Rămâi conectat

Politică Administrație

Nicolaie Moldovan: ”La Primăria Alba Iulia nu ne jucăm cu legalitatea!”

Publicat

în

Indexarea cu rata inflaţiei a taxelor şi impozitelor locale în municipiul Alba Iulia se pare că nu a fost înţeleasă pe deplin nici în ceea ce priveşte necesitatea, dar mai cu seamă în ceea ce priveşte procedura legală. Executivul local, adică Primăria Alba Iulia a fost acuzată că a procedat nelegal.

Vreau să demonstrez logic şi cronologic cum s-au derulat lucrurile pentru ca albaiulienii să nu cadă în capcană şi să poată judeca singuri. Prin HG nr. 1309/2012, adoptată de Guvernul României în şedinţa din data de 27 decembrie 2012 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 898/28.12.2012, care înlocuieşte anexa nr. 1, la Normele Metodologice de Aplicare a prevederilor Titlului IX din Codul Fiscal, sunt stabilite impozitele şi taxele locale, aplicabile începând cu anul 2013.

În art. 1, alin. 2 din HG nr. 1309/2012, se prevedecă autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale, completează, modifică şi/sau abrogă dupa caz, hotărârile adoptate cu privire la stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013, până la data de 31 decembrie 2012, pentru a asigura corelarea cu prevederile Legii nr. 571/2003, privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ca urmare, introducerea proiectului de hotărâre, privind impozitele şi taxele locale pe anul 2013, pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Alba Iulia nu a fost făcută în grabă, ci reprezintă un mod de a intra în legalitate.

Fiecare consiliu local, trebuia să adopte o hotărâre în baza HG nr. 1309/2012 şi numai după adoptarea acesteia se poate trece la eventuale modificări, în sensul reducerii valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale. De asemenea, hotărârea trebuia adoptată, deoarece la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa a Persoanei, s-a primit de la Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Evidenţă a Bazelor de Date, adresa nr. 3721904/03.01.2013, prin care se comunică noile taxe extrajudiciare de timbru, obligatorii de aplicat.

În acest sens, în dimineata zilei de 3 ianuarie 2013, la Direcţia de Venituri s-au emis chitanţe cu taxe extrajudiciare de timbru vechi, iar după primirea adresei mai sus menţionate, s-au emis chitanţe pentru diferenţe, la SPCLEP, nefiind altfel luate în considerare. La fel s-a întâmplat şi la Serviciul Înmatriculări Auto.

Art. 4, alin. 1 din Codul Fiscal prevede că: „prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege promovata, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia”, iar aliniatul 2 al aceluiaşi articol dispune că „orice modificare sau completare la prezentul cod, intră in vigoare cu începere din prima zi a anului următor celei în care a fost adoptată prin lege”.

Majorarea aplicată prin HG 1309/2012, la nivelul Municipiului Alba Iulia, la impozitul pe clădiri, pentru persoane fizice şi impozitul pe teren pentru persoane fizice şi juridice se ridică la suma de 1.200.000 lei, adică 1.5% din veniturile proprii, respectiv 0.512%, din total venituri, raportat la bugetul anului 2012.

Consider ca prevederile HCL sunt legale şi adoptate cu respectarea dispoziţiilor HG. Din suma cu care cresc veniturile bugetului local, vedem că ea este departe de suma corecţiilor financiare aplicate unora dintre proiectele cu finanţare europeană derulate de Primăria Alba Iulia. Cât despre acest subiect promit că voi reveni pe larg, lămuritor şi sincer.

Nicolaie MOLDOVAN, administrator public al municipiului Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Publicat

în

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Premierul Nicolae Ciucă anunță memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investiții și locuri de muncă: Ce lucrări vor fi finanțate

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciuca anunța memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investitii și locuri de munca: Ce lucrări vor fi finanțate

Premierul Nicolae Ciucă se ține de cuvânt. Azi, domnia sa a informat că guvernul a aprobat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul societății din Apuseni.

Suma rezultă din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Guvernul a acordat această derogare în cazul Cuprumim, urmare a vizitei premierului Nicolae Ciucă în Apuseni, ocazie cu care managementul companiei, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, au insistat pe nevoia de retehnologizare, ceea ce înseamnă locuri de muncă noi și creșterea producției. În cazul altor companii cu capital de stat, 90% din profit a fost direcționat spre bugetul de stat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din acești bani vor fi finanțate: lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Ing. Tiberiu Rațiu, director general CupruMin


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD-UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Publicat

în

Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD- UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Guvernul PNL-PSD-UDMR își demonstrează tot mai mult incompetența, iar activitatea dezastruoasă a Coaliției Sărăciei riscă să coste România miliarde de euro, bani europeni.

Cea mai nouă „performanță” a Executivului condus de generalul Ciucă este RATAREA primei tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență. Comisia Europeană a anunțat oficial că prima cerere de plată, depusă de România pentru PNRR, în valoare de 2,6 miliarde de euro, NU VA FI APROBATĂ, iar evaluarea a fost prelungită până în luna septembrie. Guvernul spera ca această primă transă să intre până la finalul lunii iulie, ceea ce ar fi fost o gură de oxigen pentru economia românească aflată în criză.

Cu alte cuvinte, Guvernul PNL-PSD-UDMR dă încă o dovadă de amatorism și delăsare, pentru că nu își îndeplinește jaloanele impuse pentru prima tranșă de fonduri europene. Situația este îngrijorătoare, deoarece aceste jaloane erau cele mai simple impuse în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar, dacă PNL și PSD s-au încurcat la acestea, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Anul acesta, din PNRR, România ar fi putut primi în jur de 10 miliarde de euro, bani care ar fi putut intra în investiții, în condițiile în care economia țării e sufocată de deficitul bugetar și de inflație.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că această amânare vine la solicitarea Guvernului României și nu a Comisiei Europene, pentru că în regulament nu există posibilitatea ca Bruxelles-ul să ceară o asemenea amânare. E mai mult decât o dovadă că Guvernul nu și-a făcut treaba și România riscă să piardă o mare parte din banii alocați ca stat membru pentru redresare și reziliență. Această amânare pune în pericol și cea de-a doua cerere de plată pe care, potrivit regulamentului, România o poate depune în decursul acestui an.

Ce face în acest timp Guvernul PNL-PSD-UDMR? Cum îi stă bine unui guvern mafiot, pregătește un nou tun din banii publici. După ce a crescut taxele, e timpul să sifoneze noii bani care se adună la buget.

Guvernul Ciucă a aprobat recent o nouă schemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pe care îi vor aloca către 30 de firme. Acești bani nu provin din surse externe, de la Uniunea Europeană, ci sunt 100% din taxele și impozitele românilor. Probabil că, în culisele celor trei partide politice, au fost și alese deja cele 30 de firme norocoase, care vor primi ajutorul de stat. Vor fi, ca de fiecare dată, firmele băieților deștepți, înșurubați politic și care cotizează la pușculițele de partid.

Beniamin Todosiu

Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare