Rămâi conectat

Actualitate

Noua cruciadă a ministrului Petre Daea, după cormorani: Ce păsări vrea să împuște, pentru că distrug culturile

Ziarul Unirea

Publicat

în

„După cormorani, urmează ciorile!” Nouă cruciadă a ministrului Agriculturii, Petre Daea se îndreaptă asupra ciorilor. Potrivit acestuia, fermierii se plâng că aceste păsări le distrug culturile. Drept urmare, Daea ar vrea o lege care să permită împuşcarea ciorilor.

Totuși, ornitologii trag un semnal de alarmă, și spun că aceste păsări sunt protejate la nivel european, iar uciderea lor în perioada de reproducere ar atrage sancțiuni pentru România.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „După cormorani, ciorile trebuie urmărite! Da, da! Pentru că fac rău culturilor și trebuie să ne gândim bine.”

Fermier: „Mărim adâncimea, domnule ministru!”

Petre Daea: „Păi ce, vrei să o bagi la 1,5 m sub pământ? Nu mai iese porumbul… Nu, Nu! O să vorbesc cu ministrul Mediului să ne armonizăm poziția astfel încât interesul țării să primeze.”

Printre agricultori, părerile sunt împărțite. Unii spun că au întâmpinat probleme, alții însă considera că declarațiile sunt uşor exagerate.

Cioroianu Ion, prim-vicepreședinte Asociația Fermierilor din România: „Sunt o problemă pentru agricultori în sensul că scoate semințele și distruge plantele tinere. Foarte mulți, cel puțin din Bărăgan, foarte mulți agricultori au avut această problemă. În loc să aibă 50 de mii de plante au ajuns la 30 și ceva de mii.”

Adam Lucian, Director Asociația Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice: „În ceea ce privește cioara de sămănături, ea poate să ia un rând de floarea soarelui și să îl ducă până la altul. Dar nu sunt atâtea ciori încât să distrugă 50 de hectare de porumb doar prin atacul de cioară…”

Iată ce propune un fermier care cultivă grâu și porumb pe aproape 700 de hectare.

Burciu Victor, inginer agronom: „Sunt populații foarte mari care produc daune. Soluția din punctul meu de vedere este ca atunci când ai umiditate în sol mare, poți semăna porumbul și floarea sorelui mai adânc, la 8-9 cm sau 10-11 cm.”

În prezent cu dispensa de la ministerul Mediului sunt ucise aproape cinci sute de mii de ciori.

În bătaia puştii intră, ciora grivă, stăncuța și cea care, potrivit agricultorilor face cele mai multe pagube, cioara cea de semănătură.

Pe de altă parte potrivit ornitologilor, cota de recoltare a păsărilor este aproape de estimarea populației minime. Deci nu se pune problema de creştere a ei.

Fântână Ciprian, Societatea Ornitologică Romană: „V-am zis, conform legislației în vigoare sunt stabilite cote de recoltă pentru aceste păsări. Ele se împuşcă. Sau poate vrea să vină iar ca în cazul cormoranului să fie împușcate în sezonul de reproducere, iar acum suntem în prag de infringement…”

Modificarea adusă legii vânătorii, în privința cormoranilor, a fost adoptată luna trecută de Camera Deputaților, care este for decizional. Acum, urmează să ajungă la președinte, pentru promulgare. Însă, dacă se va pune în aplicare, România riscă amenzi uriaşe.

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea