare unitară pentru toți pensionarii (…).

Într-adevăr, noi suntem în plin proces al acestor dosare de evaluat. În momentul de față avem 3,2 milioane de dosare evaluate și de fiecare dată am spus că acest proces nu este așa de simplu, este destul de complex.

Citește și: Pensii speciale 2023. Ciolacu și Ciucă îi liniștesc pe pensionarii speciali din magistratură, armată, poliție și jandarmerie

Avem într-adevăr 1000 de oameni angajați strict pentru acest această perioadă, pe o perioadă strictă determinată de timp, tocmai pentru a reuși să evaluăm toate dosarele în plată în momentul de față și ne apropiem de 70% din numărul total de dosare pe care le-am făcut și de fiecare dată am spus că urmărim în primul rând evidențierea stagiilor de cotizare.

Acesta este un lucru cel mai important, pentru că avem stagii de cotizare contributive și necontributive și, bineînțeles, a numărului total de puncte realizat de fiecare pensionar în parte.

În ultimii nu 10 ani, poate chiar mai mult, s-au acumulat o serie de inechități în sistemul public de pensii, pentru că legislația s-a tot modificat de-a lungul timpului și avem persoane care sunt în plată în momentul de față pe legislații diferite în timp și au cuantumuri diferite în plată.

Daniel Baciu: „Se impune o nouă lege a pensiei și avem termen trimestrul 1 din 2023”

Tocmai pentru acest lucru se impune o nouă lege a pensiei, se impune o reformă a sistemului public de pensii și avem termen ca undeva în trimestrul 1 din 2023 să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor, care să reușească să înlăture aceste inechități de care vorbeam.

Eu am dat un exemplu de bună practică acele vouchere care aș vrea, dacă se poate, să meargă și anul viitor dar, repet, în primul rând trebuie să majorăm toate pensiile tuturor pensionarilor, adică de la 1 ianuarie trebuie să avem o majorare a punctului de pensie în primul rând.

Acele vouchere, într-adevăr, se referă la alimentele de bază și este un lucru bun pentru că s-au găsit fonduri externe și nu există o presiune mare pe bugetul asigurărilor sociale de stat”, a adăugat şeful Casei de Pensii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile

Unirea Ziarul

Publicat

în

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile Mare e grădina… alegerilor. Dacă nu luăm în seamă acei lăudătorilor plătiți, ar trebui să lăsăm pentru o dată ulterioară enumerarea efectelor negative sau pozitive ale unei alianțe, mai ales în perioada pre-electorală. Oricum, efectele unor astfel de alianțe pot fi și puțin benefice, de natură să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea