Rămâi conectat

Politică Administrație

Mircea Trifu: ”Adresez o întrebare primarului Hava: la 1 decembrie 1990, la Alba Iulia, când s-a comandat huiduiala la adresa lui Corneliu Coposu, de care parte erați – a FSN-ului, transformat după un an în PD, pe care-l conduceți de 25 de ani sau a lui Ion Rațiu?”

Ziarul Unirea

Publicat

în

În urmă cu un an, în calitate de consilier local independent, am propus un proiect de hotărâre prin care am solicitat ca 15 octombrie să fie Ziua municipiului Alba Iulia. O astfel de zi trebuie să aibă legătură cu identitatea orașului, iar 15 octombrie 1922, când s-au încoronat Regele Ferdinand și Regina Maria a fost cel mai înălțător moment al secolului trecut, după 1 Decembrie 1918.

În ședința din 30 august 2016, consilierii PNL au invocat tot felul de motive, concluzionând că proiectul trebuie amânat: *nu este o poziție oficială a Casei Regale; *este prea serios să-l votăm fară să consultăm opinia publică; *Alba Iulia sărbătorește așa-zisele ”Zile ale orașului” la sfârșitul lunii mai sau la începutul lui iunie. După un an am cerut, printr-o scrisoare, opinia Casei Regale, care este favorabilă proiectului.

Prin urmare, în ședința Consiliului Local de luna trecută am revenit cu proiectul respectiv; primarul a răbufnit, așa cum a relatat presa, mințind cu nerușinare că aș fi propus ca ”Zilele municipiului” să fie mutate din iunie în octombrie, când e foarte probabil să plouă. Mai grav, primarul a adus insulte Casei Regale în ședința CL Alba Iulia, reprosându-i că trimite scrisori fară să se consulte cu el. Nici acum un an și nici în prezent nu am spus că vreau să mut festivalul din iunie într-o altă perioadă. Mai mult, am precizat în că propun ca sărbătoarea să rămână în aceeași perioadă.

Cu toate astea, după ce am depus proiectul de hotărâre la primărie, pe site-ul său a apărut un sondaj, preluat de presa locală, care întreba albaiulienii dacă sunt de acord cu mutarea ”Zilelor orașului” din iunie în octombrie, chestiune imposibil de realizat; nu poți să muți un festival de 3 zile într-o zi, iar evenimentele dedicate încoronării au o altă ținută decât sărbătorile câmpenești cu mici și bere, pe care primarul le aduce de ani buni în fața Sălii Unirii și a Catedralei, după cum au loc alegeri, cheltuind sume fabuloase din bugetul local; problema a fost ridicată colegii de astăzi ai primarului, care înainte de travestirea politică erau în fostul PNL, opozanții dânsului.

Când am văzut sondajul de opinie l-am sunat pe Mihai Coșer, care de ani buni îndeplinește sarcini trasate de primar – organizatorul evenimentului ”Omul Anului”, câștigat ani la rând de Mircea Hava, la filmator de serviciu pentru facebook al primarului, purtător de cuvânt al primăriei și multe altele…; i-am explicat că postarea este tendențioasă, induce opinia publică în eroare, dar el mi-a spus că asta întelege din proiect și a refuzat să o modifice. A lăsat acel sondaj pe site-ul primăriei, spre a influența consilierii locali ce urmau să voteze proiectul. În cele două proiecte depuse în august 2016 și octombrie 2017 nu am solicitat mutarea ”Zilelor orașului”, ci cu totul altceva.

Modul securist, manipulatoriu, prin care se deformează spusele consilierilor locali, alții decât cei ai puterii pedeliste, se practică de ani buni în Primăria Alba Iulia, fapt ce-mi amintește de personajul principal, Petrini, din romanul lui Marin Preda, “Cel mai iubit dintre pământeni”, căruia anchetatorii îi explicau ce a vrut el să spună într-un anumit context.

Administrativ, Alba Iulia e ultimul bastion al FSN din anii 90. Nu întâmplător atât primarul Hava, cât și senatorul Pereș, șefii puterii locale de 25 de ani, sunt fondatori ai PD – ai FSN în anii 90, la Alba Iulia. Paradoxul: printr-o metamorfoză, dublată de travestiri politice, au ajuns lideri naționali ai PNL. Doamne, cu ce-am greșit noi, românii, în fața lui Dumnezeu?

Adresez o întrebare primarului Hava: la 1 decembrie 1990, la Alba Iulia, când s-a comandat huiduiala la adresa lui Corneliu Coposu, de care parte erați – a FSN-ului, transformat după un an în PD, pe care-l conduceți de 25 de ani sau a lui Ion Rațiu?

Mircea TRIFU, consilier local independent


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea