Rămâi conectat

Sport

Naționala de fotbal a nevăzătorilor s-a calificat la EURO 2022. În ce condiții se desfășoară un meci și care sunt regulile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Naționala de fotbal a nevăzătorilor s-a calificat la EURO 2022. În ce condiții se desfășoară un meci și care sunt regulile

Naționala de fotbal a nevăzătorilor s-a calificat la Euro 2022 după ce a câștigat toate cele trei meciuri din turneul de calificare găzduit de Buftea: 3-1 cu Polonia, 13-0 cu Albania și 3-1 cu Grecia.

Victoria contra Albaniei, obținută în cadrul IBSA Blind Football European Championship Division 2, este cea mai categorică din istoria naționalei antrenate acum de Sorin Lăpădatu (principal) și Florin Jidanu (secund).

Meciurile de fotbal pentru nevăzători se joacă pe teren sintetic de dimensiuni reduse, 5 contra 5, în două reprize de câte 20 de minute. Mingea folosită este una specială, cu un sistem de sunet care face zgomot în mișcare, iar un ghid îi ajută pe atacanți din spatele porții adverse, lovind buturile cu un băț atunci când aceștia sunt în poziție de șut. Portarul este singurul component al echipei care nu are dizabilități de vedere.

„Cu cât joci mai mult, cu atât te obișnuiești cu ceilalți jucători și îți dispare frica de a intra la minge”, a declarat Krisztian Kovacs, căpitanul „tricolorilor”, care a marcat de 12 ori în cele trei meciuri de la Buftea (toate golurile din partidele cu Polonia și Grecia, plus 6 reușite contra Albaniei).

România e pe locul 19 în ierarhia mondială a Federației Internaționale a Sportului pentru Nevăzători (International Blind Sport Association – IBSA). Calificarea obținută este cea de-a treia consecutivă la turneul final dedicat reprezentativelor europene.

Lotul folosit de naționala nevăzătorilor în turneul de calificare
Portari: 1. Vlad Tofan, 12. Marius Corolea;
Jucători: 3. Alexandru Cucu, 4. Nicolae Burulea, 5. Cosmin Calotă, 7. Alexandru Teleki, 8. Krisztian Kovacs (Cpt.);

Echipa națională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată în 2013 de către Asociația Nevăzătorilor din România și inițial a fost sprijinită financiar de Comitetul Național Paralimpic Român și de Federația Română de Fotbal. De altfel, Răzvan Burleanu, președintele FRF, a fost prezent la meciurile de la Buftea.

sursa: sportescu.ro / foto: Asociația Năvăzătorilor din România


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Voleiul din „Mica Romă”, la înălțime: Colegiul Național „Inochentie Micu Clain”, al doilea an consecutiv campioană la ONSS | Turneu semifinal de junioare, în „Alba Blaj” Arena

Dan HENEGAR

Publicat

în

Voleiul din „Mica Romă”, la înălțime: Colegiul Național „Inochentie Micu Clain”, al doilea an consecutiv campioană la ONSS | Turneu semifinal de junioare, în „Alba Blaj” Arena, în 18-21 aprilie Echipa de volei feminin gimnaziu a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj a câștigat turneul final de la Brăila și a devenit, pentru al doilea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea