Ziarul Unirea

Moţii protestează împotriva iredentismului maghiar

Societatea „Avram Iancu” din România – Filiala Câmpeni, cu filialele din Abrud, din Baia de Arieş, împreună cu cele arondate acestora, din bazinul interior al Munţilor Apuseni: Avram Iancu, Albac, Bistra, Bucium, Ciuruleasa, Gârda, Horea, Lupşa, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Poşaga, Roşia Montană, Sălciua, Sohodol şi Vidra; cu Despărţământul ASTRA şi cu Uniunea Munţii Apuseni, organizează marţi – 22 martie 2011, începând de la ora 12.30, în Piaţa Avram Iancu din Câmpeni – „Capitala de suflet a Ţării Moţilor”, miting paşnic pentru înfierarea recrudescenţei acţiunilor iredentiste hungariste din partea unor oficiali ai statului vecin. Acestea culminând, în ziua de 15 martie 2011, cu „odiosul” proces, înscenat cu îngăduinţa autorităţilor într-o piaţă publică din Miercurea Ciuc. Apreciem acest gest oribil ca pe o „ÎNCERCARE”, de „TATONARE” a poziţiei şi rezistenţei noastre; a prea tolerantului popor român.
„Filmul rulat” nu este altceva decât rodul îndoctrinării copiilor şi tineretului maghiar cu tezele false ale iredentismului, teze cuprinse în manualele de istorie şi geografie de limbă maghiară, tipărite la Budapesta, „dar otrăvit”, scris de istorici şovini, iresponsabili. Dureros că această otravă se inoculează cu bună ştiinţă tineretului maghiar, ca să nu cunoască adevărul istoric! Ori, cum se ştie, moţii n-au atacat pe nimeni. Ei au fost cei atacaţi şi hărţuiţi de către trupe străine, în propria lor ţară.
O istorie curată, ar recunoaşte şi confirma adevărul că, în 1848-1849 moţii ar fi putut distruge complet armatele ungureşti, care ne-au călcat cu gând rău pragul, cu efective mult mai numeroase şi fiind dotate mai bine. Ori, moţii şi-au apărat glia străbună. Generalul Iancu a fost cu adevărat un revoluţionar democrat, cu o viziune modernă. La început a salutat revoluţia maghiară, considerând-o ca aducătoare de libertate pentru toţi iobagii. Tocmai de aceea, într-o scrisoare către Ioszef Smonffi, Craiul Munţilor scria: „Fraţilor maghiari, Libertate, Egalitate, Frăţie!… Ascultaţi cuvintele purcese din adâncul sufletului unui român sincer. Fraţilor! Credeţi-ne nouă că noi prea luminat vedem şi credem, că în aceste două patrii surori, maghiarul de azi şi viitor nu poate vorbi fără român, nici românul fără maghiar”. Tot astfel, într-o altă scrisoare, dată din Câmpeni, la 21 decembrie 1848, Iancu dădea instrucţiuni prefecţilor şi tribunilor să asigure „…rezolvarea dreaptă a pricinilor judecătoreşti în Munţii Apuseni şi o tratarea umană a prizonierilor maghiari..”. Scrisoarea se află la Muzeul Naţional al Unirii, din Alba Iulia, sub numărul de inventar 40. Multe asemenea dovezi, ale adevărului istoric, am mai putea cita.
Ne punem acum întrebări justificate: Ce trebuie să facem…? Noi, moţii, nu putem fi mai prejos decât înaitaşii… Şi, de ce ni se calcă în picioare DEMNITATEA NOASTRĂ DE MOŢI!?
Suntem hotărâţi să luptăm totuşi civilizat, cu armele democraţiei împotriva hărţuirii şi batjocurei la care suntem supuşi, cu îngăduinţa laşă a conducătorilor României. Unde-s frâiele curate ale diplomaţiei…? În Ţară la noi se arborează drapele străine şi se intonează la început de activităţi un imn străin!? De ce?
Moţii şi toţi locuitorii Apusenilor sunt indignaţi şi îngrijoraţi de atmosfera creată de reprezentanţii hungarismului şovin. Şi totuşi, ei sunt în măsură, şi au discernământul, să ierte chiar şi asemenea gesturi, dacă ar observa o recunoaştere sinceră din partea celor chemaţi, să condamne acţiunile reprobabile. Nu avem însă nevoie de argumente false, îmbrăcate în „cămaşa nouă” a Europei unite, dar cu rădăcinile ancorate într-o gândire medievală, de domeniul trecutului… Aşteptăm! Mai avem încă răbdare…!
Prof. Vasile BUD, preşedinte al filialei Câmpeni a Societăţii „Avram Iancu”

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Ciugud: „Vaccinare la poarta ta” și „Șezătoare pentru vaccinare”, acțiuni pilot pentru susținerea campaniei naționale de vaccinare în zona rurală

Comuna Ciugud lansează, vineri, 14 mai 2021, o amplă campanie de vaccinare a populației prin care testează, în premieră națională,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

6 Comentarii

costelus2011 21 martie 2011 at 11:04

Domnule si onorat profesor Bud va rog sa invitati la aceasta manifestatie si parlamentarii de Campeni pe domnii Peres si Olar sunt sigur ca…. nu vor veni … ce sai faci trebuie sa fie in sala de sedinta a parlamentului si ma gindesc ca o sa avem fiecare delegatie condusa de primarul localitatii…probabil vor face exceptie cei care au sedinta de consiliu sau cei plecati la Bucuresti la Ministerul Dezvoltarii….

Adrian din M-Ciuc 21 martie 2011 at 11:58

Pacat ca sunt prea departe,as participa si eu cu placere desi nu am sange de mot,dar sunt ROMAN PUR SANGE…sunt alaturi de voi oricum cu sufletul……L-as fi adus cu mine si pe Csibi Barna…infipt intr-o furca…(nu de alta dar se vede mai bine de sus)

zuzu 21 martie 2011 at 21:12

zuzu2011-03-21 21:02:46
nu vor uita niciodata maghiasrii ca opinca noastra sfanta a fost pusa pe cladirea parlamentului maghiar atentie maghiar nu ne suparati prea ,prea ca apai o sa vedeti voi.nu ne este teama de voi pentru ca sunteti slabi si rai.petre tutea spunea ca daca dam drumul la toti caii din ARDEAL,intr-o ora se pisa in budapesta.deci s-ar putea sa bage pesta in buda……..in rest sa auzim de bine bolnavilor de boli inchipuite.

Claudiu Ştefani 21 martie 2011 at 22:26

Mă tem că această reacţie disproporţionată la un gest provocator nu face decât să ofere răspunsul dorit de cel care a comis înscenarea. Astfel de manifestaţii publice resuscitează un naţionalism primitiv şi primejdios şi reînvie manifestări extremiste de o parte şi alta. Avem de-a face cu o diversiune care urmăreşte abaterea atenţiei românilor de la problemele importante pentru societatea noastră: criza economică, criza statului sau corupţia. De acuma cetăţenii români de etnie română îşi pot îndrepta mânia împotriva iredentiştilor maghiari iar cei maghiari împotriva celor români şi nu împotriva politicienilor incompetenţi şi corupţi care sunt responsabili de situaţia nemulţumitoare în care trăiesc cetăţenii români de orice etnie. de aceea ar trebui să fim mai înţelepţi şi să nu ne lăsăm antrenaţi în această diversiune.

Avramut 22 martie 2011 at 13:20

Cu toti trebuie sa luam atitudine importiva gesturilor extremiste care au loc zilnic in harghita si covasna, nu putem accepta ca un erou al neamului asa cum este Avram Iancu sa fie denigrat de un derbedeu care in viata nu are alt scop decat crearea unui nou stat in mijlocul Romaniei.
Huni din care se trag bozgorii de astazi sunt cunoscuti si in istorie ca un popor migrator, profitor si mai ales dur cu alte popoare atunci cand li se ofera aceasta ocazie, asa ca nu trebuie sa le lasam sansa sa ridice capul si sa inceapa sa faca reguli in propria noastra Tara. Au luat pe nedrept Campia Panonica sa ramana acolo si sa ne lase pe noi in pace, dar faptul ca la ei este doar un amarat de lac si restul doar campie, ii face sa traga cu ochiul la muntii din Transilvania la aurul de la Rosia Montana si la celelalte bogatii care se afla aici, lucruri pe care mai pe direct mai pe ascuns le declara fiecare secui din Romania si mai nou si premierul ungar, iar ai nostri stau cu mainile legate si accepta orice batjocorie pentru a putea ramane la ciolan, ciolan pe care acum UDMR-ul il manevreaza pentru ca romani de la conducere nu au o cale de mijloc din care Tara sa aibe de castigat, ci se gandesc doar la comisioanele si bani care le pot asigura inca 5 generatii de acum incolo, tara mai putin conteaza! Pacat ca inclusiv conducatorii nostri duc o politica de dezbinare a neamului, dar probabil asa e scris de catre alti si ai nostri doar executa. Totusi nu uitati ca in fiecare din noi Duhul lui Iancu e vesnic viu!

Buta Dumitru 25 martie 2011 at 14:07

Necazul cel mare că avem justiţie fricoasă, politicieni de căcat şi mulţi trădători ai neamului românesc. Speranţa este în românii patrioţi şi în asociaţiile ca Vatra Româbnrască să utilizeze cele mai active replici la adresa iredentismului maghiar.
Una dintre tacticile iredentismului ungar este provocarea, şi au pus la înaintare numai oligofreni ca Csibi Barne, Laslo Tokeş, Marco Bela şi cei din UDMR.
Ei uită că românul este răbdător dar şi mânios la toate jignirile aduse românilor.
Atacaţi iredentismul mincinos al maghiarilor.

Comentariile sunt oprite