Rămâi conectat

Ştirea zilei

Moţii protestează împotriva iredentismului maghiar

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Societatea „Avram Iancu” din România – Filiala Câmpeni, cu filialele din Abrud, din Baia de Arieş, împreună cu cele arondate acestora, din bazinul interior al Munţilor Apuseni: Avram Iancu, Albac, Bistra, Bucium, Ciuruleasa, Gârda, Horea, Lupşa, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Poşaga, Roşia Montană, Sălciua, Sohodol şi Vidra; cu Despărţământul ASTRA şi cu Uniunea Munţii Apuseni, organizează marţi – 22 martie 2011, începând de la ora 12.30, în Piaţa Avram Iancu din Câmpeni – „Capitala de suflet a Ţării Moţilor”, miting paşnic pentru înfierarea recrudescenţei acţiunilor iredentiste hungariste din partea unor oficiali ai statului vecin. Acestea culminând, în ziua de 15 martie 2011, cu „odiosul” proces, înscenat cu îngăduinţa autorităţilor într-o piaţă publică din Miercurea Ciuc. Apreciem acest gest oribil ca pe o „ÎNCERCARE”, de „TATONARE” a poziţiei şi rezistenţei noastre; a prea tolerantului popor român.
„Filmul rulat” nu este altceva decât rodul îndoctrinării copiilor şi tineretului maghiar cu tezele false ale iredentismului, teze cuprinse în manualele de istorie şi geografie de limbă maghiară, tipărite la Budapesta, „dar otrăvit”, scris de istorici şovini, iresponsabili. Dureros că această otravă se inoculează cu bună ştiinţă tineretului maghiar, ca să nu cunoască adevărul istoric! Ori, cum se ştie, moţii n-au atacat pe nimeni. Ei au fost cei atacaţi şi hărţuiţi de către trupe străine, în propria lor ţară.
O istorie curată, ar recunoaşte şi confirma adevărul că, în 1848-1849 moţii ar fi putut distruge complet armatele ungureşti, care ne-au călcat cu gând rău pragul, cu efective mult mai numeroase şi fiind dotate mai bine. Ori, moţii şi-au apărat glia străbună. Generalul Iancu a fost cu adevărat un revoluţionar democrat, cu o viziune modernă. La început a salutat revoluţia maghiară, considerând-o ca aducătoare de libertate pentru toţi iobagii. Tocmai de aceea, într-o scrisoare către Ioszef Smonffi, Craiul Munţilor scria: „Fraţilor maghiari, Libertate, Egalitate, Frăţie!… Ascultaţi cuvintele purcese din adâncul sufletului unui român sincer. Fraţilor! Credeţi-ne nouă că noi prea luminat vedem şi credem, că în aceste două patrii surori, maghiarul de azi şi viitor nu poate vorbi fără român, nici românul fără maghiar”. Tot astfel, într-o altă scrisoare, dată din Câmpeni, la 21 decembrie 1848, Iancu dădea instrucţiuni prefecţilor şi tribunilor să asigure „…rezolvarea dreaptă a pricinilor judecătoreşti în Munţii Apuseni şi o tratarea umană a prizonierilor maghiari..”. Scrisoarea se află la Muzeul Naţional al Unirii, din Alba Iulia, sub numărul de inventar 40. Multe asemenea dovezi, ale adevărului istoric, am mai putea cita.
Ne punem acum întrebări justificate: Ce trebuie să facem…? Noi, moţii, nu putem fi mai prejos decât înaitaşii… Şi, de ce ni se calcă în picioare DEMNITATEA NOASTRĂ DE MOŢI!?
Suntem hotărâţi să luptăm totuşi civilizat, cu armele democraţiei împotriva hărţuirii şi batjocurei la care suntem supuşi, cu îngăduinţa laşă a conducătorilor României. Unde-s frâiele curate ale diplomaţiei…? În Ţară la noi se arborează drapele străine şi se intonează la început de activităţi un imn străin!? De ce?
Moţii şi toţi locuitorii Apusenilor sunt indignaţi şi îngrijoraţi de atmosfera creată de reprezentanţii hungarismului şovin. Şi totuşi, ei sunt în măsură, şi au discernământul, să ierte chiar şi asemenea gesturi, dacă ar observa o recunoaştere sinceră din partea celor chemaţi, să condamne acţiunile reprobabile. Nu avem însă nevoie de argumente false, îmbrăcate în „cămaşa nouă” a Europei unite, dar cu rădăcinile ancorate într-o gândire medievală, de domeniul trecutului… Aşteptăm! Mai avem încă răbdare…!
Prof. Vasile BUD, preşedinte al filialei Câmpeni a Societăţii „Avram Iancu”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO: Femeie de 30 de ani, din Alba, rănită într-un accident pe pe autostrada A3, pe breteaua de urcare a nordului rutier Gilău. înspre localitatea Nădășelu

Ziarul Unirea

Publicat

în

O femeie din județul Alba a fost rănită în urma unui accident rutier care a avut loc sâmbătă dimineața, pe breteaua de urcare a nordului rutier Gilău pe autostrada A3, înspre localitatea Nădășelu.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit IPJ Cluj, autoturismul condus de femeia de 30 de ani, din județul Alba, ar fi intrat în coliziune cu autoturismul care îl preceda, sensul de deplasare înspre municipiul Turda.

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Gărzii Gilău cu o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit două autoturisme avariate, iar într-unul se afla o femeie ce prezenta mai multe suspiciuni de traumatisme.

Pompierii au utilizat echipamentele din dotare pentru a extrage femeia, astfel încât să nu-i agraveze leziunile și au predat-o echipajului SMURD.

Femeii, în vârstă de aproximativ 30 de ani, i-a fost acordat primul ajutor calificat și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Alte două persoane au fost consultate la locul accidentului fără a fi transportate la spital.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Două linii ale STP Alba Iulia, modificate, pentru a facilita transportul elevilor. Proiectul, pe masa consilierilor locali

Ziarul Unirea

Publicat

în

Două linii ale STP Alba Iulia, modificate, pentru a facilita transportul elevilor. Proiectul, pe masa consilierilor locali

Programul de circulație al autobuzelor ar putea suferi ușoare modificări pentru a facilita transportul elevilor, care este îngreunat de lucrările pentru mobilitatea urbană. 

Prin lipsa unei curse care să asigure transportul elevilor la scoală, actualul program de transport nu satisface necesităţile de deplasare ale elevilor înmatriculaţi la Liceul Sf Iosif.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acest fapt creează un disconfort în ceea ce priveşte mobilitatea urbană a elevilor din mai multe cartiere ale municipiului (Miceşti, Bărăbanţ, Cetate), fiind condiţionaţi de autoturismul propriu sau de schimbarea liniilor de transport în comun existente.

Ca urmare a discuţiilor purtate cu reprezentanţii Liceului Teoretic Sf Iosif Alba Iulia precum şi cu STP SA Alba Iulia, s-a constatat că elevii acestui liceu au domiciliul în diferite zone ale oraşului precum şi faptul că nu există o linie directă către liceu care să deservească toţi elevii.

Pentru a ajunge la şcoală aceştia sunt condiţionaţi fie de schimbarea mijlocului de transport fie de utilizarea unor linii de transport care au traseu mai lung, ceea ce creează un disconfort în special pentru elevii de vârstă mai mică.

Din aceste motive, pentru a facilita transportul elevilor care învaţă la Liceul Teoretic Sf. Iosif, se propune actualizarea programului de transport în acest sens, respectiv introducerea unor curse suplimentare pe linia 110 (dispre cartierul Micesti) şi linia 107 (dispre cartierul Bărăbanţ) care să includă în traseul cursei şi zona Liceului Sf Iosif.

Modificările programului de transport propuse sunt următoarele :

Linia 110 – se suplimentează cu un mijloc de transport cursele cu plecare din staţia Gară de la ora 06;45, ora 12;30 şi ora 13;10 şi retur care vor avea următorul traseu :

– cursele cu plecare la orele 6;45(2*) vor circula :

– una pe ruta Gară – Centru – Moţilor – Horea – Cloşca – Mercur – str. Albac -Orizont- Dealului-Zavoi şi retur Zavoi-Albac- Moţilor – Cloşca – Horea – Centru – Gară

– una pe ruta Gară – Centru – Moţilor – Horea – Cloşca – Mercur – str. Albac -Orizont- Dealului-Zavoi şi retur Zavoi-Albac- Moţilor – Revoluţiei 1989 – Lalelelor – Liceul Teoretic Sf. Iosif – Gară*

– cursele cu plecare la orele 12;30(2*)şi 13;10(2*) vor circula :

– una pe ruta Gară – Centru – Moţilor – Horea – Cloşca – Mercur – str. Albac -Orizont- Dealului-Zavoi şi retur Zavoi-Albac- Moţilor – Cloşca – Horea – Centru – Gară

– una pe ruta Gară – Liceul Teoretic Sf. Iosif – Lalelelor – Revoluţiei 1989 – Calea Moţilor – str. Albac – Orizont- Dealului-Zavoi şi retur Zavoi-Albac- Moţilor – Cloşca – Horea -Centru – Gară*

Linia 107 – se suplimentează cu un mijloc de transport cursele cu plecare din staţia Gară de la ora 07;10, ora 12;15 şi retur, care vor circula doar pe perioada şcolii.

Cursele marcate cu ”*” vor circula doar pe perioada cursurilor şcolare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

23 septembrie 2023 | Dacia Spring ia cu asalt comuna Șpring! Expoziție de mașini electrice, sâmbătă

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

23 septembrie 2023 | Dacia Spring ia cu asalt comuna Șpring! Expoziție de mașini electrice, sâmbătă

În cadrul conferinței de presă de la sediul partidului PNL Alba, primărița comunei Șpring, Iulia Stănilă, a anunțat un eveniment ce va avea loc sâmbătă, 23 septembrie, în satul Drașov. Este vorba de o adunare a șoferilor de mașini electrice, mai exact a modelului Dacia Spring.

25 de autoturisme vor fi prezente la eveniment, unde cei pasionați, de la mic la mare, se vor putea plimba și vor putea observa de aproape cum funcționează o mașină electrică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evenimentul va începe la ora 11 și va avea loc în curtea școlii din Drașov.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare