Rămâi conectat

Curier Județean

Muzeul din Sebeș, onorat de reprezentanți ai mediului academic la cei 70 de ani de activitate

Publicat

în

Muzeul din Sebeș, onorat de reprezentanți ai mediului academic la cei 70 de ani de activitate

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș aniversează 70 de ani de activitate, prilej cu care a lansat o invitație deschisă publicului, dar și reprezentanților mediului științific.

„Zilele muzeului” au debutat vineri, 27 august 2021, cu vernisajul expoziției de Științele Naturii, una dintre cele mai frumoase și mai valoroase expoziții de profil din țară, care a fost reorganizată și modernizată în anul 2020. În completarea vernisajului, a avut loc și lansarea catalogului colecției de Științele Naturii, editat și tipărit în cadrul unui proiect cultural susținut de Municipiul Sebeș și AFCN.

Electrica Furnizare Discount

Lucrarea, „Colecţia de Știinţele Naturii a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș”, semnată de Sergiu Török, Ramona Mărginean, Florin Toncean, tipărită la Editura Mega, din Cluj-Napoca, în anul 2020, prezintă, într-o manieră atractivă, întreaga colecție de Științele Naturii a muzeului din Sebeș, care numără peste 4000 de piese și ilustrează o parte însemnată a diversităţii naturale a împrejurimilor orașului.

Sâmbătă, 28 august 2021, grădina muzeului a fost gazda altor evenimente la care au participat importante personalității ale vieții academice: acad. Marius Porumb, prof. univ. dr. Volker Wollmann, prof. univ. dr. Cornel Tatai-Baltă și conf. univ. dr. Ioan Alexandru Aldea.

În deschiderea programului, a avut loc lansarea unei lucrări monumentale, atât din punctul de vedere al conţinutului, cât şi al formei: „Arta din România, din preistorie în contemporaneitate”, vol. I-II, scrisă de un colectiv de autori, coordonat de acad. Răzvan Theodorescu și acad. Marius Porumb.

Lansarea s-a realizat în prezența acad. Marius Porumb și a unuia dintre autori, prof. univ. dr. Cornel Tatai-Baltă, care au prezentat publicului structura acesteia și detalii din culisele editării unei cărți de asemenea anvergură.

Prof. univ. dr. Volker Wollmann a susținut conferința „Reconstituirea grafică – o soluţie de păstrare a memoriei patrimoniului tehnic al judeţului Alba”, în care autorul a făcut o succintă trecere în revistă a patrimoniului industrial al județului Alba și o competentă evaluare a stării de conservarea a acestuia, propunând și soluții în vederea prezervării acestuia.

Conferința a fost urmată de lansarea lucrării semnate de Volker Wollmann, „Patrimoniu preindustrial și industrial în România”, vol. VIII, Sibiu, Editura Honterus, 2020, prezentată de conf. univ. dr. Ioan Alexandru Aldea.

Nu au lipsit nici momentele festive, programul propus publicului fiind precedat de înmânarea de către dr. Volker Wollmann, reprezentanților municipalității și ai Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, a donației familiei Hesshaimer (sași stabiliți în Germania) reprezentând o cană de vecinătate, de mari dimensiuni, confecționată la Sebeș, în anul 1872, transportată din Germania în România, special pentru această ocazie.

Primăria Municipiului Sebeș a acordat distinșilor invitați, acad. Marius Porumb, prof. univ. dr. Volker Wollmann, prof. univ. dr. Cornel Tatai-Baltă și conf. univ. dr. Ioan Alexandru Aldea, plachete de excelență, în semn de prețuire pentru activitatea științifică depusă și de mulțumire pentru sprijinul constant și necondiționat acordat muzeului din Sebeș. Pe fundalul acestor distincții se regăsește o pictură semnată de artistul plastic Eugen Măcinic, care înfățișează Casa Zapolya.

Adresăm mulțumiri Trupei de dansuri săsești și Ordinului Scutierilor de Mühlbach, care au întreținut o atmosferă specială.

Publicitate

Curier Județean

Încă CINCI paturi ATI, suplimentate, pentru pacienții Covid, grav bolnavi, din județul Alba. Situația la nivel național în 27 octombrie

Publicat

în

Încă CINCI paturi ATI, suplimentate, pentru pacienții Covid, grav bolnavi, din județul Alba. Situația la nivel național în 27 octombrie

În data de 27 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.743 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. În București sunt avizate de DSP 392 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.

De asemenea, la nivel național există o rezervă operațională de 149 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale.

Electrica Furnizare Discount

1.861 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.

La  nivel național, la acest moment nu sunt disponibile paturi libere de ATI, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare.

La Spitalul Municipal Aiud, au fost suplimentate încă CINCI paturi ATI, din rezerva operațională de paturi destinate pacienților de COVID-19.

Spital Orasenesc Cugir 0
Spitalul Orasenesc Campeni 0
Spitalul Municipal Sebeș 0
Spitalul Orășenesc – Abrud 0
Spitalul Municipal Blaj 0
Spital Municipal Aiud 5
Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia 0
Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud 0

 

Citește mai mult

Curier Județean

CS Unirea Alba Iulia obține noi medalii la cele mai puternice competiții de judo din țară. Bogdan Laura Alexia și Sibișan Alexandru, locul 3 la două competiții naționale

Publicat

în

CS Unirea Alba Iulia obține noi medalii la cele mai puternice competiții de judo din țară. Bogdan Laura Alexia și Sibișan Alexandru, locul 3 la două competiții naționale

CS Unirea Alba Iulia a obținut, prin sportivii Bogdan Laura Alexia și Sibișan Alexandru, trei medalii de bronz la două puternice competiții naționale, desfășurate la Poiana Brașov.

Astfel, la Campionatul Național Ne Waza U21, desfășurat în 23-24 octombrie, Bogdan Laura Alexia a obținut locul 3, sportiva concurând la categoria – 52 kg.

Electrica Furnizare Discount

Același loc a fost obținut de către judoka Bogdan Laura Alexia la Cupa României U 21, desfășurată în perioada 22-23 octombrie, unde a concurat la categoria de greutate – 48 de kilograme.

La rândul său, Sibișan Alexandru a obținut medalia de bronz la Cupa României la Judo U 21. Sportiv cu dublă legitimare (CS Unirea Alba Iulia/CSM Pitești), acesta a concurat la categoria – 90 de kilograme.

Antrenorii secției de judo de la CS Unirea Alba Iulia sunt profesorii Dinu Alin și Dinu Cristian. Rezultatele sportivilor sunt mai meritoase în contextul în care au concurat la categorii de vârstă superioare vârstelor lor.

„În calitate de director al clubului, când văd că rezultatele nu contenesc să apară, nu îmi rămâne decât să fac tot ce ține de mine pentru ca toți sportivii să aibă tot ce le trebuie, să beneficieze de cele mai bune condiții de pregătire. Dacă talentul nu este însoțit de ore întregi de muncă nu va fi încununat de succes. Îi felicit pe sportivi, cât și pe antrenori, pentru ceea ce au realizat”, a spus directorul CS Unirea Alba Iulia, Corneliu Mureșan.

Bogdan Laura Alexia și Sibișan Alexandru sunt componenți ai loturilor naționale de judo și participă la programele centralizate de pregătire, conform calendarului Federației Române de Judo. Bogdan Laura Alexia este componentă a Centrului Olimpic Cluj, în vreme ce Alexandru Sibișan este component al Centrului Olimpic Pitești.

Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia este o structură sportivă de drept public, cu personalitate juridică, înființată în 1974 ca instituție publică în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, având ca obiect principal de activitatea obținerea performanțelor sportive: selecția, pregătirea, participarea la competiții interne și internaționale, respectiv câștigare de medalii pe plan național și internațional.

Citește mai mult

Curier Județean

Sistem fotovoltaic la Ocna Mureș pentru reducerea costurilor de administrare a sistemului de iluminat și a clădirilor publice. Ce valoare are investiția

Publicat

în

Sistem fotovoltaic la Ocna Mureș pentru reducerea costurilor de administrare a sistemului de iluminat și a clădirilor publice. Ce valoare are investiția

Primăria orașului Ocna Mureș a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru furnizarea și instalarea unui sistem fotovoltaic cu puterea de 500kw pentru primăria Ocna Mureș. Valoarea estimată a achiziției este de 2.884.516,85 lei, fără TVA, constând din furnizare sistem fotovoltaic, montaj, sistem de supraveghere, amenjare drum de acces și drum de incintă și împrejmuire, precum și racordarea CEF la RED.

Se vor instala un număr de 1584 panouri fotovoltaice cu putere nominală de 320W, configurate într-un grup de producere cu orientarea sud, pe structura de oțel, conectate la 5 inveroare cu putere nominală cuprinsă între 100-110 KW.

Optimizarea costurilor energetice la nivelul administrației publice locale și reducerea emisiilor de carbon în atmosferă. Consumul ridicat de energie electrică al sistemului de iluminat public și al instituțiilor publice administrate de Primăria Ocna Mureș (școli, grădinițe, spital, sediul administrativ al Primăriei Ocna Mureș), au determinat luarea de măsuri privind creșterea eficienței enegetice prin investiții care să permită autoproducerea de energie prin instalarea unei centrale fotovoltaice.

Electrica Furnizare Discount

Instalarea centralei fotovoltaice va permite reducerea costurilor de administrare a sistemului de iluminat public și a clădirilor publice.

Din punctul de vedere al cererii de bunuri și servicii în zona analizată pentru implementarea proiectului, prognoza este că investiția va înscrie o evoluție pozitivă pe termen mediu și lung.

Implementarea acestui proiect duce la creșterea numărului locurilor de muncă, crearea a cel puțîn 2 noi locuri de muncă (pentru monitorizare și exploatare) în faza de operare a centralei fotovoltaice, respectând principiile dezvoltării durabile și ale protecției mediului.

Panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe o structura din oțel, structura astfel concepută încât să asigure rezistență la încărcare și vânt. Stâlpii de susținere a structurii vor fi fixăți prin batere în pământ la 2 m adâncime. Pe această structura din oțel se vor fixa bare longitudinale și transversale pe care vor fi montate panourile fotovoltaice, utilizând cleme de aluminiu de mijloc și capăt de rând. Pentru creșterea randamentului, panourile vor fi orientate spre sud. la un unghi de înclinare de 35°.

Invertoarele și tabloul electric de protecție a invertoarelor vor fi amplasate pe structura de susținere a panourilor prin intermediul unor armatruri metalice. Armăturile vor face parte din ansamblul de montaj al acestora, inclus în chitul de livrare a producătorului. Invertoarele vor fi cu grad de protecție IP65, pentru a facilita instalarea lor în aer liber.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare