Rămâi conectat

Curier Județean

Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa împlinește 70 de ani de activitate. Este considerat cel mai mare muzeu etnografic sătesc din sud-estul european

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa împlinește 70 de ani de activitate. Este considerat cel mai mare muzeu etnografic sătesc din sud-estul european

Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa, județul Alba, împlinește anul acesta 70 de ani de existență. A fost creat în 1952, prin donația către stat a colecției de piese etnografice și de altă natură realizată de către învățătorul Pamfil Albu și socrul său preot Sebastian Ciapa, începând de prin 1919, poate chiar cu celebrul Tricolor al Lupșenilor de la 1918, azi piesă de tezaur în Muzeul Național de Istorie a României, colecție continuată de către Pamfil Albu, devenit directorul Muzeului, până la moarte și ajunsă la circa 8.000 de piese.

Sub conducerea creatorului său, Muzeul a crescut continuu, a devenit o instituție de profil reprezentativă a Țării Moților, un reper turistic mult vizitat, o carte de vizită a comunei Lupșa, promovat sistematic și eficient de către P. Albu, cunoscut în țară și în străinătate, prezent în manifestări științifice și culturale de interes județean și național și considerat ca cel mai mare muzeu etnografic sătesc din sud-estul european.

Elit - Gustul Desăvârșit

După dispariția lui P. Albu, administrarea Muzeului a revenit fiicei sale, doamna Monica Albu Rotaru, până la pensionare în urmă cu câțiva ani. În această perioadă Muzeul s-a extins și în spațiul fostei Primării, cu o expunere și mai ofertantă pentru vizitatori.

Din păcate însă trendul ascendent al Muzeului, imprimat de P. Albu, n-a continuat, colectarea de noi piese s-a oprit, instituția a continuat doar să supraviețuiască iar la momentul pensionarii administratoarei, muzeul a fost închis datorită unor probleme administrative.

S-a născut între timp ideea ca Muzeul să fie preluat sub patronajul profesional al Muzeului ASTRA din Sibiu, care este condus de către un moț, și chiar să devină Muzeul etnografic al Țării Moților, că patrimoniu ar avea. Muzeul ar avea potențial de dezvoltare și extindere; s-a sugerat crearea unei secții de artă și există o ofertă de donație cu un minim de lucrări de artă pentru aceasta, apoi o secție în aer liber pe aurărit aluvionar, care ar fi o creație de succes sigur, o extindere în aer liber cu piese de etnografie mari: case țărănești, mori, piue, ateliere meșteșugărești locale etc.

Prin urmare, la aniversare, să-i dorim Muzeului din Lupșa să renască, să fie măcar ce-a fost și apoi să se dezvolte la nivelul vremurilor, a posibilităților proprii și ale zonei, la nivelul nevoilor de promovare a comunei, a Țării Moților și a identității naționale!

În ciuda unor probleme administrative care țin în loc redeschiderea permanentă a Muzeului și care cu siguranță se vor soluționa, Administrația locală a reușit să încheie un parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și să realizeze câteva expoziții temporare cu aportul specialiștilor și obiectelor de tezaur aduse de la București spre a fi expuse la Lupșa.

Amintim în acest sens revenirea la Lupșa a steagului de la 1918 în septembrie 2021, aducerea la Lupșa a unor obiecte de tezaur care i-au aparținut lui Avram Iancu și care, împreună cu alte obiecte din colecția muzeului lupșan, au constituit o expoziție temporară dedicată comemorării Crăișorului Munților în septembrie 2022.

De notat că expoziția temporară dedicată lui Avram Iancu a fost singura de acest gen din țară la care Muzeul Național de Istorie a României a trimis obiecte din tezaur pentru a fi expuse. O realizare demnă de laudă a administrației locale în dorința de a revitaliza Muzeul Etnografic „Pamfil Albu”.

De subliniat că în urma ambelor evenimente, Muzeul Național de Istorie a României a donat muzeului lupșan planșele de prezentare a celor două expoziții temporare, planșe ce pot fi văzute și azi la Muzeul Etnografic „Pamfil Albu”, în cadrul unor expoziții temporare deschise pentru toți cei interesați și în special pentru copiii din zonă – o invitație de a face ora de istorie altfel. Una din aceste expoziții temporare a făcut parte, în premieră pentru muzeul lupșan, din programul Noaptea Muzeelor 2022.

Mai mult, în luna mai 2022, administrația locală a semnat un parteneriat cu Radio România Cultural în urma căruia s-au realizat două emisiuni în direct de la Lupșa, având ca subiect principal Muzeul Etnografic cu toate colecțiile și învățăturile sale: tradiții, obiceiuri, locuri și oameni. Pe scurt: frumusețea și bogăția comunei Lupșa și a împrejurimilor sale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Rețeaua de canalizare și stația de epurare de la Arieseni, aproape finalizate: Urmează o investiție de 9 milioane de lei în modernizarea unui drum comunal

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Rețeaua de canalizare și stația de epurare de la Arieseni, aproape finalizate: Urmează o investiție de 9 milioane de lei în modernizarea unui drum comunal

Rețeaua de canalizare și stația de epurare de la Arieseni sunt aproape finalizate. Urmează o nouă investiție de 9 milioane de lei la DC Valea Șteiului-Pătrăhăițești care, pe o lungime de 4,5 Km, va fi complet modernizat.

„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba înseamnă investiții utile, în beneficiul cetățenilor

Mă bucur să anunț că rețeaua de canalizare și stația de epurare, atât de așteptate la Arieseni, sunt aproape finalizate. O lucrare începută de Gheorghe Pantea, primarul comunei, exact la preluarea mandatului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Urmează o nouă investiție pe programul Anghel Saligny, in valoare de 9 milioane lei. DC Valea Șteiului-Pătrăhăițești care, pe o lungime de 4,5 Km, va fi complet modernizat.

Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședintele CJ Alba pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO|Proiecte pentru valorificarea Cetății Dacice din Cugir și casei Dr. Av. Ioan Mihu din Vinerea: Parteneriat între primărie și CJ Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO|Proiecte pentru valorificarea Cetății Dacice din Cugir și casei Dr. Av. Ioan Mihu din Vinerea: Parteneriat între primărie și CJ Alba

Primăria Orașului Cugir și Consiliul Județean Alba intenționează să-și unească eforturile pentru dezvoltarea unor proiecte care să pună în valoare potențialul cultural-istoric al celor două obiective. Reprezentanții instituțiilor s-au întâlnit astăzi, la Cugir, pentru a analiza mijloacele și resursele necesare, precum și termenii unui protocol de colaborare în acest sens.

La întâlnire au fost prezenți Președintele C.J. Alba, Ion Dumitrel, Administratorul Public al CJ Alba, Dan Popescu și Directorul Muzeului Unirii, Gabriel Tiberiu Rustoiu. Întânirea a fost găzduită de către Primarul Cugirului Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui și reprezentanții Centrului Cultural Cugir care au avansat o serie de propuneri cu privire la viitorul celor două obiective istorice. Acestea sunt văzute ca posibile destinații de turism cultural, cu impact pozitiv asupra comunității zonale.

Principala propunere a autorităților locale în ceea ce privește Cetatea este aceea de a creea un produs cultural-turistic și de a reconstitui unele obiective de pe acropola cetății dacice.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ceea ce privește fosta gospodărie natală a Dr. Av. Ioan Mihu, dorința mai veche a comunității locale este de a creea o casă memorială și un centru de activități culturale.

Întâlnirea de la Cugir s-a finalizat cu o vizită în teren și cu angajamentul unor ședințe viitoare de aprobare a viitoarelor proiecte.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil ocrotitorii spirituali ai Jandarmeriei Române

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoriți pe 8 noiembrie, sunt ocrotitorii spirituali ai Jandarmeriei Române.

”Momentele aniversare sunt întotdeauna ocazii în care ne bucurăm de reușite, de împlinirile pe care locul de muncă, camarazii și misiunile pe care le desfășurăm, ni le oferă. Noi, Jandarmeria Alba, o instituție cu responsabilitate în asigurarea ordinii publice și a siguranței naționale, ne străduim să contribuim la promovarea iubirii față de patrie și popor și la păstrarea valorilor spirituale și materiale, aflându-ne tot timpul în slujba patriei și în folosul cetățenilor, apărând legea și demnitatea persoanei umane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Mesaje: La mulţi ani Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela!

Încredințați de folosul și ajutorul pe care Sfinții Arhangheli îl reprezintă pentru Jandarmeria Română și pentru fiecare jandarm în parte, ca ocrotitori spirituali, dorim tuturor jandarmilor mult spor în activitatea împlinită spre binele societății și îi felicităm în mod deosebit pe cei care-și serbează ziua onomastică, dorindu-le ani mulți, cu pace și bucurie, cu sănătate și fericire!

Rămânem în continuare la datorie, pregătiţi să acordăm sprijin şi vom continua activitatea noastră în spiritul dăruirii şi apărării cetăţeanului, prin devotement şi profesionalim.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea