NOU MAXIM istoric pentru francul elveţian: Miercuri, cursul a depăşit pragul de 4,50 lei

Cursul pentru francul elveţian anunţat de Banca Naţională a României a crescut miercuri cu 1,6% şi a atins un nou maxim, de 4,5054 lei/franc, după ce marţi a scăzut pentru prima dată în urma a trei şedinţe succesive de valori record, în timp ce euro a urcat cu 0,73 bani, la 4,511 lei, iar dolarul a atins un nou record, la 3,8989 lei.

Cursul pentru franc a urcat miercuri cu 7 bani, de la 4,4354 lei/franc marţi, în contextul întăririi monedei elveţiene pe pieţele externe în raport cu euro.

Cursul a deschis miercuri pe pieţele externe la 1,01 franci/euro, dar ulterior moneda eleveţiană s-a întărit şi raportul de schimb a scăzut pentru puţin timp la 0,9993 franci/euro. Tranzacţiile au avut loc miercuri între un curs minim de 0,9993 franci/euro şi un maxim de 1,0137 franci/euro. La ora transmiterii acestei ştiri, cursul se situează la 1,0004 franci/euro.

Cursul pentru francul elveţian anunţat de BNR a atins niveluri record joi, vineri şi luni, ca urmare a eliminării joi a plafonului minim impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro.

Citeşte şi DE VINERI: Raiffeisen Bank scade dobânda pentru clienţii care au credite în franci elveţieni

Luni, cursul francului a urcat cu 1,1%, la 4,4716 lei, după un avans de 2,2% vineri, la 4,4228 lei, şi de 15,7% joi, când a crescut la 4,3287 lei. Miercurea trecută, BNR a anunţat un curs de 3,7415 lei pentru franc. Cele trei şedinţe cu niveluri record pentru franc au fost urmate marţi de o scădere a monedei elveţiene la 4,4354 lei, ca urmare a evoluţiei de pe pieţele externe.

Comparativ cu nivelul de miercuri, ultimul anunţat de BNR anterior deciziei Băncii Elveţiei, francul înregistrează la cursul actual, de 4,5054 lei/franc, o apreciere de 20,4% în raport cu leul.

Cursul pentru euro a urcat miercuri cu 0,73 bani, la 4,5110 lei/euro. Cursul record pentru euro a fost înregistrat în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei.

Dolarul s-a întărit în raport cu euro pe pieţele extern, iar cursul anunţat de BNR a urcat cu 2,09 bani, la 3,8989 lei/dolar, un nou maxim istoric. Anterior, dolarul a consemnat cel mai ridicat nivel vineri, când a fost cotat la 3,8863 lei. Evoluţia dolarului în raport cu leul este determinată de raportul dintre moneda americană şi cea europeană pe pieţele externe.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Francul a crescut puternic joia trecută pe pieţele externe imeidiat după anunţul Băncii Eleveţiei că renunţă la plafonul de 1,2 franci/euro. Moneda eleveţiană s-a apreciat cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc însemna la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.

Cu puţin înainte de ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, euro era cotat în piaţa interbancară locală la 4,5110 – 4,5120 lei, faţă de 4,5125 lei/euro în tranzacţiile de pe finalul zilei precedente.

„Piaţa s-a agitat un pic faţă de deschidere, pe volume uşor mai ridicate faţă de medie. Sunt în piaţă şi vânzători şi cumpărători, iar cele mai multe tranzacţii au avut loc în intervalul de 4,5120 – 4,5130 lei/euro. Francul a trecut pe apreciere faţă de euro”, a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

Volumele din prima oră au depăşit uşor media, după ce în prima oră de tranzacţionare în piaţa interbancară a avut loc o singură operaţiune. Schimburile au fost perfectate între un maxim de 4,5140 lei/euro, înregistrat în deschidere, şi un minim de 4,51 lei/euro.

În regiune, zlotul s-a apreciat cu 0,3%, iar forintul cu 0,2%.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se află marţi la 0,05% – 0,42% pe an, comparativ cu 0,05% – 0,41% pe an marţi.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se situează la 0,1% – 0,58% faţă de 0,11% – 0,59% pe an în zua anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a coborât uşor, la 1,58% pe an, de la 1,59% pe an marţi.

Citeşte şi PRIMA DECIZIE în instanţă în FAVOAREA unui client cu credit în franci elveţieni: Ratele, plătite la cursul de la contractarea creditului

Sursa: mediafax

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Bonus pentru medicii de familie care conving persoanele să se vaccineze anti-Covid. Cât vor primi, per pacient, și la ce sumă poate crește

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a făcut o declarație prin care spune că o ordonanță de guvern a fost adoptată, stabilind… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro