Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Mona Pivniceru: La Alba Iulia discutăm operaționalizarea sistemelor Parchetelor pentru implementarea Codurilor Penal și de Procedură Penală

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, aflată stăzi la Alba-Iulia, pentru întâlnirea cu procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara, Braşov, şi Târgu-Mureş şi cu prim-procurorii parchetelor de pe lângă tribunalele din raza acestor curţi, a făcut declarații presei legate de noul Cod penal și de procedură penală care vor intra în vigoare la 1 februarie 2014, despre Codul de procedură civilă care ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 februarie a.c.,  despre obligativitatea ședinței de informare la mediatori, în vigoare la 1 februarie 2013 și despre procedurile de numire a procurorului general și a procurorului șef al DNA.

“Codul civil a intrat deja în vigoare și se aplică, Codul Penal și Codul de Procedură Penală are ca termen de intrare în vigoare 1 februarie 2014. În acest moment am luat decizia ( … ) să analizăm text cu text pentru a facilita percepția de către judecători, procurori și publicul larg, care a fost intenția de reglementare. Codul penal este finalizat în această formă și va fi dat publicității.

Mă aflu astăzi aici să discutăm cu procurorii operaționalizarea sistemelor Parchetelor pentru a putea asigura implementarea Codurilor Penal și de Procedură Penală. Concluziile întâlnirii sunt legate de aceleași probleme de personal, logistică și de IT, și de competență între Parchetul General și structurile teritoriale. Sunt în principiu, aceleași probleme pe care le-am găsit în sistemul judiciar și la judecători (…)

Deja colegii procurori se gândesc să îmi furnizeze o listă de nume pe care să îi avem în vedere în eventualitate unei noi proceduri. Procedurile de numire a procurorului general și a procurorului șef al DNA le voi schimba doar în sensul transparentizării lor.

Medierea nu a fost introdusă ca obligație, medierea va rămâne o opțiune a celui care va apela la ea, numai că instanțele au introdus obligația părților de a merge la ședința de informare la mediere, gratuit desigur. Acum, în schimb vom analiza din nou legea medierii, să vedem dacă toate cauzele, în special cele de materie penală, sunt susceptibile să fie rezolvate prin mediere.

Este o măsură a instanței pe care toți trebuie să le respecte ca atare. Este o legislație pe care am preluat-o în portofoliu ca și o obligație a statului român, noi asigurăm implementarea, dar nuanțele textului și eventualele corecturi, urmează să le normalizăm, evident dacă va fi cazul.

Iniţial, Codul de procedură civilă a fost suspendat ca aplicare până la data de 1 februarie 2013. Pentru ca să intre în vigoare la 1 februarie, am făcut un pachet legislativ care se cheamă propuneri legislative de degrevare a instanţelor de anumite cauze, pachet în care am suspendat de la aplicare anumite dispozitii ale Codului de procedură civilă, datorită imposibilității aplicării acestora. Legea a fost întoarsă de la Preşedinţie la Parlament pe o chestiune procedurală, iar noi am luat în calcul posibilitatea de re-amânare, având în vedere timpul scurs şi procedurile parlamentare care ar trebui să se desfăşoare în acest interval, inclusiv promulgarea legii de către preşedinte. Am aflat că, atât Preşedinţia cât şi Parlamentul vor depune toate eforturile astfel încât procedura să fie finalizată la 1 februarie, ceea ce ar însemna că nu ar mai fi necesară re-amânarea”, a declarat ministrul Justiției la Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea