Moaştele Sfintei Rita de Cascia, mijlocitoarea cazurilor disperate, la Alba Iulia
După ce în anul 2004 municipiul nostru a fost binecuvântat de prezenţa moaştelor Sf. Anton de Padova, în zilele de vineri şi sâmbătă, respectiv 9 şi 10 septembrie, albaiulienii vor avea ocazia să se închine relicvei care conţine moaşte ale Sfintei Rita de Cascia, Sfânta cazurilor imposibile. Moaştele se vor afla la Biserica Protopopială „Sfântul Spirit”, de pe strada Septimius Severus nr. 8. Cu această ocazie, credincioşii sunt invitaţi să ia parte la programul oficiilor religioase, la venerare şi rugăciune particulară.
După fiecare moment de rugăciune, credincioşii in silentium se vor putea ruga personal în faţa Relicvei. În toată această perioadă biserica va fi permanent deschisă.
Cine este Sfânta Rita?
Privită de aproape şi dând la o parte aureola legendei, avem în faţă inima plină de omenie a unei femei care nu a trecut indiferentă pe lângă tragedia durerii şi a mizeriei materiale, morale şi sociale. Evenimentele vieţii sale sunt evenimente de ieri, de azi şi dintotdeauna.
Rita s-a născut în anul 1381, într-un colţ îndepărtat al Umbriei, la Roccaporena (Italia). A crescut în frica de Dumnezeu alături de părinţii ei înaintaţi în vârstă, a căror autoritate a respectat-o atât de mult, încât, pentru a face voinţa lor, a renunţat la gândul de a intra în mănăstire şi a acceptat să se căsătorească cu un tânăr violent şi certăreţ, Paul Ferdinand.
Biografiile sfintei ne prezintă icoana unei vieţi de familie ca multe altele: o soţie bună, iertătoare, atentă să nu provoace supărare soţului, ale cărui abateri ea le cunoştea bine, dar care suferă şi se roagă în tăcere. Bunătatea ei reuşeşte în cele din urmă, să înmoaie inima lui Paul, care îşi schimbă viaţa şi obiceiurile, dar nu reuşeşte să facă uitate vechile ameninţări din partea numeroşilor săi duşmani. Într-o seară, cineva intră speriat în casă şi-i spune Ritei că soţul ei zace mort pe marginea unui drum. Cei doi copii ai lor, de acum mărişori, au jurat să se răzbune; Rita încearcă să-i convingă să renunţe la acest gând, dar a trebuit să-şi dea seama că toate eforturile ei sunt zadarnice, şi atunci a găsit curajul să-l roage pe Dumnezeu să-i cheme la El mai degrabă decât să permită să-şi păteze mâinile cu o crimă. Rugăciunea ei, omeneşte de neînţeles, a fost ascultată. Rămasă fără soţ şi fără copii, Rita se duce şi bate la poarta mănăstirii călugăriţelor augustiniene din Cascia, dar cererea nu i-a fost primită.
Întorcându-se în căminul ei pustiu, se roagă fierbinte şi timp îndelungat la cei trei protectori ai săi: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Augustin şi Sfântul Neculai de Tolentino. Şi, într-o noapte, se întâmplă minunea: cei trei sfinţi apar, o invită să-i urmeze, dau la o parte poarta mănăstirii, bine asigurată cu zăvoare şi lanţuri, şi o conduc în mijlocul capelei, unde călugăriţele făceau rugăciunile de la miezul nopţii. Astfel, Rita a fost primită în mănăstire şi a îmbrăcat haina călugărească, împlinindu-şi dorinţa din copilărie de a se dărui cu totul lui Dumnezeu, consacrându-se unei vieţi de rugăciune, de aspră pocăinţă şi de iubire faţă de Cristos Răstignit pe Cruce. Ca răsplată, Isus Cristos a asociat-o în mod vizibil la suferinţele sale, înfingând în fruntea ei un spin din coroana purtată de El.
Spinul miraculos primit în timpul unui extaz i-a produs o rană foarte dureroasă, care a supurat până la moarte, adică timp de paisprezece ani. Renumele sfinţeniei sale a trecut dincolo de zidurile mănăstirii. Rugăciunile Ritei au obţinut de la Dumnezeu numeroase vindecări minunate şi convertiri. Pentru ea, nu cerea decât să i se dea durerile prin care îi uşura pe semenii săi. Şi-a sfârşit viaţa în mănăstirea din Cascia, în anul 1457, şi a fost canonizată în mod oficial în anul 1900. Este numită „mijlocitoarea cazurilor disperate”. Viaţa şi rugăciunile ei aduc şi astăzi în multe suflete pacea şi curajul.
Să venim cu toţii să ne rugăm la moaştele Sfintei Rita pentru ca ea să ne mijlocească îndreptarea vieţii şi iertarea păcatelor de către Isus Mântuitorul!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Pensii 2025: Care este nivelul minim al venitului asigurat și cuantumul contribuției de asigurări sociale din luna ianuarie a anului viitor
Pensii 2025: Care este nivelul minim al venitului asigurat și cuantumul contribuției de asigurări sociale din luna ianuarie a anului viitor Din 1 ianuarie 2025, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii este de 4.050 lei, iar cuantumul contribuţiei de asigurări sociale aferent acestui venit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Actualitateacum 3 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 4 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 2 zile
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Actualitateacum 7 ore
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia