Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Niciun absolvent nu mai vrea să devină zugrav, zidar și modelier. Mai mult de jumătate din locurile la Şcolile profesionale și duale din Alba au rămas neocupate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Niciun absolvent nu mai vrea să devină zugrav, zidar și modelier. Mai mult de jumătate din locurile la Şcolile profesionale și duale din Alba au rămas neocupate. Cele mai căutate meserii: brutar-patiser, bucătar, ospătar, lăcătuș construcții metalice și tâmplar

În ciuda facilităților oferite, absolvenții de gimnaziu nu s-au înghesuit nici în acest an să ocupe locurile scoase la admitere în învățământul profesional de stat și dual din județul Alba, deși economia românească are mare nevoie de meseriași.

Potrivit IȘJ Alba, planul de școlarizare pentru anul 2019 – 2020 pentru calificări profesionale de nivel 3 a cuprins 616 locuri în învățământul profesional de stat și 402 locuri în învățământul dual – în total 1.018 locuri – la acestea adăugându-se 38 de locuri pentru romi și 4 locuri pentru deficienți, la școlile profesionale, respectiv 30 de locuri pentru romi în învățământul dual.

Din cele 1.018 locuri scoase la admitere, în școlile profesionale și duale din județ, 545 de locuri – 350 în învățământul profesional și 195 în învățământul dual – reprezentând 53,53% din total, au rămas neocupate după prima etapă de admitere.

La Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia, nu s-a ocupat niciun loc în clasele care pregătesc elevii în meseriile de zugrav – ipsosar – vopsitor – tapetar (28 de locuri), zidar – pietrar – tencuitor (28 de locuri) și instalator instalaţii tehnico – sanitare și gaze (14 locuri), deși este singura școală profesională din tot județul care oferă aceste calificări.

Nici cele 14 locuri cuprinse în planul de școlarizare pentru meseria de electrician constructor nu au fost ocupate după prima etapă de admitere, dar absolvenții de gimnaziu s-au orientat spre meseria de electrician exploatare joasă tensiune din învățământul dual, unde mai sunt totuși libere 17 din cele 28 de locuri, bursa lunară la această specializare putând ajunge chiar până la 900 de lei.

Aceasta este explicația și pentru faptul că nu s-a ocupat niciunul din cele 28 de locuri la calificarea mecanic auto de la școala profesională de la Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” , dar și în acest caz explicația este că elevii au preferat învățământul dual pentru aceeași calificare, la care se oferă burse profesionale. Aici au rămas libere și cele 28 de locuri la clasa de modelieri, deși Școala Profesională Germană Alba este singura din întreg județul care pregătește elevii în această meserie.

La Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” au mai rămas neocupate locuri la următoarele specializări, toate în învățământul dual: operator la maşini cu comandă numerică – 10 (din 25), electromecanic utilaje şi instalaţii industriale – 24 (din 51), tinichigiu – vopsitor auto – 7.

La Alba Iulia, mai sunt locuri vacante în învățământul profesional la: Colegiul Tehnic „Apulum”: operator ceramică fină – 25 (din 28) și Colegiul Economic „D.P. Marțian”: bucătar – 5 (din 14), ospătar – 2 (din 14).

În județ, locuri libere mai sunt la școlile profesionale (p) și/sau duale (d) de la: Liceul Tehnologic „Ştefan Manciulea“ Blaj: vânzător – 8 (p), Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu“ Cugir: strungar – 15 (p), sculer matrițer – 11(p), operator la maşini cu comandă numerică – 6 (d), strungar – 8 (d), frezor – rabotor – mortezor – 19 (d), Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni: electromecanic utilaje şi instalaţii industriale – 15 (p), ospătar – 18 (p), Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj: lăcătuș-mecanic – 14 (p), rectificator – 11 (d), electrician constructor – 1 (d), mecanic utilaje şi instalaţii în industrie – 17 (d), Liceul Tehnologic Ocna Mureş: confecționer produse electrotehnice – 13 (p), lăcătuș-mecanic – 1 (p), mecanic utilaje şi instalaţii în industrie – 2 (p), vânzător – 7 (p), brutar-patiser- preparator produse făinoase – 8 (p), Liceul Tehnologic Aiud: mecanic auto – 1 (p), vânzător – 19 (p), Liceul Tehnologic Sebeş: lăcătuş construcţii metalice și utilaj tehnologic – 1 (p), confecționer produse textile – 17 (d), marochiner – 14 (d), Liceul „Dr. Lazăr ChiriIă” Baia de Arieş: mecanic utilaje şi instalaţii în industrie – 20 (p), Liceul Tehnologic de Turism și Alimentaţie Arieșeni: ospătar – 20 (p), Liceul Tehnologic „Țara Moţilor“ Albac: lucrător în agroturism – 11 (p), Liceul Tehnologic Jidvei: mecanic agricol – 8 (p), horticultor – 7 (p), Colegiul Naţional „Bethlen Gabor” Aiud: ospătar – 8 (p), ospătar – 2 (d), Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud: lucrător în agroturism – 2 (d), horticultor – 12 (d).

Așadar, raportat la numărul locurilor rămase libere, cele mai căutate meserii sunt cele de brutar-patiser, bucătar, ospătar, tâmplar și lăcătuș construcții metalice, iar cele mai nedorite sunt cele de zugrav, zidar sau modelier.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea