Rămâi conectat

Cultură Educație

Nicolae Dabija – lecţie de supravieţuire prin poezie la Alba Iulia

Publicat

în

Cu acest prilej preşedintele Ion Dumitrel a primit titlul de „Ministru al patriotismului”

    Din raţiuni de spaţiu am amânat publicarea acestui articol, deoarece am refuzat să-l tratez în numai câteva rânduri, ca pe un eveniment cultural banal. Ei bine, lansarea volumului poetului, academicianului şi omului politic român din Basarabia, Nicolae Dabija, a fost mai mult decât un eveniment. A fost un act cultural şi patriotic de cea mai înaltă vibraţie, care a reunit la Galeriile de artă ale municipiului nostru, la sfârşitul săptămânii trecute, pe toţi seniorii albaiulieni apărători ai cauzei românismului de pretutindeni, cei pentru care Basarabia este, ca să-l parafrazez pe scriitorul şi jurnalistul Ioan Bâscă, o „lacrimă mereu nestinsă”. Iată numele a doar câţiva dintre aceştia: poetul Ion Mărgineanu, ec. Ioan Străjan, prof. Ilie Furduiu, prof. Virgil Şerbu Cisteaianu, scriitorii Ştefan Dinică, Gheorghe Jurcă, Ironim Munteanu, Ioan Popa şi Dumitru Mălin, cărora li s-au adăugat oficialii nelipsiţi la astfel de evenimente, precum preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintele Sorin Bumb, directorul Ioan Bodea şi viceprimarul Alba Iuliei, Ioan Bogăţan. Nu au lipsit, desigur, prof.dr. Traian Mârza, în calitatea sa de gazdă a evenimentului, şi doamna Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga”. Alături de Nicolae Dabija s-au aflat şi cei ce s-au ocupat de editarea volumului său intitulat „Poeme pentru totdeauna”, respectiv soţii Filomena şi Daniel Corbu, din Iaşi. Un oaspete surprinzător a fost Gianfranco Fraccarollo, directorul Centrului cultural italian „Giovanni Morando Visconti”, din Alba Iulia, şi consul onorific al Italiei în România. Deşi şi-a anunţat prezenţa, academicianul Mihai Cimpoi nu a putut veni la Alba Iulia, dar este aşteptat, ca în fiecare an, la Congresul Spritualităţii Româneşti.
Au vorbit despre autor şi despe volum Traian Mârza, Mioara Pop şi Ion Mărgineanu, dar nu voi insista prea mult asupra acestora, deoarece discursul autorului, al marelui român Nicolae Dabija, i-a electrizat de-a dreptul pe toţi cei de faţă. Acesta a început citându-l pe Nichita Stănescu care, cu prilejul unei vizite la Chişinău, a rostit o frază memorabilă: „Acesta este cel mai lung drum pe care l-am făcut de acasă până acasă!” Apoi, plin de însufleţire, autorul a dezvăluit auditoriului câteva lucruri dureroase despre statutul scriitorilor din Basarabia, asemuiţi cu zidarii de la Nistru, care construiau cu o mână iar cu cealaltă stăteau mereu pe paloş, pentru a apăra ceea ce au construit. „Poezia din Basarabia nu este o poezie patriotică, aşa cum sunt tentaţi unii s-o considere, ci este poezie de supravieţuire (…) Noi, în 1989 am oprit tancurile cu poezia. Am ieşit în faţa lor, cu piepturile goale, iar soldaţii, după ce ne-au ascultat, s-au oprit ruşinaţi (…) Aici, în România, de fapt la Bucureşti, niciodată la Alba Iulia, suntem mereu întrebaţi de ce nu ne mai săturăm odată să slăvim limba română şi pe marii voievozi ziditori de ţară. Ei bine, nu ne-am săturat şi nu ne vom sătura niciodată, căci noi am supravieţuit foamei, frigului, terorii comunismului rusesc, deportărilor, strângând la piept câte o carte în limba română. Un volum de poeme scrise de Eminescu, care aici nu mai este, poate, băgat în seamă nici de elevi, acolo era o formă de rezistenţă, era o fărâmă de ţară de care ne agăţam cu disperare… Ca să ne înţelegeţi trebuie să aflaţi că, pe lângă faptul că ni s-a încercat extirparea limbii române din memorie, închizându-ni-se şcolile şi arzându-ni-se cărţile, ni s-au dărâmat bisericile. Din 2.000 de biserici româneşti ruşii au mai lăsat în picioare doar 30, iar din 40 de mănăstiri nu a supravieţuit decât una! Aşadar, iubiţi fraţi, luaţi aminte la cele trei <evanghelii> la care noi ne-am închinat, ca să putem păstra vie fiinţa noastră românească: limba română, tradiţiile noastre populare identice cu cele de dincoace de Prut şi Biserica Ortodoxă Română!” Nu exagerez deloc când vă spun că, ascultând cuvintele lui Nicolae Dabija, nu numai eu m-am simţit emoţionat până la lacrimi, ci am văzut chiar pe unii dintre acei seniori căliţi, pe care i-am nominalizat anterior, cu ochii lucind înlăcrimaţi.
Poetul Ion Mărgineanu a pus apoi, cu francheţe, degetul pe rană, arătând că aşa cum Grigore Vieru a fost „al nostru”, tot „al nostru” este şi Dabija, iar fiinţa lui face parte din tricolorul românesc. Ba chiar mai mult, dânsul a sugerat, având în vedere că Nicolae Dabija este cetăţean de onoare în trei oraşe (Craiova, Buşteni şi Albac), ca acesta să devină şi cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia. Evenimentul s-a încheiat cu cuvântul editorilor, soţii Filomena şi Daniel Corbu. Iar doamna Filomena a înmânat două trofee acordate în cadrul Festivalului „Grigore Vieru”, ce se desfăşoară de trei ani la Iaşi, Chişinău şi Alba Iulia. Primul, intitulat „Pro memoria” a intrat în posesia sculptorului Romi Adam, autor al primului bust al lui Grigore Vieru, cel din municipiul nostru. Cel de-al doilea, destinat celui mai de seamă sprijinitor al manifestărilor culturale şi patriotice, a intrat în posesia preşedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, pe care doamna Filomena Corbu l-a numit „Ministru al patriotismului”. Şi au mai primit câteva cadouri bibliotecarele albaiuliene, discretele truditoare de la aceste manifestări… Cam atât despre această lansare, căci despre Nicolae Dabija sunt sigur că vom mai avea ocazia să scriem, deoarece acesta a promis că va fi prezent la Alba Iulia cu ocazia Congresului Spiritualităţii Româneşti.
Ioan HĂNŢULESCU

Publicitate

Cultură Educație

5 noiembrie| „Achiziții muzeale”: Expoziție temporară vernisată la Sala Unirii din Alba Iulia. Programul evenimentului

Publicat

în

5 noiembrie| „Achiziții muzeale”: Expoziție temporară vernisată la Sala Unirii din Alba Iulia. Programul evenimentului

Vineri, 5 noiembrie 2021, ora 15, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în spațiul expozițional din aripa de nord a Sălii Unirii, va fi vernisată expoziția temporară: Achiziții muzeale.

Dezvoltarea colecțiilor patrimoniale este una din liniile de activitate urmate de personalul științific al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Fie că avem în vedere noi descoperiri arheologice, donații sau achiziții an de an colecțiile prestigioasei instituții albaiuliene s-au îmbogățit cu piese de valoare excepțională.

Electrica Furnizare Discount

Un capitol important îl constituie achizițiile de bunuri culturale atât de la diverși colecționari, cât și prin intermediul caselor de licitație. Astfel, în expoziția dedicată achizițiilor muzeale vor putea fi admirate piese de artă (tablouri semnate de Sava Henția), cărți rare (Ceaslov, Govora, 1640), documente, fotografii (o fotografie a memorandiștilor aflați în viață în anul 1935 sau fotografia lui Vasile Goldiș cu semnătură olografă), ex-libris-uri, piese arheologice, gravuri (principele Transilvaniei Ștefan Bathory, ulterior rege al Poloniei) sau piese numismatice – 1 florin de aur emis de regele Matia Corvinul (Sibiu, 1466).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 5 noiembrie – 12 decembrie 2021. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Citește mai mult

Cultură Educație

8 noiembrie| Lansare de carte: Omagiu adus personalităților ce s-au născut sau au trăit în comuna Sâncel. Inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

8 noiembrie| Lansare de carte: Omagiu adus personalităților ce s-au născut sau au trăit în comuna Sâncel. Inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Luni, 8 noiembrie 2021, de la ora 12:00, la Biblioteca Comunală din Sâncel, va avea loc inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Evenimentul se va derula cu respectarea normelor legale în vigoare privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Organizatori ai acestei noi activități din cadrul proiectului 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Comunei Sâncel, Consiliul Local Sâncel și Biblioteca Comunală Sâncel. Inaugurarea Raftului Bibliotecii Judeţene Lucian Blaga Alba la Sâncel va avea loc în prezența domnului Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a domnului Ilie Frățilă, primarul comunei Sâncel și a domnului Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Proiectul 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba se va desfășura de această dată în conexiune cu proiectul 2.8 Fondul special – Ion Brad, pentru a-l omagia la el acasă pe cel ce a fost diplomatul, poetul, eseistul, romancierul, memorialistul și traducătorul Ion Brad. În cadrul celor două evenimente va fi lansată cartea „Continuatori în cultură și creație a lui Timotei Cipariu și ai Fraților Brad, născuți în Pănade”, autori Ioan Rațiu, Nadine Rațiu și Ioan Mihălțan, o carte ce se vrea a fi și un omagiu adus personalităților ce s-au născut sau au trăit în comuna Sâncel. Partener în organizarea lansării de carte este Asociațiunea ASTRA – despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj.

Electrica Furnizare Discount

Scriitorul Ion Brad se naşte în 8 noiembrie1929 în satul Pănade fiind primul din cei nouă copii ai lui Cornelia şi Traian Brad. După susţinerea bacalaureatului la liceul de băieţi „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, în 1940, urmează cursurile Facultăţii de Filologie din Cluj. Debutul său are loc în 1947, în revista „Gând tineresc” din Alba-Iulia, cu poezia „Te-am visat”. Editorial debutează cu volumul„ Cincisutistul”, în 1952.

Primul său loc de muncă a fost ca bibliotecar al liceului „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, colaborând la catalogarea documentelor din „Biblioteca Centrală Arhidiecezană”. Ca student la Cluj lucrează la redacţia „Almanahului literar”, sub conducerea lui Miron Radu Paraschivescu, până în 1954. Sub îndrumarea directă a lui Emil Isac începe să alcătuiască ediţia de „Opere alese” a primului poet modern al Ardealului. În perioada 1953-1960 este pe rând secretar al Filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor, redactor-şef al revistei pentru copii „Cravata roşie”, redactor la revista “Luceafărul” și „Scînteia tineretului”.

În 1962 este ales membru al Biroului şi secretar al Uniunii Scriitorilor din România iar anul 1965 îl găsește adjunct al şefului Secţiei de literatură şi artă a C.C. al P.C.R. iar în 1968 devine vicepreşedinte al Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă. Între anii 1973-1982 este ambasador al României în Grecia, iar după încheierea misiunii diplomatice în Grecia, rămâne în Ministerul Afacerilor Externe unde este însărcinat, până în 1984, cu misiuni speciale în R.F.G., Belgia, Olanda, Anglia și Vatican. În 1984 este numit director al Teatrului „Nottara” iar în 1990 înfiinţează şi conduce editura „Demiurg”.

De-a lungul carierei sale a fost distins cu următoarele premii: Premiul I la concursuri literare pentru lucrările „Proza lui Pavel Dan” şi „Serghei Esenin şi revoluţia rusă”, Premiul „Almanahului Literar’ pentru amplul poem epic „Cincisutistul”; Diploma de onoare pentru poezie a Festivalului Internaţional al Tineretului; Premiul Academiei Române pentru volumul de versuri „Cu timpul meu”; Premiul Uniunii Scriitorilor pentru placheta „Cele patru anotimpuri” și Premiul pentru poezie „Transilvania” în cadrul Festivalului Internaţional „Lucian Blaga” de la Cluj. În anul 1999 este distins cu titlul de de Cetăţean de onoare al municipiilor Cluj-Napoca şi Blaj. La 6 februarie 2019 moare la București, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu

Citește mai mult

Cultură Educație

2 noiembrie| Expoziția de artă Altar va fi vernisată la Museikon: O retrospectivă a activității pictorului Nicolae Toma Muntean. Programul evenimentului

Publicat

în

2 noiembrie| Expoziția de artă Altar va fi vernisată la Museikon: O retrospectivă a activității pictorului Nicolae Toma Muntean. Programul evenimentului

Marți, 2 noiembrie 2021, ora 15, la Museikon va fi vernisată expoziția Altar. Organizarea unui eveniment dedicat artei ne face de multe ori să ne gândim, în sens general, la celebra expresie „dă Cezarului ce este al Cezarului” și să aruncăm totodată o privire mai atentă în trecut, constatând astfel că muzeele sunt, în primul rând, temple menite să adăpostească creațiile artiștilor din diferite vremi, niște sanctuare ale timpului și ale geniului uman.

Prin expoziția Altar, o retrospectivă a activității pictorului Nicolae Toma Muntean, deschisă la Museikon începând din 2 noiembrie 2021, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia marchează un nou și însemnat reper în peisajul cultural albaiulian. Totodată, este o bucurie să prezentăm publicului minunatele lucrări ale artistului astfel omagiat, contribuind în acest mod la descoperirea comorilor și oamenilor din orașul nostru, care încă ascunde, departe de privirile ocupate ale trecătorilor, atâtea minunății. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare