Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Muzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud s-a închis temporar pentru reparaţii capitale

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 Muzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud, şi-a închis porţile, după o funcţionare neîntreruptă de 300 de ani. Potrivit muzeografilor, închiderea muzeului este temporară şi va dura aproximativ un an, timp în care vor fi făcute reparaţiile capitale programate.

La această oră lucrătorii muzeului conservă şi împachetează exponatele pentru a fi mutate într-o locaţie provizorie, locaţie în care muzeografii şi cei doi conservatori specializaţi vor lua toate măsurile pentru păstrarea în condiţii optime a celor peste 35.000 de exponate. Înfiinţarea şi formarea colecţiilor care au dus la realizarea acestui muzeu a fost strâns legată de avântul curentului iluminist, epocă în care gândirea ştiinţifică şi studiul naturii au avut o perioadă deosebit de bună. Se spune că primele exponate ar data din anul 1662, atunci când după mutarea la Aiud a Colegiului Bethlen Gabor au început să fie adunate diverse obiecte mineralogice, botanice şi zoologice, dar primele documente care atestă existenţa pieselor muzeale şi a colecţiilor la Aiud, datează din anul 1720, iar data oficială a înfiinţării muzeului este anul 1796, referirea putând fi citită în manuscrisul intitulat „Catalogus Raritatum et Benefactorum”, document care s-a păstrat din secolul al XVIII-lea la biblioteca documentară Bethlen Gabor.
Valoarea deosebită a patrimoniului muzeal constă în existenţa unui număr considerabil de „rarităţi” care provin din cele mai îndepărtate zone geografice de pe glob: Africa, America, Australia, Noua Zeelanda, Brazilia, Noua Guinee, Venezuela etc. Cele peste 35.000 de exponate din care peste 830 exponate de geologie, peste 180 de mineralogie, peste 1.660 exponate de paleontologie, peste 5.500 de botanică şi aproape 19.000 exponate de zoologie vor mai putea fi văzute cel mai devreme în toamna anului viitor, atunci când expoziţia va fi redeschisă într-un aranjament nou, ştiinţific.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Obiceiuri în a doua zi de Paște: Tradiția stropitului fetelor de măritat ori a nevestelor este păstrata cu sfințenie în unele localități

Ziarul Unirea

Publicat

în

Obiceiuri în a doua zi de Paște: Tradiția stropitului fetelor de măritat ori a nevestelor este păstrata cu sfințenie în unele localități Udatul fetelor de Paşti. În a doua zi de Paște, fetele sunt stropite cu parfum, obiceiul fiind preluat de la germani şi maghiari, dar este păstrat atât la ţară, cât şi la oraş. În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea