Rămâi conectat

Actualitate

Modificări în noile buletine electronice: Amprenta devine obligatorie pe cărțile de identitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Modificări în noile buletine electronice: Amprenta devine obligatorie pe cărțile de identitate

Noi modificări ce vizează noile cărți de identitate electronice sunt cuprinse într-un nou proiect de ordonanță al Ministerului de Afaceri. Buletinele vor suferi schimbări privind informațiile, perioada de emitere și includerea amprentei personale.

Anul 2022 a adus diferite modificări din punct de vedere al mai multor domenii de interes printre care se numără cel fiscal, profesional sau educațional.

Pe lângă toate acestea, Ministerul de Afaceri propune prin intermediul unui nou proiect de ordonanță implementarea unor noi schimbări privind cărțile de identitate a tuturor persoanelor din România. Iată care sunt cele mai importante astfel de modificări enunțate în noul proiect:

Elit - Gustul Desăvârșit

Amprenta devine obligatorie pe cărțile de identitate

Conform Ordonanței de Urgență nr. 97/2005, care prevede metodele de eliberarea a actelor de identitate și modalitatea de strângere a datelor aferente evidenței populației, persoanele cu cetățenie română pot alege care sunt informațiile ce pot fi regăsite pe cartea de identitate a fiecăruia.

Astfel, în primă instanță, buletinul electronic trebuie să includă obligatoriu informații despre nume, prenume, sex, cetățenie, data nașterii, codul numeric personal, adresa de domiciliu, fotografia și semnătura proprietarului. Pe lângă toate acestea, ordonanța prevede și faptul că există posibilitatea înscrierii amprentelor de la două degete pe cartea de identitate, pentru a putea spori nivelul de securitate, însă acest lucru rămâne la latitudinea și preferința cetățeanului în cauză.

Cu toate acestea, noul proiect al Ministerului de Afaceri prevede o modificare importantă conform căreia prezența celor două amprente devine obligatorie pe orice carte de identitate electronică eliberată unui cetățean român.

Singurele persoane exceptate de această modificare sunt cele cărora le lipsesc aceste două degete, prelevarea amprentelor fiind astfel imposibilă: „ Cartea electronică de identitate se eliberează fără înscrierea imaginii impresiunilor papilare atunci când prelevarea acestora este fizic imposibil de a fi realizată ”.

O altă modificare vizată de noul proiect MAI presupune faptul că noile buletine electronice vor putea fi eliberate și pentru minorii care nu au împlinit încă 14 ani, dar care au depășit deja vârsta de 12 ani. Aceste persoane vor fi de asemenea supuse implementării obligativității prezenței celor două amprente pe buletinele electronice, exceptați fiind doar minorii care nu pot să-și înscrie amprentele din motive evidente.

Astfel, o dată cu modificarea privind micșorarea vârstei necesare eliberării unui act de identitate se modifică și perioada de valabilitate a buletinelor. Iată care va fi valabilitatea cărților de identitate în cazul în care se aprobă proiectul MAI:

  • Personale sub vârsta de 14 ani – valabilitate de 3 ani;
  • Personale cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani – valabilitate de 5 ani;
  • Personalele cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani – valabilitate de 10 ani;
  • Persoanele care depășesc vârsta de 70 de ani – valabilitate nelimitată.

Limita numărului de persoane domiciliate la aceeași adresă

O altă modificare prevăzută în noul proiect de ordonanță presupune impunerea unei limite de persoane înscrise la aceeași locuință. Astfel, numărul maxim de cetățeni care pot avea aceeași adresă de domiciliu nu trebuie să depășească limita de 10 persoane, exceptați fiind membrii familiei extinse a proprietarului locuinței. Noul proiect prevede și implementarea unor verificări pe teren a acestor persoane, cu scopul de a stabili dacă toți cetățenii domiciliați la această adresă locuiesc în realitate la locația menționată în actul de identitate.

Scopul acestei modificări este stoparea procesului des întâlnit prin care anumite persoane au un domiciliu înscris pe cartea de identitate, diferit de locația din realitate. În prezent, în cazul în care o persoană a primit recent cetățenie română, aceasta poate solicita eliberarea unui buletin prin simpla prezentare a unei declarații scrise a proprietarului locuinței.

Un motiv pentru care înscrierea la o adresă fictivă reprezintă un procedeu foarte des întâlnit în România este reprezentat de impactul electoral. În acest sens, este dovedit faptul că în timpul campaniilor pentru alegerile locale au existat numeroase cazuri în care au fost eliberate acte de identitate cu domicilii fictive, cu scopul ca anumite persoane care nu locuiesc în localitatea respectivă, dar care sunt înscrise la această adresă pe buletin, să poată veni să voteze la alegerile dintr-un anumit municipiu.

„Actele de identitate se eliberează persoanelor în cauză, avându-se în vedere faptul că prevederile legale în vigoare, pe de-o parte, nu dau dreptul personalului serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor să refuze eliberarea unui act de identitate dacă cererea este însoţită de toate documentele prevăzute de legislaţia specifică iar, pe de altă parte, nu prevăd restricţii privind numărul de persoane ce-şi pot stabili domiciliul la o adresă, sau cu privire la durata de locuire a unei persoane la o anumită adresă”, se notează în proiectul de lege.

Un motiv pentru care înscrierea la o adresă fictivă reprezintă un procedeu foarte des întâlnit în România este reprezentat de impactul electoral. În acest sens, este dovedit faptul că în timpul campaniilor pentru alegerile locale au existat numeroase cazuri în care au fost eliberate acte de identitate cu domicilii fictive, cu scopul ca anumite persoane care nu locuiesc în localitatea respectivă, dar care sunt înscrise la această adresă pe buletin, să poată veni să voteze la alegerile dintr-un anumit municipiu.

Sursa: kanald.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Facturarea electronică, obligatorie pentru tranzacțiile între companii: Care sunt etapele implementării programului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Facturarea electronică, obligatorie pentru tranzacțiile între companii: Care sunt etapele implementării programului

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, toți contribuabilii care desfășoară operațiuni taxabile în România trebuie să fie pregătiți pentru a emite facturi în format electroni și să le raporteze în sistem, deși timp de șase luni vor putea utiliza formatul actual al facturilor.

„În acest scop, este necesară identificarea unor soluţii compatibile cu sistemele contabile interne, cu ajutorul cărora contribuabilii să se poată conforma la noile cerinţe de raportare. Pe de altă parte, autoritatea fiscală (ANAF) trebuie să îşi îmbunătăţească infrastructura, astfel încât această obligativitate să producă efectele scontate”, se menţionează într-un material de opinie semnat de Alexandru Stancu, Senior Manager, Impozitare Indirectă, Deloitte România.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform sursei citate, legislaţia care vizează facturarea electronică generalizată a fost elaborată de autorităţi şi prevede că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, entităţile care derulează operaţiuni taxabile în România vor fi obligate să raporteze toate facturile prin sistemul RO e-Factura.

„Varianta pe hârtie va mai putea fi utilizată, în paralel, doar până la 30 iunie 2024 şi doar în cazul în care furnizorul sau beneficiarul nu figurează încă în Registrul RO e-Factura. Ulterior, rambursarea TVA va fi posibilă pentru entităţile stabilite în România doar în baza facturii electronice.”, susţine consultantul Deloitte.

România a impus un sistem obligatoriu de facturare electronică începând de anul trecut, pentru bunurile cu risc fiscal, în relaţia cu entităţi ale statului (business-to-government – B2G) şi pentru operatorii din turism care acceptă vouchere de vacanţă. Totodată, pentru a extinde obligativitatea către toate categoriile de tranzacţii derulate pe teritoriul României, autorităţile au solicitat o derogare de la legislaţia comunitară de TVA, pe care instituţiile europene au aprobat-o în vara anului 2023.
Etapele implementării programului

„Procesul de implementare a sistemului la nivel generalizat are două etape importante. În prima, între 1 ianuarie şi 30 iunie 2024, furnizorii români, indiferent dacă sunt sau nu înregistraţi în scop de TVA, vor fi obligaţi să raporteze în sistemul RO e-Factura toate facturile B2B (business-to-business) emise pentru operaţiunile (livrări de bunuri sau prestări de servicii) taxabile în România.”, precizează analiza.

Conform sursei citate, această regulă este aplicabilă şi contribuabililor nerezidenţi care sunt înregistraţi în scopuri de TVA în România, dar şi în cazul facturilor emise de furnizori români pentru tranzacţii în care sunt implicate entităţi ale statului (B2G), altele decât cele acoperite de legislaţia anterioară privind facturarea electronică B2G, în vigoare de anul trecut.

„Sunt exceptate de la aceste prevederi facturile aferente exporturilor de bunuri realizate de către furnizor sau de altă persoană în contul său şi cele pentru livrările intracomunitare de bunuri cu plecare din România. Concret, în prima etapă de implementare, contribuabilii menţionaţi trebuie să emită facturile şi în format XML, pe lângă tradiţionala factură pe hârtie, şi să le depună în sistemul RO e-Factura, prin Spaţiul Privat Virtual (SPV).”, se mai spune în comunicat.

În perioada menţionată, furnizorii vor transmite facturile emise către partenerii de afaceri conform procedurilor deja existente (pe hârtie sau prin alte variante de facturare electronică), cu excepţia situaţiei în care atât furnizorul/prestatorul, cât şi destinatarul sunt înregistraţi în Registrul RO e-Factura, caz în care factura se consideră comunicată către beneficiar atunci când este transmisă cu succes prin sistemul electronic.

„Termenul limită pentru transmiterea facturilor în sistemul RO e-Factura este de cinci zile lucrătoare de la data emiterii facturii, cu respectarea anumitor condiţii, iar încălcarea acestei prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 de lei, în funcţie de dimensiunea contribuabilului. În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024 nu se aplică sancţiuni pentru astfel de abateri.”, se mai precizează în document.

În etapa a doua, după 1 iulie 2024, facturile pe hârtie sau în vechiul format electronic nu vor mai fi acceptate din punct de vedere fiscal. Singurele facturi acceptate în scopul exercitării dreptului de deducere a TVA vor fi cele emise electronic, în format XML, şi transmise beneficiarilor prin sistemul RO e-Factura.

Astfel, contribuabilii trebuie să se pregătească din timp pentru îndeplinirea acestor obligaţii, dat fiind că sancţiunile sunt semnificative. Beneficiarii de facturi B2B care, după data de 1 iulie 2024, primesc şi înregistrează în evidenţa contabilă facturi care nu sunt emise în format electronic şi nu sunt trimise prin sistemul RO e-Factura sunt sancţionaţi cu amenzi egale cu suma TVA înscrisă pe factură.

„O astfel de prevedere pare a fi în contradicţie cu principiile dreptului UE (spre exemplu decizia CJUE în cauza 564/15 Farkas). Mai mult, beneficiarii care înregistrează în evidenţa lor facturi în format tradiţional se vor confrunta, de asemenea, cu respingerea deducerii TVA aferentă, deoarece facturile de acest tip nu vor mai fi acceptate pentru exercitarea deducerii TVA”, mai arată analiza.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Șoferii beți sau drogați ar putea râmâne pietoni până la 10 ani: Ce prevede noul proiect de lege

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferii beți sau drogați ar putea râmâne pietoni până la 10 ani: Ce prevede noul proiect de lege

Conducătorii auto depistaţi sub influenţa drogurilor sau alcoolului ar putea râmâne fără dreptul de a conduce pe o perioadă de până la 10 ani, potrivit unui proiect de lege depus joi de senatorul PSD Robert Cazanciuc.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat, în urma depunerii proiectului de lege, că acesta este menit să prevină și să combată, cu o mai mare doză de fermitate și eficiență, fenomenul șoferilor prinși drogați și băuți la volan. În cadrul proiectului de elge sunt vizate mai multe legi care operează în domeniul combaterii traficului de droguri.

Astfel, dreptul de a mai conduce vehicule pe drumurile publice, punând în pericol viața și integritatea pietonilor și a celorlalți participanți la trafic, va fi interzis pe o perioadă de până la 10 ani în cazul depistării şoferilor sub influenţa drogurilor sau alcoolului. În plus, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Se vor majora pedepsele privind şi finanţarea faptelor ce au legătură cu traficul şi consumul de substanţe psihoactive. Produsele psihoactive, mijloacele de producere a lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea produselor vor fi confiscate”, precizează senatorul PSD într-o postare pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, folosirea minorilor în derularea de operaţiuni cu substanţe psihoactive va fi o circumstanţă agravantă în săvârşirea infracţiunilor privind traficul de droguri. Și dacă în forma aflată în vigoare a legii se pedepseau doar faptele menționate, noul proiect iniţiat de senatorul Robert Cazanciuc și deputata Diana Tuşa, ambii din partea PSD, se va pedepsi şi tentativa.

„Va fi redusă la maxim durata în care consumatorii vor intra în programe de consiliere pentru a evita tragedia de la 2 Mai, al cărei autor a refuzat, la 17 ani, să urmeze asistenţa de specialitate. Punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri, precum şi tolerarea consumului, fără drept, de produse susceptibile a avea efecte psihoactive, de către proprietarul, chiriaşul sau administratorul unui imobil aflat în stare de degradare, dezafectat ori în construcţie se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi”, se arată într-o prevedere nou introdusă în art. 19 al Legii 194/2011.

Noua lege mai arată că „administrarea sau remiterea, fără reţetă medicală, de produse susceptibile a avea efecte psihoactive unei persoane” şi „îndemnul la consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prin orice mijloace”, se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani, respectiv cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Finanţarea în orice mod a săvârşirii faptelor menţionate se sancţionează cu pedepsele prevăzute de lege pentru acestea, limitele speciale ale acestora majorându-se cu o treime.

Dacă faptele prevăzute la art. l6 („fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani.

Senatul va fi prima Cameră care va dezbate această propunere legislativă.

Sursa: dailybusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Toamna se lasă așteptată în România: Temperaturile vor crește în următoarele zile, în toată țara

Ziarul Unirea

Publicat

în

Toamna se lasă așteptată în România: Temperaturile vor crește în următoarele zile, în toată țara

Temperaturile scăzute resimțite de români în cursul dimineților nu sunt de durată, iar toamna întârzie să își facă apariția în țara noastră. Astfel, temperaturile vor suferi o creștere în zilele următoare, anunță Elena Mateescu, directorul ANM.

„Vorbim de o răcire a vremii în special în jumătatea nordică a țării, acolo unde astăzi, mai ales în regiunile nordice, inclusiv Maramureș sau Nordul Moldovei, maximele nu vor mai depăși 18-19 grade. În sudul țării e posibil sa avem maxime apropiate de cele ale unei zile de vară 24-25 de grade, inclusiv în Capitală”, a anunțat Mateescu la Realitatea Plus.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit specialistului ANM, de mâine vom asista la o ușoară încălzire a vremii, astfel că până la sfărșitul acestei săpămâni vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit pentru prima decadă a acestei toamnei.

„Dacă astăzi vom consemna valori de la 18 până la 24,25 de grade, mâine deja mai câștigăm un grad-două, pentru ca mijlocul săptămânii să aducă din nou 27-28 de grade”, a declarat meteorologul.

Cât despre precipitații, șefa ANM spune că vorbim despre „cantități deficitare pentru această săptămână”.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare