Rămâi conectat

Actualitate

Motivele pentru care ar trebui să ne vaccinăm antigripal în pandemia de Covid-19: Ce spun specialiștii din SUA

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În scurt timp va începe sezonul gripei, care ucide anual zeci de mii de oameni în Statele Unite, după ce pandemia de Covid-19 a provocat moartea a peste 176.000 de americani. În acest context, oficialii de sănătate publică susţin că e mai important ca oricând ca oamenii să se vaccineze, se arată într-o analiză CNN. În România, aproape 73 de români au murit de gripă în sezonul 2019-2020, iar rata de vaccinare a populaţiei este de peste şase ori mai redusă decât în Statele Unite.

Mulți americani sunt reticenți să viziteze cabinetele medicale din cauza noului coronavirus, iar oficialii de sănătate publică își fac griji că oamenii se vor opri de la imunizarea împotriva gripei. Deși uneori este considerată ca doar o altă răceală, gripa ucide. Zeci de mii de oameni în Statele Unite mor în fiecare an din cauza gripei. Vaccinarea populaţiei ar putea ajuta sistemul medical, care deja se confruntă cu pandemia de coronavirus. Anul trecut, mai mult de 45% dintre americani au făcut vaccinul antigripal.

Dacă o parte însemnată din populaţie s-ar vaccina, s-ar evita scenariul de coşmar în iarna următoare, când spitalele ar putea fi pline atât cu pacienţi COVID-19, cât şi cu cei care suferă de efecte severe ale gripei. În afară de povara potențială pentru spitale, există posibilitatea ca oamenii să se infecteze cu cele două virusuri. „Nimeni nu știe ce se întâmplă dacă primiți gripă și Covid (simultan) pentru că nu s-a întâmplat niciodată”, a spus dr. Rachel Levine, secretarul de sănătate din Pennsylvania.

Bilanţul gripei în România

Emilian Imbri, managerul Spitalului Victor Babeș din Capitală, spune că măsurile de protecție împotriva noului coronavirus, ne vor feri și de gripa sezonieră. „Dacă vom păstra modul de a ne feri, s-ar putea ca această gripă să nu mai dea buluc peste noi”, spune Emilian Imbri. Datele Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că în sezonul 2019-2020 au fost înregistrate 73 de decese confirmate cu virus gripal, de aproape trei ori mai puţine decât în sezonul 2018-2019, când au fost raportate aproape 200 de decese. De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 1.929 de cazuri de gripă, iar numărul total al infecţiilor respiratorii acute (gripa clinica, IACRS și pneumonii) a fost de 17.671, conform datelor INSP.

Până la data de 10.05.2020 au fost vaccinate antigripal 1.542.234 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, precizează INSP. Numărul celor vaccinaţi a crescut de trei ori în ultimii patru ani. În sezonul 2018-2019, aproape 1,33 de milioane de români s-au vaccinat împotriva gripei, reprezentând un procent de 6,8% din populaţia totală a ţării, conform datelor INSP, citate de Agerpres. În sezonul 2017-2018 au fost înregistrate 1.335 de cazuri de gripă confirmate şi 1.016.724 de persoane vaccinate. De asemenea, s-au raportat 129 de decese. În sezonul 2016-2017 s-au înregistrat 591 de cazuri confirmate şi 499.650 de persoane vaccinate, iar 22 de persoane au decedat.

Motivele pentru care ar trebui să ne vaccinăm

Ne protejăm împotriva gripei şi evităm riscul de a o răspândi la alții, ceea ce poate contribui la ajutarea sistemului medical. Eduardo Sanchez, Asociația Americană a Inimii, susţine că vaccinarea „le oferă oamenilor un sentiment că există anumite lucruri pe care le poți controla”. Chiar dacă vaccinul nu va preveni toate cazurile de gripă, vaccinarea poate reduce gravitatea dacă vă îmbolnăviți.

Sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea