Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Muzeul din Sebeș, onorat de reprezentanți ai mediului academic la cei 70 de ani de activitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Muzeul din Sebeș, onorat de reprezentanți ai mediului academic la cei 70 de ani de activitate

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș aniversează 70 de ani de activitate, prilej cu care a lansat o invitație deschisă publicului, dar și reprezentanților mediului științific.

„Zilele muzeului” au debutat vineri, 27 august 2021, cu vernisajul expoziției de Științele Naturii, una dintre cele mai frumoase și mai valoroase expoziții de profil din țară, care a fost reorganizată și modernizată în anul 2020. În completarea vernisajului, a avut loc și lansarea catalogului colecției de Științele Naturii, editat și tipărit în cadrul unui proiect cultural susținut de Municipiul Sebeș și AFCN.

Lucrarea, „Colecţia de Știinţele Naturii a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș”, semnată de Sergiu Török, Ramona Mărginean, Florin Toncean, tipărită la Editura Mega, din Cluj-Napoca, în anul 2020, prezintă, într-o manieră atractivă, întreaga colecție de Științele Naturii a muzeului din Sebeș, care numără peste 4000 de piese și ilustrează o parte însemnată a diversităţii naturale a împrejurimilor orașului.

Sâmbătă, 28 august 2021, grădina muzeului a fost gazda altor evenimente la care au participat importante personalității ale vieții academice: acad. Marius Porumb, prof. univ. dr. Volker Wollmann, prof. univ. dr. Cornel Tatai-Baltă și conf. univ. dr. Ioan Alexandru Aldea.

În deschiderea programului, a avut loc lansarea unei lucrări monumentale, atât din punctul de vedere al conţinutului, cât şi al formei: „Arta din România, din preistorie în contemporaneitate”, vol. I-II, scrisă de un colectiv de autori, coordonat de acad. Răzvan Theodorescu și acad. Marius Porumb.

Lansarea s-a realizat în prezența acad. Marius Porumb și a unuia dintre autori, prof. univ. dr. Cornel Tatai-Baltă, care au prezentat publicului structura acesteia și detalii din culisele editării unei cărți de asemenea anvergură.

Prof. univ. dr. Volker Wollmann a susținut conferința „Reconstituirea grafică – o soluţie de păstrare a memoriei patrimoniului tehnic al judeţului Alba”, în care autorul a făcut o succintă trecere în revistă a patrimoniului industrial al județului Alba și o competentă evaluare a stării de conservarea a acestuia, propunând și soluții în vederea prezervării acestuia.

Conferința a fost urmată de lansarea lucrării semnate de Volker Wollmann, „Patrimoniu preindustrial și industrial în România”, vol. VIII, Sibiu, Editura Honterus, 2020, prezentată de conf. univ. dr. Ioan Alexandru Aldea.

Nu au lipsit nici momentele festive, programul propus publicului fiind precedat de înmânarea de către dr. Volker Wollmann, reprezentanților municipalității și ai Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, a donației familiei Hesshaimer (sași stabiliți în Germania) reprezentând o cană de vecinătate, de mari dimensiuni, confecționată la Sebeș, în anul 1872, transportată din Germania în România, special pentru această ocazie.

Primăria Municipiului Sebeș a acordat distinșilor invitați, acad. Marius Porumb, prof. univ. dr. Volker Wollmann, prof. univ. dr. Cornel Tatai-Baltă și conf. univ. dr. Ioan Alexandru Aldea, plachete de excelență, în semn de prețuire pentru activitatea științifică depusă și de mulțumire pentru sprijinul constant și necondiționat acordat muzeului din Sebeș. Pe fundalul acestor distincții se regăsește o pictură semnată de artistul plastic Eugen Măcinic, care înfățișează Casa Zapolya.

Adresăm mulțumiri Trupei de dansuri săsești și Ordinului Scutierilor de Mühlbach, care au întreținut o atmosferă specială.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea