Rămâi conectat

Cultură Educație

Mulţumiri din partea sohodolenilor pentru edilii locali şi judeţeni

Publicat

în

La rugămintea mai multor sohodoleni abonaţi ai ziarului „Unirea” din toate satele arondate comunei am decis a scrie acest articol dedicat impecabilei activităţi în calitate de primar a d-lui Sorin Corcheş şi d-lui viceprimar Vasile Brezeştean care, deşi de coloratură politică diferită, sunt într-o deplină consonanţă în actul edilitar, cultural-artistic, sportiv şi socio-economic în beneficiul comunitar pe care îl activează. Deşi au trecut doar 9 luni de la investitura dânşilor de a conduce destinele comunei aceştia s-au implicat activ în derularea unor activităţi de anvergură pentru această scurtă perioadă. Merită reiterat şi sprijinul financiar acordat de CJ Alba  prin d-l Ion Dumitrel acesta fiind echidistant de culoarea politică a primarilor dovadă că d-l primar este de coloratură politică PSD, iar d-l viceprimar PNL, dar d-l Dumitrel este alesul uninominal ca preşedinte al CJ Alba deci este interesat ca toate comunele şi oraşele judeţului să-şi deruleze proiectele din campania electorală şi fiecare comunitate să se dezvolte într-un mod armonios eliminând în cele mai multe cazuri clientelismul politic. Mulţumirile sohodolenilor adresate d-lui primar Sorin Corcheş şi d-lui viceprimar Vasile Brezeştean şi implicit d-lui Ion Dumitrel au la bază realizările acestora după cum urmează: asfaltarea drumului comunal cu asfalt de calitate pe o distanţă de 3 km, consolidarea malurilor văii Sohodolului erodate de ploile diluviene cu ziduri de sprijin din piatră masivă şi gabioane metalice garnisite cu bolovani de piatră. În ceea ce priveşte această lucrare de asfaltare şi consolidare a digurilor precum şi deschiderea de noi drumuri vicinale şi pietruite unele întreţinute este de-a dreptul una istorică pentru comunitatea locală căci astfel de lucrări nu s-au efectuat în toate mandatele de primari postdecembriste iar în opinia unora chiar şi înainte de 1989 deci aceşti doi aleşi reprezintă figuri emblematice în administraţia locală. De asemenea au realizat renovarea şi reabilitarea căminului cultural cu întreaga recuzită aferentă, deschiderea şi amenajarea unui spaţiu pentru repetiţii a echipei de dansuri „Brădeana” din Sohodol condusă de d-na prof. Alina Joldeş şi soţul ei Alin Joldeş. Sohodolenilor din satul Lazuri le-a fost îndeplinit dezideratul de 20 de ani prin cumpărarea unui teren revendicat de proprietar, teren adiacent unui pod creându-se posibilitatea de acces a celor din satul Lazuri cu mijloace auto, evitând o ocolire de circa 2 – 2,5 km. Mai mulţi sohodoleni au venit cu propunerea către d-l primar şi CJ Alba prin dl Ion Dumitrel ca şcoala generală din Sohodol să poarte numele „Prof. Dr. I.D. Goia” academician născut aici (1922 – 1982) care împreună cu prof. univ. Iuliu Haţieganu au pus bazele şcolii medicale moderne de pe urbea de pe Someş – Cluj Napoca. Toată stima faţă de cei enunţaţi mai sus.
Un grup de sohodoleni pentru care semnează Mihai SICOE


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare