Rămâi conectat

Politică Administrație

Mircea Trifu: ”Adresez o întrebare primarului Hava: la 1 decembrie 1990, la Alba Iulia, când s-a comandat huiduiala la adresa lui Corneliu Coposu, de care parte erați – a FSN-ului, transformat după un an în PD, pe care-l conduceți de 25 de ani sau a lui Ion Rațiu?”

Publicat

în

În urmă cu un an, în calitate de consilier local independent, am propus un proiect de hotărâre prin care am solicitat ca 15 octombrie să fie Ziua municipiului Alba Iulia. O astfel de zi trebuie să aibă legătură cu identitatea orașului, iar 15 octombrie 1922, când s-au încoronat Regele Ferdinand și Regina Maria a fost cel mai înălțător moment al secolului trecut, după 1 Decembrie 1918.

În ședința din 30 august 2016, consilierii PNL au invocat tot felul de motive, concluzionând că proiectul trebuie amânat: *nu este o poziție oficială a Casei Regale; *este prea serios să-l votăm fară să consultăm opinia publică; *Alba Iulia sărbătorește așa-zisele ”Zile ale orașului” la sfârșitul lunii mai sau la începutul lui iunie. După un an am cerut, printr-o scrisoare, opinia Casei Regale, care este favorabilă proiectului.

Prin urmare, în ședința Consiliului Local de luna trecută am revenit cu proiectul respectiv; primarul a răbufnit, așa cum a relatat presa, mințind cu nerușinare că aș fi propus ca ”Zilele municipiului” să fie mutate din iunie în octombrie, când e foarte probabil să plouă. Mai grav, primarul a adus insulte Casei Regale în ședința CL Alba Iulia, reprosându-i că trimite scrisori fară să se consulte cu el. Nici acum un an și nici în prezent nu am spus că vreau să mut festivalul din iunie într-o altă perioadă. Mai mult, am precizat în că propun ca sărbătoarea să rămână în aceeași perioadă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu toate astea, după ce am depus proiectul de hotărâre la primărie, pe site-ul său a apărut un sondaj, preluat de presa locală, care întreba albaiulienii dacă sunt de acord cu mutarea ”Zilelor orașului” din iunie în octombrie, chestiune imposibil de realizat; nu poți să muți un festival de 3 zile într-o zi, iar evenimentele dedicate încoronării au o altă ținută decât sărbătorile câmpenești cu mici și bere, pe care primarul le aduce de ani buni în fața Sălii Unirii și a Catedralei, după cum au loc alegeri, cheltuind sume fabuloase din bugetul local; problema a fost ridicată colegii de astăzi ai primarului, care înainte de travestirea politică erau în fostul PNL, opozanții dânsului.

Când am văzut sondajul de opinie l-am sunat pe Mihai Coșer, care de ani buni îndeplinește sarcini trasate de primar – organizatorul evenimentului ”Omul Anului”, câștigat ani la rând de Mircea Hava, la filmator de serviciu pentru facebook al primarului, purtător de cuvânt al primăriei și multe altele…; i-am explicat că postarea este tendențioasă, induce opinia publică în eroare, dar el mi-a spus că asta întelege din proiect și a refuzat să o modifice. A lăsat acel sondaj pe site-ul primăriei, spre a influența consilierii locali ce urmau să voteze proiectul. În cele două proiecte depuse în august 2016 și octombrie 2017 nu am solicitat mutarea ”Zilelor orașului”, ci cu totul altceva.

Modul securist, manipulatoriu, prin care se deformează spusele consilierilor locali, alții decât cei ai puterii pedeliste, se practică de ani buni în Primăria Alba Iulia, fapt ce-mi amintește de personajul principal, Petrini, din romanul lui Marin Preda, “Cel mai iubit dintre pământeni”, căruia anchetatorii îi explicau ce a vrut el să spună într-un anumit context.

Administrativ, Alba Iulia e ultimul bastion al FSN din anii 90. Nu întâmplător atât primarul Hava, cât și senatorul Pereș, șefii puterii locale de 25 de ani, sunt fondatori ai PD – ai FSN în anii 90, la Alba Iulia. Paradoxul: printr-o metamorfoză, dublată de travestiri politice, au ajuns lideri naționali ai PNL. Doamne, cu ce-am greșit noi, românii, în fața lui Dumnezeu?

Adresez o întrebare primarului Hava: la 1 decembrie 1990, la Alba Iulia, când s-a comandat huiduiala la adresa lui Corneliu Coposu, de care parte erați – a FSN-ului, transformat după un an în PD, pe care-l conduceți de 25 de ani sau a lui Ion Rațiu?

Mircea TRIFU, consilier local independent


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Publicat

în

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Premierul Nicolae Ciucă anunță memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investiții și locuri de muncă: Ce lucrări vor fi finanțate

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciuca anunța memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investitii și locuri de munca: Ce lucrări vor fi finanțate

Premierul Nicolae Ciucă se ține de cuvânt. Azi, domnia sa a informat că guvernul a aprobat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul societății din Apuseni.

Suma rezultă din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Guvernul a acordat această derogare în cazul Cuprumim, urmare a vizitei premierului Nicolae Ciucă în Apuseni, ocazie cu care managementul companiei, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, au insistat pe nevoia de retehnologizare, ceea ce înseamnă locuri de muncă noi și creșterea producției. În cazul altor companii cu capital de stat, 90% din profit a fost direcționat spre bugetul de stat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din acești bani vor fi finanțate: lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Ing. Tiberiu Rațiu, director general CupruMin


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD-UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Publicat

în

Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD- UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Guvernul PNL-PSD-UDMR își demonstrează tot mai mult incompetența, iar activitatea dezastruoasă a Coaliției Sărăciei riscă să coste România miliarde de euro, bani europeni.

Cea mai nouă „performanță” a Executivului condus de generalul Ciucă este RATAREA primei tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență. Comisia Europeană a anunțat oficial că prima cerere de plată, depusă de România pentru PNRR, în valoare de 2,6 miliarde de euro, NU VA FI APROBATĂ, iar evaluarea a fost prelungită până în luna septembrie. Guvernul spera ca această primă transă să intre până la finalul lunii iulie, ceea ce ar fi fost o gură de oxigen pentru economia românească aflată în criză.

Cu alte cuvinte, Guvernul PNL-PSD-UDMR dă încă o dovadă de amatorism și delăsare, pentru că nu își îndeplinește jaloanele impuse pentru prima tranșă de fonduri europene. Situația este îngrijorătoare, deoarece aceste jaloane erau cele mai simple impuse în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar, dacă PNL și PSD s-au încurcat la acestea, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Anul acesta, din PNRR, România ar fi putut primi în jur de 10 miliarde de euro, bani care ar fi putut intra în investiții, în condițiile în care economia țării e sufocată de deficitul bugetar și de inflație.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că această amânare vine la solicitarea Guvernului României și nu a Comisiei Europene, pentru că în regulament nu există posibilitatea ca Bruxelles-ul să ceară o asemenea amânare. E mai mult decât o dovadă că Guvernul nu și-a făcut treaba și România riscă să piardă o mare parte din banii alocați ca stat membru pentru redresare și reziliență. Această amânare pune în pericol și cea de-a doua cerere de plată pe care, potrivit regulamentului, România o poate depune în decursul acestui an.

Ce face în acest timp Guvernul PNL-PSD-UDMR? Cum îi stă bine unui guvern mafiot, pregătește un nou tun din banii publici. După ce a crescut taxele, e timpul să sifoneze noii bani care se adună la buget.

Guvernul Ciucă a aprobat recent o nouă schemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pe care îi vor aloca către 30 de firme. Acești bani nu provin din surse externe, de la Uniunea Europeană, ci sunt 100% din taxele și impozitele românilor. Probabil că, în culisele celor trei partide politice, au fost și alese deja cele 30 de firme norocoase, care vor primi ajutorul de stat. Vor fi, ca de fiecare dată, firmele băieților deștepți, înșurubați politic și care cotizează la pușculițele de partid.

Beniamin Todosiu

Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare