Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mircea Hava: Parlamentul European a validat ideea de solidaritate. 3,1 miliarde de euro pentru sistemele medicale europene și industria suport

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Într-o postare pe pagina sa de pe o rețea de socializare, europarlamentarul Mircea Hava, fostul primar al municipiului Alba Iulia, vorbește despre mai multe decizii luate în Parlamentul European, printre care și una de o extremă importanță, alocarea a încă aproximativ 3,1 miliarde de euro pentru a compensa minusurile sistemelor medicale europene, dar și a industriei suport.

„Am traversat o perioadă în care Europa a părut că mizează mai mult pe individualitate decât pe unitate în abordarea acestei pandemii și a efectelor sale. Confruntați cu situații devenite copleșitoare, chiar dramatice, cu o criza resimțită de fiecare cetățean european, anticorpii bătrânului continent par să funcționeze și să îndrepte conglomeratul instituțional către solidaritate în fapte.

După câteva săptămâni de ezitări venite ca niște palme sau dușuri reci, generate fie de reacții lipsă la început, fie de reacții individualiste pe parcurs, sau de acțiuni timide și necoordonate din partea Comisiei și Consiliului, în cea mai recentă ședință plenară, Parlamentul European a marcat, prin majoritatea covârșitoare cu care a adoptat mai multe măsuri urgente, începutul unei perioade de bilanț, în care toate minusurile trebuie analizate corect, tocmai pentru a întări faptul că rezolvarea vine doar din unitate. Din unitate și încredere în proiectul european și în continuarea funcționării efective a acestuia. Avem, mai mult ca oricând, nevoie de Uniunea Europeana, de instituțiile sale deplin funcționale, de piața unică europeană, de resursele financiare, de cunoaștere si capitalul de relații al statelor membre. Aceasta pandemie NU va fi începutul sfârșitului pentru Uniunea Europeană.

Pe scurt, alături de majoritatea colegilor europarlamentari, am aprobat mai multe decizii, între care de o importanță deosebită pentru prezent și viitorul foarte apropiat, este alocarea a încă aproximativ 3,1 miliarde de euro pentru a compensa minusurile sistemelor medicale europene, dar și a industriei suport.

Cu acești bani, se vor achiziționa, de exemplu: echipamente de protecție pentru medici, asistente medicale și personalul medical auxiliar- combinezoane, măști, mănuși, dezinfectanți sau aparatură medicală foarte necesară în aceste zile. Adaug și consumabilele aferente, dar și dotări precum: ventilatoare pulmonare, sau linii de laborator pentru depistarea prezenței noului coronavirus. Se vor deconta inclusiv cheltuielile pentru transportul echipamentelor și consumabilelor medicale. Vor fi acoperite cheltuieli cu personal medical, în special cu recrutarea de personal medical nou, pentru asistența oferită în diverse țări afectate de pandemie. Vor putea fi decontate cheltuieli pentru construirea de spitale de campanie mobile.

Bani suplimentari vor fi alocați pentru zborurile de repatriere, de reîntregire a familiilor, în sprijinul cetățenilor europeni blocați în diverse țări ale lumii de restricțiile de călătorie. O sumă importantă de bani este alocată și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor pentru exercitarea rolului său instituțional: consolidarea sistemelor de apărare ale Europei împotriva bolilor infecțioase.

În același context, Parlamentul European a aprobat și o rezoluție cu un conținut foarte ferm orientat spre întărirea capacității UE de a acționa solidar și coerent în combaterea pandemiei, rezoluție ce confirmă importanța înființării Fondului European de Solidaritate Împotriva Coronavirus. Fondul ar urma să aibă o valoare de 50 miliarde de euro, din care 20 miliarde de euro sunt bani nerambursabili care vor fi negociați cu Comisia Europeană și Consiliul European, pentru a fi cuprinși în bugetul multianul pentru perioada 2021 – 2027, iar diferența de 30 de miliarde sunt împrumuturi negociate de UE pe piețele internaționale și, ulterior, împrumutate statelor membre pentru a realiza investiții în sistemele sanitare naționale. Aceste împrumuturi vor fi garantate de bugetul UE. Inițiativa acestui fond aparține grupului politic al Partidului Popular European, propunerea colegului meu Siegfried Mureșan, vicepreședinte al acestuia.

Voi reveni cu câteva considerații despre alte măsuri adoptate recent de parlamentul European, masuri care pozitive care ajută România și care trebuie transformate în zona concretului, cu maximă stringență”, a scris europarlamentarul Mircea Hava pe facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea