Nicolaie Moldovan: ”La Primăria Alba Iulia nu ne jucăm cu legalitatea!”

Indexarea cu rata inflaţiei a taxelor şi impozitelor locale în municipiul Alba Iulia se pare că nu a fost înţeleasă pe deplin nici în ceea ce priveşte necesitatea, dar mai cu seamă în ceea ce priveşte procedura legală. Executivul local, adică Primăria Alba Iulia a fost acuzată că a procedat nelegal.

Vreau să demonstrez logic şi cronologic cum s-au derulat lucrurile pentru ca albaiulienii să nu cadă în capcană şi să poată judeca singuri. Prin HG nr. 1309/2012, adoptată de Guvernul României în şedinţa din data de 27 decembrie 2012 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 898/28.12.2012, care înlocuieşte anexa nr. 1, la Normele Metodologice de Aplicare a prevederilor Titlului IX din Codul Fiscal, sunt stabilite impozitele şi taxele locale, aplicabile începând cu anul 2013.

ELIT

În art. 1, alin. 2 din HG nr. 1309/2012, se prevedecă autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale, completează, modifică şi/sau abrogă dupa caz, hotărârile adoptate cu privire la stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013, până la data de 31 decembrie 2012, pentru a asigura corelarea cu prevederile Legii nr. 571/2003, privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Ca urmare, introducerea proiectului de hotărâre, privind impozitele şi taxele locale pe anul 2013, pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Alba Iulia nu a fost făcută în grabă, ci reprezintă un mod de a intra în legalitate.

Fiecare consiliu local, trebuia să adopte o hotărâre în baza HG nr. 1309/2012 şi numai după adoptarea acesteia se poate trece la eventuale modificări, în sensul reducerii valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale. De asemenea, hotărârea trebuia adoptată, deoarece la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa a Persoanei, s-a primit de la Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Evidenţă a Bazelor de Date, adresa nr. 3721904/03.01.2013, prin care se comunică noile taxe extrajudiciare de timbru, obligatorii de aplicat.

ADEZIUNE PLUS

În acest sens, în dimineata zilei de 3 ianuarie 2013, la Direcţia de Venituri s-au emis chitanţe cu taxe extrajudiciare de timbru vechi, iar după primirea adresei mai sus menţionate, s-au emis chitanţe pentru diferenţe, la SPCLEP, nefiind altfel luate în considerare. La fel s-a întâmplat şi la Serviciul Înmatriculări Auto.

Art. 4, alin. 1 din Codul Fiscal prevede că: „prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege promovata, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia”, iar aliniatul 2 al aceluiaşi articol dispune că „orice modificare sau completare la prezentul cod, intră in vigoare cu începere din prima zi a anului următor celei în care a fost adoptată prin lege”.

Majorarea aplicată prin HG 1309/2012, la nivelul Municipiului Alba Iulia, la impozitul pe clădiri, pentru persoane fizice şi impozitul pe teren pentru persoane fizice şi juridice se ridică la suma de 1.200.000 lei, adică 1.5% din veniturile proprii, respectiv 0.512%, din total venituri, raportat la bugetul anului 2012.

Consider ca prevederile HCL sunt legale şi adoptate cu respectarea dispoziţiilor HG. Din suma cu care cresc veniturile bugetului local, vedem că ea este departe de suma corecţiilor financiare aplicate unora dintre proiectele cu finanţare europeană derulate de Primăria Alba Iulia. Cât despre acest subiect promit că voi reveni pe larg, lămuritor şi sincer.

Nicolaie MOLDOVAN, administrator public al municipiului Alba Iulia

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

COMUNICAT DE PRESĂ| Călin Matieș: De ce au votat parlamentarii PNL și USR-PLUS împotriva spitalelor din România? De la UDMR oricum nu aveam așteptări…

Pot înțelege prostia umană, dar cu anumite limite! Iar limita este atunci când pui în pericol, cu bună știință, siguranța… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

11 Comentarii

Chiar asa? 10 ianuarie 2013 at 22:27

Nici macar in ceea ce priveste gastile care conduc asociatiile de proprietari si care au la mana pe responsabilul compartimentului de relatii cu asociatiile de proprietari nu va jucati cu legalitatea la primarie, domnule Nicolaie Moldovan? Chiar ne credeti prosti?

cristi 10 ianuarie 2013 at 22:44

PAI CAND ESTE VORBA DE PRIMARIA ALBA STI CA AI NUMAI IMBECILI PE ACOLO CARE HABAR NU AU CE FAC SI TE MIRI CA SE AJUNGE IN SITUATIA ASTA.
INCEPAND CU PRIMARUL, CONTABILA SEFA …….

vasi 10 ianuarie 2013 at 23:03

bai nicule ia zi tu cum dracu ai ajuns si tu la curu lu hava, stiam ca esti prost dar pupincurist? dezamagitor….

HH 10 ianuarie 2013 at 23:09

Preumele astuia, nico-LAIE, parfca imi spune totul despre capacitatea sa intelectuala dupa ce am citit aberatiile expuse mai sus. Parca asa-l chema si pe ilustrul raposat lider comunist care se credea un geniu… al Carpatilor ! Bai nico-LAIE pune ba mana pe carte si pune-te la punct ca nu-ti meriti diploma cand sutii astfel de aberatii !

Steliana 10 ianuarie 2013 at 23:41

Cum sa nu-l pupe pe Hava in conditiile in care Nicolaie primeste 10.000 de euro pe luna??? Sa verifice ANI ce casa si-a tras…

istvan 11 ianuarie 2013 at 1:06

intreaba-l pe secretarul primariei cum se traduce – caracter minimal- intr-un act normativ si cum se aplica , apoi sa-ti asumi respectarea legalitatii in primarie !!!

Dana Groza 11 ianuarie 2013 at 9:31

Domnule Moldovan, este clar pentru toata lumea ca mariti impozitele si alte taxe pentru a acoperi incompetenta din primaria Alba Iulia. Stiti si dstra acet lucru, dar cel mai bine il stie dl Hava care va pune sa justificati enormele penalitati ale incompetentei pe care le vor suporta albaiulienii. Si inca va afisati fara pic de rusine. Asta a facut politica PDL-ista si banii din voi!

nicusor 11 ianuarie 2013 at 9:56

Familia Moldovan este angajata a primariei pe salarii care sfideaza criza! sot+sotie = 10000RON/luna din excedentul albaiulienilor , la care se mai adauga veniturile de la fundatia PAEM (primarie) unde la fel sunt angajati impreuna inca 12000 RON/luna + salar de la AIDA pentru laie de 5500Ron/luna.

SA TRAITI BINE!!!

nyco 11 ianuarie 2013 at 11:51

,…deci noua platitorilor de taxe nu ne ramane decat sa declaram GREVA FISCALA,si acesti administratori de 10000 de euro ,salar pe luna sa mearga acolo unde comunitatea le apreciaza munca la 10000 de euro ,an Romania se castiga 2-300 euro pe luna.Domnule Moldovan va rog sa faceti public statul de plata pe care al semnati ,sunteti functionar public,totul trebuie sa fie transparent,nu va mai ascundeti dupa confidential,daca sunteti corect ,trebuie sa faceti acest lucra,daca nu o faceti anseamna ca nu va meritati postul,eu nu va acuz de nimic ,vreau doar sa vad cat de corect sunteti,cat despre marirea taxelor nu sunt de acord,prima trebuie marite salariile,dupa impozitele,sunt putini bani,ne cumparam Dacie,nu Mercedes .

calin 12 ianuarie 2013 at 13:03

degeabqa esti destept si esti SLUGA !! o sa ajungi la revelatia ca toti banii din lume nu merita sa slujesti niste HOTI, dar atunci va fi tarziu pt regrete …

Aurelian 12 ianuarie 2013 at 13:40

Dar tu @Caline, nu te-ai intrebat pe cine slujesti, poate ca „stapanii tai”, sun talhari de drumul mare!

Comentariile sunt oprite