Ziarul Unirea

Moaştele Sfintei Rita de Cascia, mijlocitoarea cazurilor disperate, la Alba Iulia

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

După ce în anul 2004 municipiul nostru a fost binecuvântat de prezenţa moaştelor Sf. Anton de Padova, în zilele de vineri şi sâmbătă, respectiv 9 şi 10 septembrie, albaiulienii vor avea ocazia să se închine relicvei care conţine moaşte ale Sfintei Rita de Cascia, Sfânta cazurilor imposibile. Moaştele se vor afla la Biserica Protopopială „Sfântul Spirit”, de pe strada Septimius Severus nr. 8. Cu această ocazie, credincioşii sunt invitaţi să ia parte la programul oficiilor religioase, la venerare şi rugăciune particulară.
După fiecare moment de rugăciune, credincioşii in silentium se vor putea ruga personal în faţa Relicvei. În toată această perioadă biserica va fi permanent deschisă.
Cine este Sfânta Rita?
Privită de aproape şi dând la o parte aureola legendei, avem în faţă inima plină de omenie a unei femei care nu a trecut indiferentă pe lângă tragedia durerii şi a mizeriei materiale, morale şi sociale. Evenimentele vieţii sale sunt evenimente de ieri, de azi şi dintotdeauna.
Rita s-a născut în anul 1381, într-un colţ îndepărtat al Umbriei, la Roccaporena (Italia). A crescut în frica de Dumnezeu alături de părinţii ei înaintaţi în vârstă, a căror autoritate a respectat-o atât de mult, încât, pentru a face voinţa lor, a renunţat la gândul de a intra în mănăstire şi a acceptat să se căsătorească cu un tânăr violent şi certăreţ, Paul Ferdinand.
Biografiile sfintei ne prezintă icoana unei vieţi de familie ca multe altele: o soţie bună, iertătoare, atentă să nu provoace supărare soţului, ale cărui abateri ea le cunoştea bine, dar care suferă şi se roagă în tăcere. Bunătatea ei reuşeşte în cele din urmă, să înmoaie inima lui Paul, care îşi schimbă viaţa şi obiceiurile, dar nu reuşeşte să facă uitate vechile ameninţări din partea numeroşilor săi duşmani. Într-o seară, cineva intră speriat în casă şi-i spune Ritei că soţul ei zace mort pe marginea unui drum. Cei doi copii ai lor, de acum mărişori, au jurat să se răzbune; Rita încearcă să-i convingă să renunţe la acest gând, dar a trebuit să-şi dea seama că toate eforturile ei sunt zadarnice, şi atunci a găsit curajul să-l roage pe Dumnezeu să-i cheme la El mai degrabă decât să permită să-şi păteze mâinile cu o crimă. Rugăciunea ei, omeneşte de neînţeles, a fost ascultată. Rămasă fără soţ şi fără copii, Rita se duce şi bate la poarta mănăstirii călugăriţelor augustiniene din Cascia, dar cererea nu i-a fost primită.
Întorcându-se în căminul ei pustiu, se roagă fierbinte şi timp îndelungat la cei trei protectori ai săi: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Augustin şi Sfântul Neculai de Tolentino. Şi, într-o noapte, se întâmplă minunea: cei trei sfinţi apar, o invită să-i urmeze, dau la o parte poarta mănăstirii, bine asigurată cu zăvoare şi lanţuri, şi o conduc în mijlocul capelei, unde călugăriţele făceau rugăciunile de la miezul nopţii. Astfel, Rita a fost primită în mănăstire şi a îmbrăcat haina călugărească, împlinindu-şi dorinţa din copilărie de a se dărui cu totul lui Dumnezeu, consacrându-se unei vieţi de rugăciune, de aspră pocăinţă şi de iubire faţă de Cristos Răstignit pe Cruce. Ca răsplată, Isus Cristos a asociat-o în mod vizibil la suferinţele sale, înfingând în fruntea ei un spin din coroana purtată de El.
Spinul miraculos primit în timpul unui extaz i-a produs o rană foarte dureroasă, care a supurat până la moarte, adică timp de paisprezece ani. Renumele sfinţeniei sale a trecut dincolo de zidurile mănăstirii. Rugăciunile Ritei au obţinut de la Dumnezeu numeroase vindecări minunate şi convertiri. Pentru ea, nu cerea decât să i se dea durerile prin care îi uşura pe semenii săi. Şi-a sfârşit viaţa în mănăstirea din Cascia, în anul 1457, şi a fost canonizată în mod oficial în anul 1900. Este numită „mijlocitoarea cazurilor disperate”. Viaţa şi rugăciunile ei aduc şi astăzi în multe suflete pacea şi curajul.
Să venim cu toţii să ne rugăm la moaştele Sfintei Rita pentru ca ea să ne mijlocească îndreptarea vieţii şi iertarea păcatelor de către Isus Mântuitorul!

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

13 Comentarii

pantelimon 7 septembrie 2011 at 21:45

Cine a scris acest articol ?
De prostie de ce nu vindecă sf. Rita ?

Florin S. 8 septembrie 2011 at 8:13

.S-a jertfit vreun greco-catolic pentru credinţa în Hristos a neamului romanesc ? Ei îşi aduc sfinţii de la Roma. Încă o dovadă că au apărut pe lumea asta numai să încurce lumea şi să tulbure creştinii.Noi, ortodoxii, în schimb, ne lăudăm cu Sfinţii Ardeleni ucişi de greco-catolici, în închisorile austrice.

vigilante 8 septembrie 2011 at 9:30

Ne mai laudam si cu catedrala ororii neamului in conditiile in care se inchid spitale, oamenii mor cu zile, nu exista asezaminte sociale pt cei batrani, cu popi care abia stiu sa citeasca dar sunt facuti la „norma” si le umbla ochii tot dupa daruri si bani, care una propovaduiesc in biserica si alta fac, cu biserici la fiecare colt de strada, cu calugari care cersesc bani pt inaltarea altor si altor biserici pentru a putea „mijlocitorii” Domnului sa ia bani frumosi de la bugetul statului si sa mai ceara si de la enoriasi inca de 5 ori pe atata. . Suntem un popor de manelisti dogmatici, inculti si intoleranti.

Maria 9 septembrie 2011 at 11:24

DA! S-au jertfit toti ultimii episcopi care nu au tradat credinta greco-catolica si au preferat sa moara in inchisoare decat sa accepte trecerea la ortodoxie sub obladuirea regimului comunist.
Au murit in inchisoare sau la canal multi preoti: ortodocsi, greco catolici, catolici, protestanti si neo-protestanti.
Pamantul nostru este plin de sfinti martiri ai credintei si ai neamului romanesc, jertfiti in timpul regimului comunist, asa ca trebuie sa avem respect pentru toti!

Ion 8 septembrie 2011 at 9:11

Intoleranta si extremismul, de orice natura nu fac decat rau omenirii. Dumnezeu ne-a creat liberi si drept urmare suntem liberi sa credem, sau nu. Extremismul, sustinut de necunoasterea ADEVARULUI ISTORIC, de care dati dovada nu este altceva decat un semn ca aceasta natiune mai are mult pana sa ajunga la nivelul pe care il dorim… Apropo: corect se screie „ortodocsii”, nu „ortodoxii” asa cum ati scris.
Cercetati istoria si veti vedea ca TOTI episcopii greco catolici din 1948 au fost inchisi pentru faptul ca au luat pozitie impotriva rusilor si a comunistilor. Unii din ei au fost detinuti in manastiri ortodoxe …
Iuliu Hossu a murit cu domiciliu fortat la Caldarusani… Am precizat doar acest exemplu pentru a va face curios sa cercetati mai amanuntit.

Florin S. 8 septembrie 2011 at 17:13

Ai dreptate, se scrie „ortodocsi”, dar am scris din acelasi motiv pentru care ai scris si tu „screie” în loc de „scrie”.
Cat despre ADEVARUL ISTORIC va invit nu mai departe decat Arhivele Nationale de aici din oras. cereti orice arhiva a bisericii greco-catolice din orice sat doriti. Eu am fost saptamana aceasta. O sa vedeti cum le luau pamanturile bietilor oameni, pentru ca nu puteau plati nu stiu cati florini impozit la biserica greco-catolica. De la Blaj le trimiteau tot felul de amenintari bietilor preoti din parohiile greco-catolice. Greco-catolicismul a fost si inca mai este un blestem peste nația aceasta.
In 1948 s-a facut dreptate in urma tunurilor generalului Bucow.
Pana la reforma agrara din 1926, nu aveau nimic, nici macar pamant sa-si construiasca biserici. (vezi arhivele mentionate mai sus). Prin reforma din 1929 au primit pamanturile bisericii ortodoxe. In 1948 s-a anulat acea reforma si s-a facut dreptate. Și acum greco-catolicii dau in judecata biserica ortodoxa, cu un mare tupeu, sa fure din nou patrimoniul bisericilor ortodoxe.
Greco-catolicilor, mama le e Biserica Romei și tata, ungurii. La ce sa te astepti de la ei? Tradatori ale natiei si credintei strabune.

Ion 8 septembrie 2011 at 22:07

Cu indivizi de teapa lui Florin S. rusii au instaurat comunistii, au bagat la inchisoare toata intelectualitatea tarii si au facut colectivizarea. Si tot cu indivizi de asemenea teapa se pastreaza inca Romania in coada Europei.
Este regretabil ca la atatia ani de la revolutie mai exista asemenea specimene, care gandesc si scriu asemenea porcarii.

Florin S. 8 septembrie 2011 at 22:40

Deranjeaza adevarul, nu? Daca indraznesti sa gandesti si sa fi impotriva curentului „european”, atunci esti comunist, nu?
Sa facem o tara mare… mare, sa fim condusi de la Bruxelles, cum eram condusi odata de la Viena. Traiasca noua democratie!!! Democratia prostilor, cu telefoane ascultate legal, cu internet supravegheat etc. si… acum nu e coruptie. :))) Si… traim bine!!!
Daca nu sunt de acord cu democratia voastra, sunt comunist??? Eu nici nu stiu ce inseamna comunismul exact. La asa zisa revolutie aveam vreo 9 ani. In gandirea dumneavoastra obscura, daca nu crezi in democratie, inseamna ca esti comunist???? Mai sunt: tehnocratia, teocratia, ….idiocratia si cate vrei.
Sa laudam intelectualitatea care a semnat celebrul concordat cu Roma!!! Cand toate celelalte tari ale europei ieseau de sub influenta politica nefasta a Vaticanului, intelectualitatea noastra lingea fundul papal de li se ingalbeneau mustatile si ciocurile de intelectuali.

dolfi 8 septembrie 2011 at 9:46

io ma intreb cum se descurca chinezii, japonezii, indienii fara crestinismul asta pe care unii il scot la inaintare mai ceva ca pe paparuda.

prietenul tău 8 septembrie 2011 at 14:25

Şi eu mă întreb cum boii, măgarii, porcii, gibonii şi alte dobitoace se descurcă fără conştiinţă şi repere morale. Asinus asinum fricat!

dolfi 8 septembrie 2011 at 16:46

nu stiu, cred ca ii mananca degetele si scriu in latina comentarii la diverse articole pe internet.

Aurelian 8 septembrie 2011 at 15:02

Mare MINUNE, cu „Moastele Sfintei de Cascia”, TE VINDECA DE GRIJI, inpreuna cu Asocia Escrocilor in Sutana, iti i-a banii putini pe care ii mai ai, si nu mai duci grija banilor, si bine fac, ca Prea Cuviosii Parinti, nu poti lasa banii pe mana „copiilor prosti”!

vigilante 8 septembrie 2011 at 22:20

Daca boii, magarii si porcii ar avea imaginatia si inteligenta de a-si crea zeitati, i-ar infatisa pe zeii lor cu chipuri de boi, magari, porci. Recomand cu caldura talibanilor crestini cartea „Biblia pentru credinciosi si necredinciosi”. Ma indoiesc ca o vor citi avand in vedere cate „blasfemii” stiintifice sunt acolo. Macar un documentar semnat Carl Sagan…sau macar o carte fratilor..orice..si una politista. Fac pariu ca in afara de biblie, carte de telefoane si carte de bucate in biblioteca voastra nu mai exista altceva. Aaa..Mersul trenurilor..nu cred..e deja prea greu..tabele, scheme, abrevieri..Desteapta-te drag popor roman.

Comentariile sunt oprite