Rămâi conectat

Economie

Modificări ale taxei pe valoarea adăugată (TVA) din ianuarie 2014

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

TVA

 Taxa pe valoare adăugată – modificări din ianuarie 2014

În Monitorul Oficial au apărut modificări ale taxei pe valoarea adăugată care sunt valabile din ianuarie 2014. Prima modificare priveşte intrarea sau ieşirea din sistemul de TVA la încasare, ocazie cu care sunt lămurite şi situaţiile când o persoana impozabila a aplicat în anul 2013 sistemul de TVA la încasare, şi doreşte fie să îl aplice în continuare, fie să iasă din sistemul de TVA la încasare în acest an. Al doilea ordin ANAF se referă la notificarea 014 pentru modificarea anului fiscal în cazul firmelor care au un exerciţiu financiar altul decât anul calendaristic.

Ce spun în esenţă, actele publicate în Monitorul Oficial?

Ca si anul trecut, sistemul poate fi aplicat de persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în Romania, ce realizează o cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 lei. La depăşirea acestui plafon, se trece în mod obligatoriu la sistemul de TVA cu exigibilitate normala.

în cazul în care o persoană impozabilă aplica sistemul de TVA la încasare şi a depăşit cifra de afaceri mai sus amintită, va depune până pe data de 25 a lunii următoare notificare pentru ieşirea din sistem prin formularul (097) „Notificare privind aplicarea/încetarea aplicării sistemului TVA la încasare”.

Acest formular se utilizează şi de către persoanele ce aplică sistemul de TVA cu exigibilitate normală şi vor să aplice sistemul de TVA la încasare, când nu au depăşit plafonul cifrei de afaceri de 2.250.000 lei.

Ca noutate absolută, formularul 097 poate fi utilizat de orice persoană impozabilă care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la încasare şi care nu depăşeşte în cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei ce poate renunţa la aplicarea sistemului respectiv oricând în cursul anului, prin depunerea acestei notificări la organul fiscal intre data de 1 si 25 ale lunii, cu excepţia primului an în care a optat pentru aplicarea sistemului.

Ce masuri tranzitorii sunt prevăzute de legislaţie pentru persoanele ce au aplicat sistemul de TVA la încasare în anul precedent şi în anul 2014 doresc fie să aplice sistemul, fie să iasă din sistemul de TVA la încasare?
Aceşti operatori economici au următoarele posibilităţi:

Continuă aplicarea sistemului de TVA la încasare, daca doresc şi daca nu au depăşit plafonul de 2.250.000 lei. Aceştia nu depun notificarea formular 097 la ANAF. În lipsa notificării ieşirii din sistem, se prezumă că aplică acelaşi sistem.

Pot opta oricând în cursul anului 2014 să renunţe la sistemul de TVA la încasare prin depunerea notificării la organul fiscal.

Persoanele ce se înregistrează în scopuri de TVA în anul 2014 au dreptul să aplice sistemul de TVA la încasare, daca sunt interesate, încă de la înregistrarea în scopuri de TVA, prin depunerea notificării formular 097.

Din punctul de vedere al formularului, persoana interesată are posibilitatea să îl depună fie la registratura ANAF, fie prin posta. Autorităţile au prevăzut faptul că acesta să fie completat cu majuscule şi să răspundă la toate rubricile prevăzute în acesta.

Sursa: HotNews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea