Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Mitropolia Greco-Catolică din Blaj solicită retrocedarea în natură a terenurilor pe care sunt: Parcul “Avram Iancu”, terenurile de tenis, handbal, baschet și volei, bazinul de înot, sala de sport, Centrul de Excelență în Volei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mitropolia Greco-Catolică din Blaj vrea retrocedare în natură şi compensaţii financiare de peste 5 milioane de lei pentru bunuri imobile confiscate de comunişti • Curtea de Apel Alba Iulia a obligat Comisia Specială de Retrocedare să analizeze cererea formulată de instituția religioasă în anul 2003

Mitropolia Greco-Catolică din Blaj a obținut la Curtea de Apel Alba Iulia o decizie prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România este obligată să soluționeze o cerere formulată încă din anul 2003.

Prin cererea înaintată comisiei în urmă cu 16 ani, Mitropolia a solicitat retrocedarea în natură a unor bunuri mobile și imobile din Blaj care i-au aparținut înainte de naționalizarea impusă de comuniști după cel de-al Doilea Război Mondial, respectiv acordarea de compensații financiare pentru bunurile care nu pot fi retrocedate.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Reprezentanții reclamantei au calculat valoarea acestor bunuri la suma de de 5.157.600 lei.

Pentru că nu a primit un răspuns din partea comisiei, instituția religioasă a formulat, în 2017, o cerere de chemare în jduecată și a avut câștig de cauză ”în parte”, recent, la Curtea de Apel. Instanța din Alba Iulia nu a dispus, așa cum a solicitat Mitropolia, acordarea compensațiilor fiannciare pe motiv că nu a fost parcursă etapa legală, cea de soluționare a cererii formulate în 2003.

”Instanța apreciază că pârâta Comisia Specială de Retrocedare a avut o atitudine pasivă în soluționarea cererii formulate de reclamantă în baza O.U.G. nr. 94/2000. Astfel,  în lipsa unei dispoziții exprese referitoare la termenul de soluționare a dosarelor în temeiul O.U.G. nr. 94/2000, instanța de judecată este datoare să exercite un control asupra dreptului de apreciere al autorității administrative pentru a asigura o protecție reală drepturilor fundamentale ale cetățenilor consfințite de Constituția României și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Or, în speță, cererea întemeiată pe dispozițiile O.U.G. nr. 94/2000 a fost adresată Comisiei Speciale de Retrocedare la data de 27 februarie 2003, iar demersul judiciar a fost întreprins la data de 3 iulie 2017 pe rolul Tribunalului Alba, însă așa cum s-a menționat, cererea nu a fost soluționată nici până la momentul pronunțării prezentei hotărâri. (…) Constată refuzul nejustificat al pârâtei Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România de a soluționa cererea de restituire înregistrată de reclamantă sub nr. 4725/27.02.2003.

Obligă pârâta să emită decizie motivată de soluționare a cererii, în cel mult 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, precizează instanța din Alba Iulia.

Potrivit Primăriei municipiului Blaj, care este, de asemenea, parte în proces, terenurile solicitate nu pot fi retrocedate în natură pentru că pe acestea au fost realizate diferite investiții publice: a fost amenajat Parcul “Avram Iancu”, terenuri de tenis, handbal, baschet și volei, bazinul de înot.

De asemenea, au fost construite Sala de Sport a municipiului Blaj și Centrul de Excelență în Volei, aici funcționează Baza Sportivă – Complex Sportiv Școlar și Grădinița de copii nr.1 Blaj.

Dosarul a ajuns, între timp, pentru o soluție definitivă la Înalta Curte de Casație și Justiție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 7 MAI 2024: 390 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 7 MAI 2024: 390 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea