Rămâi conectat

Ştirea zilei

Nicolae Cristea, administratorul abatorului Carmes de la Mesentea, condamnat la 3 ani cu suspendare – A fost acuzat că a deturnat circa 2 milioane de euro din fonduri europene

Publicat

în

Omul de afaceri Nicolae Cristea, acuzat de DNA Alba Iulia că a deturnat circa 2 milioane de euro din fondurile europene accesate pentru abator, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Curtea de Apel Alba Iulia a publicat sentința joi, 5 mai 2016.

judecator-justitie”Admite apelul declarat de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia împotriva sentinţei penale nr.623/24.11.2014, pronunţată de Tribunalul Alba, în dosarul nr. 8142/107/2012. Desființează integral sentința penală atacată și, procedând la o nouă judecată: În baza art. 5 din Codul penal, constată că legea penală mai favorabilă inculpatului Cristea Nicolae cu privire la faptele pentru care acesta a fost trimis în judecată în prezenta cauză este Codul penal din 1969. În baza art. 386 alin. 1 din Codul de procedură penală, dispune schimbarea încadrării juridice dată faptelor pentru care inculpatul Cristea Nicolae a fost trimis în judecată (…). Condamnă pe inculpatul Cristea Nicolae, cetăţean român, fără antecedente penale, la: – 3 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente false, incomplete sau inexacte care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de sume de bani din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor (…), – 2 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată – 5 acte materiale (…), contopește pedepsele de 3 ani închisoare și 2 luni închisoare, în pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, pe care inculpatul o va executa în final. Dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare aplicate inculpatului, pentru o durată de 5 ani (…) Menține măsurile asiguratorii dispuse prin rechizitoriul emis în dosarul nr.3/P/2010 asupra bunurilor imobile şi mobile proprietatea inculpatului Cristea Nicolae. Respinge acţiunea civilă formulată în cauză de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi Pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. (…) Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 5 mai 2016”, se arată în soluția pe scurt, publicată pe portalul instanței.

Administratorul SC Carmes SRL, care deţine, unul dintre cele mai mari abatoare din Transilvania, a fost trimis în judecată de DNA în luna august 2012. În sarcina omului de afaceri procurorii au reţinut trei infracţiuni: folosire sau prezentare de  documente false, incomplete sau inexacte, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de sume de bani din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în în numele lor; înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2007, SC Carmes Alba SRL a devenit beneficiara proiectului intitulat “Abator bovine, porcine, ovine secţia de tranşare şi fabrică preparare de carne”, finanţat prin fonduri SAPARD. „În cadrul acestui proiect, în cursul anului 2009, Nicolae Cristea, în calitate de administrator al societăţii beneficiare, a prezentat Autorităţii Contractante mai multe înscrisuri falsificate, cu conţinut inexact, incomplet sau falsificat (procese verbale, raport de execuţie, declaraţii de conformitate) în care a atestat, în mod nereal, că mai multe autovehicule achiziţionate în cadrul proiectului au fost predate. În realitate, reprezentantul societăţii care ar fi trebuit să livreze autovehiculele fusese angajat la o altă societate comercială controlată de inculpat”, se arată într-un comunicat al DNA. Ministerul Agriculturii – APDRP s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 10.530.761,37 lei (circa 2 milioane euro) reprezentând valoarea acordată pentru întregul proiect. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile şi mobile aparţinând inculpatului.

Omul de afaceri Nicolae Cristea a inaugurat în decembrie 2008, la Mesentea, un abator de bovine, porcine şi ovine, cu o secţie de tranşare şi o fabrică de preparate din carne.  Cofinanţată cu fonduri SAPARD, investiţia a fost considerată la acea vreme cea mai mare unitate complexă pe piaţa agroalimentară din Transilvania. Valoarea investiţiei s-a ridicat la aproape şase milioane de euro, din care finanţarea nerambursabilă a Sapard a fost de peste 10 milioane de lei (reprezentând circa trei milioane de euro la momentul depunerii proiectului).

După judecarea dosarului la prima instanță (Tribunalul Alba), Nicolae Cristea a fost achitat, soluția fiind pronunțată în luna noiembrie 2014. În urma apelului declarat de DNA Alba Iulia această sentință a fost desființată de Curtea de Apel Alba Iulia care a pronunțat, joi, sentința definitivă.

Reamintim că și în luna septembrie 2015 abatorul Carmes din Mesentea s-a aflat în vizorul oamenilor legii. Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române au efectuat 11 percheziții la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de 2.000.000 de euro prin evaziune fiscală și spălare de bani în domeniul comerțului cu carne. Descinderile s-au făcut în București și în județul Alba, la sediul și punctele de lucru ale unei societăți comerciale și la 7 persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat faptul că, în perioada ianuarie 2013 – martie 2015, ”reprezentantul unei societăți comerciale de pe raza județului Alba, având ca obiect de activitate abatorizarea și comercializarea produselor din carne, a înregistrat în contabilitatea firmei achiziții fictive de carcasă de porc, provenind de la alte 4 societăți comerciale, achiziții care în realitate proveneau din spațiul comunitar, cauzând bugetului de stat un prejudiciu estimat la suma de 4.079.477 lei (echivalentul a 919.692 Euro), reprezentând TVA, dedusă în mod nelegal. De asemenea, a mai rezultat că societatea comercială a comercializat produse abatorizate, la negru, ce a generat un stoc de marfă scriptic, pe care 1-a diminuat, facturând fictiv vânzarea acestor produse către alți agenți economici implicați în activitatea infracțională”. (Z.U.)

Publicitate

Ştirea zilei

Poate fi considerată inconștiența la volan, în anumite cazuri, tentativă de crimă? Scenariu halucinant pe o autostradă din România

Publicat

în

Poate fi considerată inconștiența la volan, în anumite cazuri, tentativă de crimă? Scenariu halucinant pe o autostradă din România

Sancțiunea contravențională pentru circulația pe contrasens este de 870-1160 lei, cu posibilitatea de a plăti 435 lei în 15 zile și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 de zile. Cam aceasta ar fi „pedeapsa” pe care un șofer de o inconștiență rară o poate „încasa” în România în momentul de față. Pe cine să sperie?

Avem o rată a mortalității datorată accidentelor rutiere ieșită din comun, suntem „campioni” la nivel european și chiar global,  adeseori, pentru a ne scuza punem totul pe seama infrastructurii rutiere precare, a drumurilor de slabă calitate, atunci când ele și există, e drept la asta nu suntem campioni.

„Pedepsele” aplicate în România sunt indirect proporționale cu situația și inconștiența actuală, suntem blânzi cu cei ce nu sunt asemeni cu semenii lor, îi iertăm și încă ne bucurăm să „pompăm” bani la bugetul de stat prin amenzi, prea puțin ne punem problema de prevenție și nu avem încă curajul să aplicăm acea putere a exemplului, condusul preventiv rămâne un mit și o teorie.

Electrica Furnizare Discount

„Cultul” condusului preventiv încă este o chestiune pentru „fraieri”, șmecherii fac ce vor, și-n fond ce să îi oprească? Câteva bancnote albastre? Asta să le atragă atenția că oricând, prin inconștiența lor pot să curme viața unui om, ori a mai multora? Și stai să te întrebi, cum și prin ce mijloace au reușit astfel de indivizi, ce conduc bolizi puternici, să-și procure un carnet de șofer, ce, printre altele, reprezintă și o sumă de responsabilități.

Îl felicit pe conducătorul auto într-atât de vigilent încât a înțeles că în România circuli cu ochii în patru, că nu a stat relaxat atunci când un pericol relativ imposibil i-a „tăiat” calea, fiindcă cei mai mulți dintre noi nici nu am fi luat în considerare una ca asta și nu ne-am fi putut imagina că așa ceva se și poate întâmpla !

124 de kilometri la oră avea conducătorul autoturismului ce conduce regulamentar, iar oricât ar fi avut „bizonul”, chiar și fără să cunoști elemente de fizică elementară, poți să realizezi că, fără o atenție sporită, s-ar fi lăsat cu „praf și pulbere”. Chiar așa? Să conduci pe contrasens pe banda de viteză?

Ș-apoi revenind la primul rând, este aceasta o pedeapsă justă, normală? Nu este acest act de inconștiență o tentativă de crimă? Atunci când dintr-o doză fantastică de noroc nu se lasă cu un dezastru? Ș-apoi peste 60 de zile să îl invităm pe „bizon” înapoi la loteria traficului rutier din România?

sursa video : Facebook.com

Citește mai mult

Ştirea zilei

Investiție pentru modernizarea unui drum vicinal în comuna Întregalde: Licitația în valoare de aproape 500.000 de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Investiție pentru modernizarea unui drum vicinal în comuna Întregalde: Licitația în valoare de aproape 500.000 de lei, lansată în SEAP

Primăria comunei Întregalde a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru lucrări, în cadrul proiectului „Modernizare drum vicinal între satul Întregalde – Pârâul Teopului, comuna Întregalde, județul Alba”. Valoarea totală estimată a investiției este de 492.844,63, fără TVA.

Proiectul intitulat “MODERNIZARE DRMU VICINAL INTRE SATUL INTREGALDE – PARAUL TEOPULUI, COMUNA INTREGALDE, JUDETUL ALBA” face parte din portofoliul de programe si proiecte privind dezvoltarea infrastructurii de baza locale in Comuna Intregalde, jud. Alba. Proiectul propus spre finantare vizeaza o seama de activitati complementare cu alte proiecte prioritare in cadrul Strategiei de dezvoltare a Comunei Intregalde pentru perioada 2014 – 2020.

Electrica Furnizare Discount

Proiectul “MODERNIZARE DRUM VICINAL INTRE SATUL INTREGALDE -PARAUL TEOPULUI, COMUNA INTREGALDE, JUDETUL ALBA” se va derula in Comuna Intregalde, judetul Alba, avand o valoare totala de 541.778.64 lei fara TVA. Prin acest proiect se urmareste imbunatatirea calitatii infrastructurii de baza din Comuna Intregalde, judetul Alba, pentru modernizarea drumurilor de acces si imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor.

Proiectul mentionat anterior este finantat prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala – PNDR 2014 -2020. Drumul vicinal ce face obiectul prezentei documentatii este amplasat în Comuna Intregalde si asigura accesul locuitorilor spre principala cale de acces rutiera, drumul judetean DJ 107K respectiv obiective de interes social, economic si turistic din localitate.

Drumul vicinal care face obiectul contractului are o lungime de 620.00 metri. Traseul drumului se desfasoara intr-o zona de munte, drept urmare acest drum prezinta in plan o complexitate ridicata, iar in profil longitudinal declivitatile sunt medii iar in unele cazuri sunt exceptionale.

Partea carosabila prezinta o serie de defectiuni, fapt ce impiedica desfasurarea normala a circulatiei in conditii de siguranta si confort. Acostamentele care initial au fost amenajate cu diverse agregate naturale, in prezent sunt intr-o stare avansata de degradare. Pe lungimi semnificative s-au observat denivelari accentuate, innoroirea sau inierbarea excesiva.

De-a lungul traseului drumului vicinal s-a constatat ca evacuarea apelor de pe platforma este ingreunata datorita defectiunilor existente, lipsei pantei transversale, dar si a denivelarilor existente, lipsei pantelor transversale, dar si a denivelarilor acostamentelor.

În urma realizarii acestei achizitii sunt urmarite atingerea urmatoarelor obiective:

-corectarea in plan si spatiu a elementelor geometrice ale traseului existent, astfel incat sa se asigure conditiile tehnice necesare pentru o viteza de proiectare de 25 km/h.

-executarea unei structuri rutiere formata dintr-un strat inferior de fundatie din balast si un strat

-executarea lucrărilor de colectare si evacuare a apelor de suprafaţa: rigole respectiv podete; -amenajarea statiilor de încrucişare;

-executarea lucrarilor privind siguranta circulatiei rutiere;

Pentru modernizarea drumului vicinal supus prezentei documentatii se va prevedea o structura rutiera supla formata din urmatoarele straturi:

-10 cm strat de forma din balast;

-30 cm strat inferior de fundatie din balast;

-15 cm strat superior de fundatie din piatra sparta;

-6 cm strat de uzura din mixtura asfaltica BA 16.

Acostamentele vor fi realizate din 20 cm balast peste care se va asterne strat de 20 cm piatra sparta.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Eleva de ZECE CURAT din Alba care va studia atât la o facultate din Olanda, cât și la cea din orașul nostru. Ce profesie vrea să urmeze

Publicat

în

Eleva de ZECE CURAT din Alba care va studia atât la o facultate din Olanda, cât și la cea din orașul nostru. Ce profesie vrea să urmeze

Din luna septembrie, Raluca Groza, unul dintre cei cinci elevi din județul Alba care au obținut media zece curat la Bacalaureatul din acest an, va studia „Știința Comunicării” la o facultate din Amsterdam , iar din luna octombrie „Română – Engleză” la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, arătând astfel că își stabilește ca și până acum țeluri înalte.

De ce a ales eleva de zece să studieze la două facultăți în același timp

„De ce nu două facultăți? De când eram mică mi-am dorit să fiu profesoară de limba engleză, iar comunicarea este o chestie ce m-a pasionat dintotdeauna – îmi place să vorbesc.

De ce în paralel? Nu mi se pare o idee foarte bună pentru mine să fac întâi o facultate și apoi a doua, eu pun foarte mult preț pe timp. Doresc să închei studiile și să îmi încep viața, să călătoresc cât mai mult”

Electrica Furnizare Discount

Unde se vede Raluca Groza peste 5 ani și ce i-ar plăcea să facă, care sunt planurile ei de viitor

„Of, cea mai grea întrebare ! Vă spun sincer că : habar n-am ! Am câteva planuri de viitor potențiale : mi-ar plăcea să  lucrez în diplomație, foarte mult mi-ar plăcea, dar nu am nici o idee clară asupra a ceea ce vreau eu să fac în viitor. Vreau să văd cum sunt facultățiile, vreau să văd ce îmi place și să îmi aflu opțiunile ulterior. Nu știu încă cum este viața de student, cum sunt cursurile și cu ce se mănâncă și mi-am propus să îmi dau seama ce doresc să fiu mai încolo.

Citește și: Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Când începe școala și când au elevii vacanță

Cum ar defini tânara generație din care face parte, în anul de grație 2021

„Cu foarte mult potențial, însă cu foarte multă indiferență. Aceasta este generația pe care am văzut-o eu. Extrem de capabili, dar indeciși, nemotivați. Sunt capabili de foarte multe, dar ar trebui doar să vrea, să se trezească. Depinde doar de ei.

Factorul ce influențează decisiv este voința noastră personală. Nu cred că ar trebui să ținem cont de societate, sau de dorințele celorlalți, ori ce vrea cineva sau altcineva să fiu eu, dar motivația celor din jur este extrem de importantă.

Am încredere în actuala generație, în tineri,  nu neapărat că se pot schimba, dar că se pot trezi, se pot deștepta. O să fie cu siguranță diferit la facultate față de ce a fost la liceu, sunt convinsă, pentru toată lumea și cred că această experință a facultății o să îi trezească pe toți, o să ne trezească pe toți, să vrem și să facem mai mult, să vedem mai mult, nu neapărat să ne forțăm, dar să ne împingem noi pe noi înșine să facem și să obținem mai mult.”

Un sfat pentru tânăra generație, pentru cei ce se pregătesc pentru bacalaureat

„Toate chestiile se învață în ritmul lor, nu trebuie să se grăbească, nu trebuie să fie leneși, ci să facă lucrurile în ritmul lor, nu pe ultima sută de metri.

Munciți din greu fiindcă munca ajută foarte mult, să dea din coate, să se străduiască, să caute, tot timpul există o portiță de scăpare din orice situație.”

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare