Ziarul Unirea

Monografia Stremţului împărţită de autor tuturor fiilor localităţii

În cursul zilei de 14 august, cu ocazia sărbătorii „Fiii satului”, la Stremţ a avut loc lansarea monografiei localităţii, volum semnat de Cristian Florin Bota. Manifestarea a avut loc în Căminul cultural care s-a dovedit a fi neîncăpător pentru stremţenii, familia, prietenii autorului care au dorit, cu mic cu mare să fie prezenţi la acest eveniment. Înainte dar şi după lansarea oficială, fiii satului Stremţ, rămaşi în localitate sau plecaţi în alte zone ale ţării sau în afara graniţelor, dar reîntorşi pentru această zi de sărbătoare, s-au aşezat cuminţi la rând şi au aşteptat să primească un volum al monografiei din partea autorului. Cartea este una dintre cele mai complexe monografii ale unei localităţii din judeţul Alba şi apariţia sa a fost posibilă muncii titanice depuse de un om, un fiu al locurilor, care a sacrificat timp şi bani şi asta pentru că iubeşte cultura, pentru că se simte ataşat de aceste meleaguri şi de oamenii de aici. De altfel Florin Cristian Bota specifică în argumentul cărţii că volumul este dedicat mamei sale, Aurelia Cristea, care i-a „insuflat dragostea pentru oamenii şi meleagurile acestea binecuvântate de Dumnezeu”. Printre cei care au vorbit despre carte şi despre importanţa sa s-au numărat primarul comunei Stremţ, Ştefan Traian Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, Elena Anghel, consilier în cadrul Compartimentului Instituţii publice de cultură şi patrimoniu cultural a CJ Alba, Gabriela Mircea – cercetător, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.
După o muncă de 10 ani de zile, „Monografia comunei Stremţ” a apărut graţie sprijinului financiar venit de la Consiliul local Stremţ şi Consiliul Judeţean Alba şi poate fi citită de toţi cei care vor să afle informaţii preţioase despre aceste meleaguri. Volumul are 600 de pagini şi este structurat în XVI capitole (istoria, demografia, economia, cultura, obiceiurile, literatura populară a comunei etc.). Mulţi dintre locuitori au fost implicaţi activ, furnizând autorului poze, documente. Cu toate că cea mai atractivă parte a cărţii o reprezintă ilustraţia şi textul este bogat. „D-l Bota a reuşit să adune majoritatea informaţiilor legate de evoluţia Stremţului şi satelor aparţinătoare (…) prezentarea detaliată a traseelor turistice care pun în valoare potenţialul turistic deosebit al zonei, în acest fel monografia Stremţului devenind şi un veritabil ghid turistic pentru cei care vor să descopere frumuseţile naturale şi patrimoniul cultural al văii Geoagiului”, a fost descrierea făcută de conf. univ. Horia Ciugudean în prefaţă. Felicitări autorului pentru acest volum şi la cât mai multe apariţii! (L.I.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

7 Comentarii

Manitu 15 august 2011 at 23:48

Dl. CONF. UNIV. HORIA CIUGUDEAN (de la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia) spune ca: „Dl. Bota a reusit sa adune majoritatea informatiilor ( … ) pentru cei care vor sa descopere frumusetile naturale si patrimoniul cultural al Vaii Geagiului,
… Iar dl.Bota, in anteprezentarea monografiei, afirma ca ” Acesta carte isi propune sa dezvaluie cititorilor ( … ) una din cele mai frumoase vai din Muntii Trascaului: Valea Stremtului”. Considerand ca ambii se refera la aceesi vale, ma intreb cine spune adevarata denumire, cea reala, conoscuta dintotdeauna?
Eu zic ca primul! Chiar daca am mai spus acest lucru d-lui Bota, o mai spun inca o data. Sper ca pana la urma sa inteleaga!

Manitu 15 august 2011 at 23:54

Si inca un aspect: Ambele articole sunt semnate de (L.I.). Distinsa doamna nu a cerut explicatii in acest sens celor doua persoane pentr a se lamuri intr-un fel abordarea contradictorie???

Aurelian 16 august 2011 at 8:04

Domnule Bota , felicitari pentru carte si in legatura cu cele doua comentari facute de „Manitu ” va pot ajuta cat de curand sa il identificam pe acest „Manitu ” sa il aflam exact adresa , telefonul si cine este cu adevarat domnul „specialist”….in geografie .

elle 16 august 2011 at 17:09

Domnule Aurelian, oare in calitate de ce anume sunteti atat de „amabil” incat sa va oferiti a dezvalui identitatea uneia sau alteia persoane care isi exprima opinia pe acest forum? daca s-ar simti in vreun fel lezat, autorul monografiei ar trebui sa isi exprime el insusi indignarea, nu credeti?
Iar in alta ordine de idei, respectivul Manitu are perfecta dreptate, e vorba, mai curand, de Valea Geoagiului, eventual Valea Manastirii si prea putin de cea a Stremtului, pt ca, fie vorba intre noi, ar fi muuult mai stirbita zona sa fie doar a Stremtului, atat sub aspect cultural ca sa nu mai vorbim de peisaj si pitoresc local!

vigilante 16 august 2011 at 18:12

Subscriu elle. Aurelian esti operator de date private sau ai relatii in SRI si ti se furnizeaza automat toate datele personale ale forumistilor care isi exprima lier (ca de aceea au murit tineri la Revolutie) opinia pe acest forum. Atata timp cat semnatarii postarilor pastreaza o anumita decenta, nu fac spam si nu au atitudini rasiste, xenofobe sau in contradictii cu legile Romaniei nu vad de unde la tine atitudinea asta de amenintare securist comunista. Avem un admin pe forum, nu cred ca te bucuri de privilegiul de a administra tu postarile forumistilor. Fereasca sfantul de asa ceva pentru ca daca tinem seama de atitudinea pe care o manifesti nu ar mai posta nimeni aici.

Cristian Florin Bota 16 august 2011 at 18:31

Ma bucur că „Monografia comunei Stremţ” v-a trezit interesul, dar în ceea ce privește denumirea Văii Stremţului, în aceasta carte la pagina 16 la sub-capitolul „Hidrografie” am precizat că <>
Subliniez că în anul 1973, la Congresul Naţional de Geografie, care a avut loc la Bucureşti, s-a acceptat la propunerea Academiei Române şi a Societăţii Române de Geografie -Filiala Alba- utilizarea numelui de Valea Stremţului pentru a combate repetatele confuzii cu Valea Geoagiului din judeţul Hunedoara.
Asa cum observaţi mai sus, în carte am explicat felul în care se numeşte valea în fiecare localitate, dar am tinut cont-cum era şi firesc-de punctul de vedere al Academiei Române.
Ceea ce m-ar bucura foarte mult ar fi să citesc documente care să să susţină părerea domnului/doamnei Manitu şi domnului/doamnei Elle. Asa cum este firesc, discuţiile contradictorii de multe ori pot avea rezultate benefice în sensul îmbunătăţirii lucrării sau de ce nu, poate constitui imboldul pentru oricare dintre cititori să realizeze o lucrare care prin conţinutul său să depăşească ceea ce s-a scris până azi.
Vă multumesc tuturor pentru observaţii, recomandări şi aprecieri şi vă urez să aveţi o lectură plăcută a cărţii!

Cristian Florin Bota 16 august 2011 at 18:46

Imi cer scuze, mai sus nu am introdus citatul de la pag 16: pe parcursul ei poartă mai multe denumiri, după localităţile şi locurile pe care le străbate. Astfel, la obârşie, se numeşte „Valea Poieniţei” după vârful cu acelaşi nume, de unde izvorăşte, în comuna Mogoş ia denumirea de „Valea Mogoşului”, „Valea Râmeţului” în sectorul cu cheia cu acelaşi nume, iar în continuare, i se spune „Valea Mănăstirii”, în zona complexului mănăstirii, „Valea Geoagiului”, „Valea Stremţului” şi „Valea Teiuşului” după localităţiile pe care le stăbate.
I. Popescu Argeşel denumeşte această vale „Valea Râmeţului”, datorită renumitei chei create de acest râu, si a faptului că are cele mai importante formaţiuni de floră şi vegetaţie care se găsesc pe acest sector. Pentru evitarea confuziilor, considerăm mai potrivit folosirea unei singure denumiri „Valea Stremţului”. Aceasta deoarece este denumirea oficială dată de Academia Română şi Institutul de Geografie în anul 1973, pentr a se evita confuzia cu valea Geoagiului din judeţul Hunedoara.

Comentariile sunt oprite