Rămâi conectat

Actualitate

Noua generaţie de paşapoarte electronice și temporare, promovează obiectivele turistice ale țării. Design nou și elemente de siguranță imposibil de falsificat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministerul Afacerilor Interne a pus în circulaţie, la sfârşitul săptămânii trecute, noua generaţie de paşapoarte simple electronice şi simple temporare, cu un design nou, care au elemente de siguranţă ce vor face noile documente aproape imposibil de falsificat. Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne se laudă că noile acte de călătorie sunt printre cele mai sigure din lume deoarece au peste 65 de elemente de siguranţă.

În plus, fiecare pagină a noilor paşapoarte conţine un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din ţara noastră, precum Delta Dunării, Lacul Roşu, Sfinxul, Arcul de Triumf, Cetatea Sucevei, Mănăstirea Bârsana, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, Mirel Toancă, directorul general al Direcţiei Generale de Paşapoarte. „Astfel, pe lângă elementele de securitate pe care le oferă aceste imagini realizăm şi o promovare a obiectivelor turistice şi istorice ale ţării noastre”, a precizat Toancă.

Elementele de siguranţă la noile paşapoarte

„Cu această nouă generaţie de paşapoarte facem un pas în viitor prin complexitatea elementelor de protecţie împotriva fraudării documentelor. Elementele de securitate implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, precum şi unele realizate prin nanotehnologie. O parte a elementelor menţionate pot fi vizibile cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină, inclusiv în infraroşu, dar sunt şi elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale”, a mai spus Toancă.

De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran şi fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacţionează în trei culori (roşu, galben – verzui şi albastru).

„Datorită acestor noi elemente – de siguranţă şi de design – documentele de călătorie româneşti vor fi printre cele mai sigure paşapoarte de la nivel internaţional, fiind extrem de greu de contrafăcut. Noile modificări nu vor influenţa costul paşaportului plătit de cetăţean. Totodată, precizez că, documentele de călătorie din generaţiile anterioare sunt şi rămân valabile până la data menţionată în acestea”, a informat şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte.

Paşaportul simplu electronic are un termen de valabilitate de 10 ani pentru persoanele de peste 18 ani şi costă 258 de lei.

În ce condiţii se va emite un paşaport temporar

În plus, au fost modificate condiţiile în care poare fi eliberat paşaportul simplu electronic temporar, care este valabil 12 luni. „Astfel, acesta se eliberează într-un termen ce nu poate depăşi trei zile lucrătoare, doar în situaţii obiective, în care din motive de sănătate, familiale sau profesionale este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea unui paşaport simplu electronic”, a mai declarat chestorul Mirel Toancă.

Printre documentele care atestă motive de sănătate sunt acceptate, de exemplu, cele emise de autorităţile medicale, care consemnează necesitatea procurării unei medicaţii din străinătate sau necesitatea efectuării unui tratament, a unor investigaţii sau proceduri medicale în străinătate de către solicitantul paşaportului.

Pentru motive familiale, solicitanţii pot să prezinte, de exemplu, documente din care rezultă că o persoană din familie este în curs „de a efectua investigaţii sau proceduri medicale în străinătate sau este în stare de arest”.

În ceea ce priveşte motivele profesionale pot fi prezentate, de exemplu, documente emise de entităţi din ţară sau străinătate, din care rezultă necesitatea şi urgenţa deplasării solicitantului în afara ţării, în contextul exercitării atribuţiilor sale profesionale, participării la cursuri, conferinţe sau seminarii.

Sursa: adevarul.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Examenul de BACALAUREAT | Schimbare importantă pentru cei care au obținut note mici: Ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Examenul de BACALAUREAT | Schimbare importantă pentru cei care au obținut note mici: Ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele Absolvenții de liceu care au dat examenul de Bacalaureat și l-au luat cu o medie de cel puțin 6, 5 la toate materiile, ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele. Un proiect a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea