Rămâi conectat

Actualitate

Mit spulberat: Subvențiile agricole din România nu sunt cele mai mici din Uniunea Europeană

Publicat

în

Mitul care spune că România are cele mai mici subvenții agricole din Uniunea Europeană, este spulberat de Revista Ferma, care explică modul în care se acordă subvențiile agricole în UE.

Primul lucru de remarcat este, conform revistei Ferma, că subvențiile se plătesc pe doi piloni, primul pentru așa-numitele plăți directe, al doilea pilon fiind cel pentru dezvoltare rurală.

Diferența dintre cei doi piloni este importantă, în sensul că plățile directe se acordă, în cea mai mare parte, ca o sumă pentru fiecare hectar, în timp de fondurile pentru dezvoltare rurală sunt alocate pe baza unor axe și a unor proiecte pe care beneficiarii trebuie să le depună.

România a putut negocia sumele alocate pentru cei doi piloni și, în exercițiile bugetare derulate până în prezent, guvernele României au considerat că este mai util să existe un echilibru între alocările financiare din pilonul unu și cele din pilonul doi.

România are, în total, o alocare medie anuală de trei miliarde euro. Această sumă plasează România pe locul șase în Uniunea Europeană, după Franța, Spania, Germania, Italia și Polonia. Deci, nici nu se pune problema ca România să aibă cele mai mici subvenții din Uniunea Europeană. Dimpotrivă, se află, în total, pe locul șase din 27 de state.

Este adevărat că, la nivelul Uniunii Europene, bugetul agriculturii este alocat diferit între țări, în funcție de suprafața agricolă și de nivelul producției. De exemplu, România are o suprafață agricolă eligibilă pentru acordarea de subvenții de 10 milioane de hectare, Franța are 26,5 milioane hectare, iar Spania, peste 20 milioane hectare.

Deci, plafonul total de subvenții pentru România este printre cele mai mari din Uniunea Europeană. Dar, de ce fermierii români au unele dintre cele mai mici subvenții plătite prin pilonul unu, al plăților directe?

În primul rând, depinde de modul în care se împart banii la nivel național. Adică, plățile directe au, în total, o sumă mai mare decât fondurile pentru dezvoltare rurală, dar nu suficientă încât să îi mulțumească pe fermierii români. De exemplu, în anul 2019, s-au alocat 1,8 miliarde euro pentru plățile directe și 42 milioane euro pentru așa-numitele măsuri de piață. Pentru pilonul doi, s-au pus la dispoziția celor care au prezentat proiecte 1,1 miliarde euro.

Subvenția de bază este în România de sub 100 euro pe hectar. Acest nivel de subvenție mai este încasat de doar în câteva state, printre care țările baltice, Bulgaria, Portugalia, Croația sau Polonia. Doar că la subvenția de bază se adaugă și alte tipuri de plăți directe, precum plata pentru tinerii fermieri, cea pentru înverzire sau așa-numita plată redistributivă. În felul acesta, România poate ajunge la o subvenție de 225 euro pe hectar, care se află aproape de media europeană, care este de 259 euro pe hectar. Cu acest nivel de subvenție, România se află, alături de jumătate din statele membre, sub media europeană. Ceea ce arată că situația nu este atât de dramatică, precum este prezentată, în cele mai multe cazuri, în spațiul public.

Revista Ferma oferă două exemple interesante. Olanda, care are un plafon de subvenții mai mic decât România, a alocat pentru plățile directe 80% din total, ceea ce a făcut ca în această materie să aibă subvenții mai mari decât România. Pe de altă parte, Malta ajunge la o subvenție pe hectar de 600 euro, cea mai mare din Uniunea Europeană, dar care include și alte plăți asimilate. În concluzie, ideea că România are cele mai mici subvenții din Uniunea Europeană nu este corectă. Iar orice mit din economie care este combătut înseamnă un pas înainte.

Sursa: stiripesurse.ro

Publicitate
Publicitate

Actualitate

A V-a ediție a BIBLIOTECII DE VACANȚĂ de la Sebeș s-a încheiat de Ziua Prieteniei. Două săptămâni de povești, jocuri și muzică au adus împreună peste 100 de copii și de biblio-voluntari

Publicat

în

A V-a ediție a BIBLIOTECII DE VACANȚĂ de la Sebeș s-a încheiat de Ziua Prieteniei. Două săptămâni de povești, jocuri și muzică au adus împreună peste 100 de copii și de biblio-voluntari

Proiectul „BIBLIOTECA DE VACANȚĂ”, aflat la cea de-a V-a ediție, inițiat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș prin Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Sebeș, s-a desfășurat în perioada 19-30 iulie 2021.

Activitățile variate propuse celor mai mici cititori ai bibliotecii au fost menite să le stimuleze curiozitatea, abilitățile practice, creativitatea și să le satisfacă nevoia de lectură și de petrecere a timpului liber în compania plăcută a celor de vârste apropiate și a voluntarilor, care au ales să se bucure de atmosfera de vacanță. Și în acest an, programul s-a bucurat de mare succes, peste o sută de copii înscriși alegând biblioteca în perioada estivală.

O echipă frumoasă de biblio-voluntari dedicați și inimoși, mai mulți părinți și bunici ne-au sprijinit în realizarea activităților propuse, care s-au desfășurat în locații îndrăgite de sebeșeni: grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș și sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Prin atelierele de lectură desfășurate zilnic, ne-am propus să aducem vacanței mari un plus de bună dispoziție prin povești pe tonuri muzicale. Prima filă din povestea noastră estivală am scris-o alături de psiholog Ramona Carmen Cotruș, autoarea cărții pentru copii „Împreună, chiar și departe”. O nouă zi… o nouă poveste… citită altfel de micii actori de la Trupa de teatru pentru copii „Masca” din Sebeș, un proiect coordonat de Lavinia Kamla Donose.

Sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga” a fost animată cu lumini și umbre din poveștile de odinioară. Responsabil pentru această incursiune în povestea peliculei filmate și a aparatului de proiecție a fost Mihai Tokeș, angajat al primăriei Sebeș și voluntar al bibliotecii. Am vizionat filme de animație și am învățat notele muzicale cu ajutorul tuburilor sonore.

În cadrul atelierelor de creație am dat viață animalelor marine prin dactilopictură, am creat propriul greenarium, am decorat farfurii cu imagini multicolore, am învățat să fim generoși, modești, responsabili și solidari unii cu ceilalți.

Am pornit într-o călătorie imaginară în lumea cărților alături de scriitoarea Viorica Cazan, autoarea cărții pentru copii „Războiul din baltă” (Victoria Brotăcelului în ureche cu un cercel) și ilustratoarea volumului, Naomi Pătrânjan, elevă a Liceului de Arte „Regina Maria” Alba Iulia.

Am încheiat prima săptămână a bibliotecii de vacanță, plină de culoare, muzică, dans, veselie și voie bună, alături de prieteni dragi nouă.

Am dedicat cea de-a doua săptămână a bibliotecii de vacanță… muzicii. Am aflat povestea notelor muzicale, ne-am continuat călătoria pe portative muzicale și-am ascultat povești despre mari compozitori. Ne-am bucurat de prezența grupului de copii de la Școala de muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, proiect coordonat de prof. Alexandra Pamfilie, cântând și dansând împreună! A fost din nou alături de noi Grupul folcloric „Felician Fărcașu” al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, coordonat de prof. Adrian Pamfilie, care ne-au oferit, cu voioșie, cântece din zona noastră.

Împreună cu toți copiii participanți la „Biblioteca de vacanță” am omagiat ziua de 29 iulie, Ziua Imnului Național al României.

Publicitate

Am desenat, am decupat și am colorat măști de carnaval, am confecționat brățara prieteniei, completând astfel programul activităților.

La festivitatea de încheiere a proiectului, ne-am bucurat de prezența primarului Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, care le-a făcut copiilor o surpriză inedită, citindu-le povestea „De ce prietenii sunt importanți”, în data de 30 iulie fiind sărbătorită Ziua Internațională a Prieteniei.

Biblioteca de vacanța s-a încheiat cu muzică, voie bună și cu prietenii frumoase. Toți participanții au primit dulciuri și diplome de participare.

Mulțumiri speciale biblio-voluntarilor noștri „muzicali”: Mihai Șerbănescu, Alesia Tecău, Dragoș Poloșan, Ioana Olaru, Ema Poloșan, Noelia Suciu.

Mulțumim cadrelor didactice: înv. Mihaela Gatea, înv. Mihaela Călinoiu, înv. Roxana Drumea, înv. Eugenia Cibu, înv. Marina Bîrsan.

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș urează tuturor copiilor vacanță plăcută! Vă mulțumim că ați fost alături de noi în această poveste! Ne revedem, în curând!

Citește mai mult

Actualitate

Zonele pietonale din Sebeș au fost curățate cu aspiratoare urbane. „Dreptul la un mediu curat trebuie respectat”

Publicat

în

Zonele pietonale din Sebeș au fost curățate cu aspiratoare urbane. „Dreptul la un mediu curat trebuie respectat”

„În cursul ultimei săptămâni din luna iulie, echipele Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului Sebeș au intervenit cu aspiratoarele urbane din dotare pentru activități de curățenie în zonele pietonale centrale și o parte din cartierele de blocuri. Lucrătorii au curățat trotuarele și iarba la borduri, au aspirat aleile, încercând să elimine toate resturile lăsate în urma lor de trecătorii grăbiți care au aruncat mucuri de țigară, uneori măști de protecție, coji de semințe. Municipalitatea face un apel către cetățeni pentru păstrarea curățeniei și pentru a respecta dreptul fiecăruia la un mediu mai curat, fie că este vorba de parcuri sau de cartierele de blocuri.” transmite primăria Sebeș.

Citește mai mult

Actualitate

COD PORTOCALIU de vijelii puternice cu rafale de vânt de peste 80-100 km/h, decărcări electrice, averse și grindină în ALBA și alte județe. Valabil până în 2 august

Publicat

în

COD PORTOCALIU de vijelii puternice cu rafale de vânt de peste 80-100 km/h, decărcări electrice, averse și grindină în ALBA și alte județe. Valabil până în 2 august

Administrația Națională de Meteorologie anunță pentru duminică, 1 august, vijelii puternice cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. Intervalul : 01 august, ora 10:00 – 02 august, ora 10:00. În județul Alba precum și:

În Crișana, Maramureș, local în Banat, Transilvania și nordul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare