Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mircea Hava: Parlamentul European a validat ideea de solidaritate. 3,1 miliarde de euro pentru sistemele medicale europene și industria suport

Publicat

în

Într-o postare pe pagina sa de pe o rețea de socializare, europarlamentarul Mircea Hava, fostul primar al municipiului Alba Iulia, vorbește despre mai multe decizii luate în Parlamentul European, printre care și una de o extremă importanță, alocarea a încă aproximativ 3,1 miliarde de euro pentru a compensa minusurile sistemelor medicale europene, dar și a industriei suport.

„Am traversat o perioadă în care Europa a părut că mizează mai mult pe individualitate decât pe unitate în abordarea acestei pandemii și a efectelor sale. Confruntați cu situații devenite copleșitoare, chiar dramatice, cu o criza resimțită de fiecare cetățean european, anticorpii bătrânului continent par să funcționeze și să îndrepte conglomeratul instituțional către solidaritate în fapte.

După câteva săptămâni de ezitări venite ca niște palme sau dușuri reci, generate fie de reacții lipsă la început, fie de reacții individualiste pe parcurs, sau de acțiuni timide și necoordonate din partea Comisiei și Consiliului, în cea mai recentă ședință plenară, Parlamentul European a marcat, prin majoritatea covârșitoare cu care a adoptat mai multe măsuri urgente, începutul unei perioade de bilanț, în care toate minusurile trebuie analizate corect, tocmai pentru a întări faptul că rezolvarea vine doar din unitate. Din unitate și încredere în proiectul european și în continuarea funcționării efective a acestuia. Avem, mai mult ca oricând, nevoie de Uniunea Europeana, de instituțiile sale deplin funcționale, de piața unică europeană, de resursele financiare, de cunoaștere si capitalul de relații al statelor membre. Aceasta pandemie NU va fi începutul sfârșitului pentru Uniunea Europeană.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, alături de majoritatea colegilor europarlamentari, am aprobat mai multe decizii, între care de o importanță deosebită pentru prezent și viitorul foarte apropiat, este alocarea a încă aproximativ 3,1 miliarde de euro pentru a compensa minusurile sistemelor medicale europene, dar și a industriei suport.

Cu acești bani, se vor achiziționa, de exemplu: echipamente de protecție pentru medici, asistente medicale și personalul medical auxiliar- combinezoane, măști, mănuși, dezinfectanți sau aparatură medicală foarte necesară în aceste zile. Adaug și consumabilele aferente, dar și dotări precum: ventilatoare pulmonare, sau linii de laborator pentru depistarea prezenței noului coronavirus. Se vor deconta inclusiv cheltuielile pentru transportul echipamentelor și consumabilelor medicale. Vor fi acoperite cheltuieli cu personal medical, în special cu recrutarea de personal medical nou, pentru asistența oferită în diverse țări afectate de pandemie. Vor putea fi decontate cheltuieli pentru construirea de spitale de campanie mobile.

Bani suplimentari vor fi alocați pentru zborurile de repatriere, de reîntregire a familiilor, în sprijinul cetățenilor europeni blocați în diverse țări ale lumii de restricțiile de călătorie. O sumă importantă de bani este alocată și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor pentru exercitarea rolului său instituțional: consolidarea sistemelor de apărare ale Europei împotriva bolilor infecțioase.

În același context, Parlamentul European a aprobat și o rezoluție cu un conținut foarte ferm orientat spre întărirea capacității UE de a acționa solidar și coerent în combaterea pandemiei, rezoluție ce confirmă importanța înființării Fondului European de Solidaritate Împotriva Coronavirus. Fondul ar urma să aibă o valoare de 50 miliarde de euro, din care 20 miliarde de euro sunt bani nerambursabili care vor fi negociați cu Comisia Europeană și Consiliul European, pentru a fi cuprinși în bugetul multianul pentru perioada 2021 – 2027, iar diferența de 30 de miliarde sunt împrumuturi negociate de UE pe piețele internaționale și, ulterior, împrumutate statelor membre pentru a realiza investiții în sistemele sanitare naționale. Aceste împrumuturi vor fi garantate de bugetul UE. Inițiativa acestui fond aparține grupului politic al Partidului Popular European, propunerea colegului meu Siegfried Mureșan, vicepreședinte al acestuia.

Voi reveni cu câteva considerații despre alte măsuri adoptate recent de parlamentul European, masuri care pozitive care ajută România și care trebuie transformate în zona concretului, cu maximă stringență”, a scris europarlamentarul Mircea Hava pe facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

Publicat

în

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

După ce, în vara anului trecut, a fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID, o femeie din Alba a reuşit să demonstreze în justiţie că a fost amendată ilegal de către un poliţist rutier.

Incidentul a avut loc în 8 iunie 2021, pe DN 14B, la ieşire din municipiul Blaj spre comuna Crăciunelu de Jos, într-o zonă cu serpentine unde drumul este marcat cu linie continuă. În momentul în care autoturismul condus de femeie a fost depăşit de autospeciala ISU, într-o curbă periculoasă, a avut loc un acroşaj între cele două autovehicule, soldat cu avarierea acestora. Femeia a primit un avertisment şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile.

„Nu sunt de acord. Am respectat în totalitate maşina politiei, care a depăşit pe cea mai periculoasă curbă, urmată la scurt timp de cea de-a doua ISU, care mi-a tăiat calea, deşi maşina era ieşită din carosabil, permiţând depăşirea necorespunzătoare a maşinii care nu avea semnalele acustice pornite”, a scris femeia în procesul- verbal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele două autovehicule ale poliţiei şi ISU s-au oprit la circa 300 de metri de locul coliziunii, femeia susţinând că cei doi conducători auto s-au deplasat în zona unde oprise încercând să o intimideze şi să o ameninţe pentru că nu a respectat semnalele luminoase şi acustice de pe maşina poliţiei.

”În momentul în care le-am spus că nu au avut pornite semnalele acustice şi luminoase, şoferul de pe maşina poliţiei a recunoscut că nu a avut semnalele acustice, deoarece m-ar fi putut speria şi m-aş fi putut răsturna în pantă. Apoi, cei doi conducători auto s-au reîntors la maşinile conduse de aceştia şi au pornit semnalele luminoase”, a declarat şoferiţa. Femeia a mai spuscă poliţistul rutier a ascultat doar versiunea prezentată prin telefon de colegul său, respectiv a venit cu ”lecţia învăţată”, şi nu a luat în considerare susţinerile acesteia.
Altă situaţie de fapt, demonstrată în instanţă

”Petenta fost invitată la sediul Poliţiei Municipiului Blaj, pentru încheierea procesului-verbal, unde a aşteptat peste o oră. În acest interval de timp, agentul constatator a vorbit permanent la telefon pentru a obţine înregistrări de pe camerele video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier. Ulterior, a obţinut o înregistrare video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier, pe care o anexez înregistrată pe un DVD. Din înregistrare, se poate observa că maşina politiei şi ISU, înainte de producerea evenimentului rutier, au depăşit un alt autoturism, care circula în spatele autoturismului condus de petentă. Acea persoană putea fi reţinută ca martor asistent, dacă nu a reţinut ca martor asistent pe doamna (…). Din înregistrarea respectivă, se observă că maşina politiei şi autospeciala ISU nu aveau semnalele luminoase pornite”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată.

Pe lângă înregistrarea video care a arătat că cele două maşini nu aveau semnalele luminoase, martora care se afla cu ea în autoturism a susţinut că cele două autospeciale nu aveau în funcţiune nici semnalele acustice. Pe 7 aprilie 2022, Judecătoria Blaj a anulat procesul-verbal, hotărârea nefiind contestată de către Poliţie.

”Petenta a avut posibilitatea efectivă să facă dovada existenţei unei alte situaţii de fapt decât cea reţinută în procesul-verbal de contravenţie, iar prin proba testimonială administrată în cauză, aceasta a reuşit să răstoarne prezumţia de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie. Astfel, din declaraţia martorei (…), reiese că maşina poliţiei, care a încercat să depăşească maşina condusă de petentă, nu avea în funcţiune nici semnalele luminoase, nici cele sonore. Doar după impact, poliţistul a mers la maşina sa şi a pornit semnalele luminoase. Martora a văzut foarte clar când acesta a mers şi a pornit luminile, care până atunci nu funcţionau şi nici nu se auzea girofarul”, este concluzia magistratului care a judecat dosarul.

IPJ Alba trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 820 de lei.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

Publicat

în

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

În 11 sau 12 iunie, pe perioada evenimentului Alba Fest, albaiulienii și turiștii care vor ajunge în Capitala Marii Uniri se vor putea bucura de un spectacol de lumini cu drone.

Municipiul Alba Iulia este interesat să achiziționeze un spectacol de animație realizat cu minim 130 de drone luminoase. Momentul va avea o durată de minim 10 minute, durata fiind definită ca perioada de timp cuprinsă între decolarea și aterizarea dronelor. Dronele se vor ridica la o înălțime maximă de 100 m, iar coregrafia se va desfășura pe o coloană sonoră reprezentativă pentru evenimente de animație pentru tineri.

Prin folosirea Inteligenței Artificiale, dronele autonome sunt capabile să zboare în roiuri, se evite între ele, precum și să eschiveze obstacolele în timp ce-și îndeplinesc misiunea în cel mai eficient mod posibil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prestatorul va contura proiectul artistic al spectacolului în așa fel încât acesta să se încadreze și să potențeze caracterul AlbaFest.

Un spectacol cu drone autonome va fi o surpriză de neuitat pentru public, dat fiind caracterul original și noutatea acestei tehnologii în România. Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes și așteptat acest tip de show este foarte așteptat și dorit de albaiulieni.

Alba Fest este emblema evenimentelor din Cealaltă Capitală, scena pe care își dorește să fie orice artist din lumea muzicală. Alba Fest nu este un eveniment de inerție, ci singurul festival care a exclus tot ce era în plus, aducând pe scena lui superlativele absolute ale momentului. Este singurul eveniment în care orașul are mai puțini locuitori decât spectatori: 50 000 de oameni, în trei zile de show total.

Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes şi acest tip de show este foarte aşteptat şi dorit de albaiulieni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Publicat

în

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Un accident rutier a avut loc marți, 24 mai, în jurul orei 18.20, pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, la ieșire din Localitatea Cunța.

Din primele informații a fost o tamponare în care au fost implicate două autovehicule, care au intrat în coliziune față – spate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urmă cu câteva minute traficul rutier s-a reluat pe ambele benzi.

Vom reveni cu amănunte.

Video: Facebook/Vasiu Alexandru – INFO TRAFIC jud. SIBIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare