Rămâi conectat

Actualitate

Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș: expoziție temporară cu artefacte din epoca romană în cadrul workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș: expoziție temporară cu artefacte din epoca romană în cadrul workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”

Miercuri, 18 august 2021, s-a încheiat prima ediție a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, eveniment desfășurat la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș, în perioada 9-18 august 2021.

Ultima zi a fost dedicată vernisajului expoziției temporare în care au fost prezentate publicului artefactele restaurate în cursul celor șapte zile de activități practice. Deși, inițial, s-a dorit a fi restaurate doar zece artefacte, în cele din urmă numărul acestora a crescut la cincisprezece, acest fapt datorându-se entuziasmului și dăruirii voluntarilor participanți la activitățile workshop-ului.

Au fost restaurate și conservate piese datând din epoca romană (două altare, trei baze și două fusuri de coloane, un capitel, o statuetă reprezentându-l pe zeul Priapus și un vas din piatră), din Evul Mediu (o bază de stâlp, partea superioară a unui fronton, o piatră de moară și o statuie reprezentând-o pe Fecioara Maria cu Pruncul, lucrare refolosită în secolul al XVII-lea ca monument funerar) și din epoca modernă (un scut heraldic confecționat din similipiatră, cu leul rampant, simbol al orașului Sebeș).

Toate monumentele au fost tratate împotriva agenților de degradare biologici și, ulterior, curățate. Unele dintre ele au avut nevoie și de reîntregiri, de completări ale părților lipsă, precum și de integrarea cromatică a materialelor adăugate. Aceste intervenții au fost benefice pentru monumentele asupra cărora s-a intervenit, ducând la stoparea degradărilor și la schimbarea aspectului acestora, ajungând mult mai apropiat de cel inițial.

La încheierea workshop-ului, se cuvine să-i amintim pe toți cei implicați – participanți, coordonatori și organizatori, să le mulțumim și pe această cale pentru entuziasmul și profesionalismul de carte au dat dovadă, în cadrul activităților și să-i îndemnăm să cultive frumoasele legături de prietenie care s-au înfiripat. Mai mult, îi invităm să revină și la următoarele ediții pe care dorim să le organizăm.

Au participat, în calitate de voluntari: Amalia Diana Barbă, Andra Ordean, Patricia-Casiana Ekart-Jelmărean, Alina Hileagă, Alexandra Iulia Nuc, Radu Dragoș, Viorel Fleșer, Ovidiu Ghenescu, Paul Daniel Modi, Alexandru Andrei Năstase, Sergiu Andrei Nistor, Andrei-Sorin Sas, Ilie George Sima, Ioachim Radu Totoianu și Eusebiu Robert Voju. Au fost coordonați de: drd. Sidonia Petronela Olea – expert restaurare bunuri culturale mobile, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, lect. univ. dr. Călin Anghel – Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și dr. Radu Totoianu – Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Organizatorii workshop-ului au fost: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Parteneri: Universitatea „1 Decembrie 1918″ Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vremea se răcește brusc în România. Prognoza METEO pentru următoarele zile indică condiții de brumă în unele zone din Transilvania

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vremea se răcește brusc în România. Prognoza METEO pentru următoarele zile indică condiții de brumă în unele zone din Transilvania Meteorologul ANM Mihai Huştiu a explicat că vremea a intrat într-un proces accentuat de răcire, iar începând de luni vom avea temperaturi și mai scăzute. Până la mijlocul săptămânii viitoare vom avea parte de ploi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea