Ziarul Unirea

Mircea Hava despre întârzierea unei decizii privind proiectul Roşia Montană: „Noi românii suntem maeştri la îmbârligături”

Mircea Hava, primar al municipiului Alba Iulia şi lider PDL la nivel naţional, a spus joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu înţelege de ce Ministerul Culturii întârzie să elibereze avizul pentru proiectul minier de la Roşia Montană, lucru care întârzie luarea unei decizii finale din partea Guvernului.

„M-am bucurat când l-am auzit şi pe preşedinte (n.r. Traian Băsescu) care spunea despre sectorul minier şi cred că toată lumea a înţeles la care sector se referă. Proiectul minier de la Roşia Montană e un lucru care ar demonstra seriozitatea noastră, seriozitatea românilor de a da drumul celor care vor să investească în ceva, chiar dacă este vorba de un capitol sensibil precum aurul. Ştiţi prea bine că s-a renegociat, a crescut şi partea de redevenţă, a crescut partea de participare la profit a statului, s-au făcut toate lucrurile care au fost făcute. Chiar că nu mai înţeleg de ce nu se dă acel aviz de la Ministerul Culturii pentru ca pe baza acelui aviz să se semneze avizul de mediu. Dacă e să îmbârligăm ceva, noi românii suntem maeştri la îmbârligături de genul acesta, că parcă legea a făcut-o nu ştiu cine din Guatemala, n-am făcut-o noi, românii”, a declarat Mircea Hava.

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

59 Comentarii

Mircea TRIFU 9 februarie 2012 at 16:27

Mircea HAVA,de ce insisti atata impreuna cu colegii tai din P.D.L. sa terminati odata zacamantul ala de aur??De unde vine indarjirea asta ???NU te gindesti ca zacamintele astea sunt toata mostenirea care-o mai putem lasa pt.viitor??sau viitorul nu mai conteaza??sau cum vezi tu treaba asta??

ionica 9 februarie 2012 at 18:25

Sa dea oamenilor de licru,”desteptule”

danutz 9 februarie 2012 at 18:29

pai ei au viitorul asigurat si fara aurul de la Rosia.Daca il dau,vor primi si mai multi bani.Lacomia fara limite va darama pdl,un partid care e pe duca.

Aurelian 9 februarie 2012 at 17:03

Nici atat nu stii Trfule, Mircea Hava insista cu proiectul de la Rosia Montana, pentru a creia locuri de munca, si ca viitorul conteaza de azi!

nnn 9 februarie 2012 at 17:16

Bai vita incaltata viitorul ‘conteaza de astazi’ dar nu prin a vinde zeci de tone de aur la straini pe nimic. Lasa aurul + metalele rare care il insotesc acolo ca sa poti oferii garantii pt. refinantarea datoriilor in care ne-au bagat pedelistii tai impreuna cu FMI si cu care au mituit bancile straine prezente in Romania.

Aurelian 9 februarie 2012 at 17:40

Te stiam taranist si nu taran, dar vad ca m-am inselat!

Andrei 9 februarie 2012 at 18:14

Nu poti garanta din pacate cu aurul pe care il ai in pamant. Poti garanta doar cu lingourile depozitate la banca nationala. Asa ca daca sta neexploatat e apoape ca si cum nu l-ai avea. Macar vor avea loc de munca oamenii din APuseni.

toma 9 februarie 2012 at 18:05

Dom” primar, nici chiar asa.
Gresiti. Doar unii dintre romani sint maestrii la imbirligaturi. Si astia trebuiesc cautati nu pe aici pe jos, printre ,,p….e” cum spunea un clasic in viata, ci printre cei ce ne decid viitorul…

toma 10 februarie 2012 at 11:43
Calin 9 februarie 2012 at 18:07

nu mi se pare ca somajul de 80% si saracia sunt marketing, sunt realitatile localitatii. Somaj si saracie care ar putea sa nu mai existe in localitate daca s-ar da drumul la proiectul asta minier!

danutz 9 februarie 2012 at 18:27

Poate el,tatal havelelor,e maestru in imbarligaturi…el si Corint..

marco polo 9 februarie 2012 at 18:42

Constitutia Romaniei, art. 136: Bogatiile de interes public ale subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorific ab il, de interes national, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri st ab ilite de legea organica fac obiectul exclusiv al proprietatii publice. RUSINE !!!

Damian 10 februarie 2012 at 9:49

si din motivul asta o sa primim peste jumatate din profituri in bugetul de stat, fara sa scoatem niciun leu din buget. Rusine ca nu s-a dat drumul mai devreme, poate nu aveam nevoie de un imprumut asa de mare de la FMI!

Mirciu 9 februarie 2012 at 18:51

Nici eu nu inteleg de ce se tot amana proiectul asta, an dupa an. Adica, e clar ca respecta toate normele de mediu, avem de castigat foarte mult la bugetul de stat dar si in economie prin el si castiga si patrimoniul din Rosia Montana. Asa se intampla cand se politizeaza excesiv subiecte apolitice…

salvati rosia montana 9 februarie 2012 at 19:49

nu vorbiti prostii….de cistigat or sa cistige numai citiva smecheri romani si citiva straini.
Noi, ca orice republica bananiera condusa de mamimutoi, vom ramine cu otrava, cu poluarea cu necazurile….
Astia vin, isi umplu buzunarele si pleaca. Cojile de seminte le lasa in urma.

Mirciu 9 februarie 2012 at 20:00

tu spui doar lozinci ieftine. Iar avand in vedere ca peste jumatate din profituri o sa intre in bugetul de stat avem de castigat cu totii. Sau crezi ca bugetul se revarsa de cat de arhiplin e? Pe langa asta o sa se introduca cateva miliarde si in economie. Pe bune, gandeste cu capul..

Matei 10 februarie 2012 at 12:48

castigam in bugetul de stat 56% din profituri, cateva miliarde de dolari, ti se pare ca nu e nevoie de venituri la buget? Pe langa asta castigam si in economie, ca o sa fie cea mai mare investitie privata din tara noastra de pana acum. Si castigam si prin investitiile in patrimoniu si in mediu. dar ramai tu in realitatea ta paralela, ce pot sa spun

gogu 9 februarie 2012 at 20:11

marile tunuri vin pe sfarsit de mandat: pedeleul e constient ca nu mai prinde la guvernare in urmatorii 20 de ani si acum trebuie sa fure tot ce se mai poate. iar pentru FRAIERII care spera ca o sa o duca mai bine se insala, sunt mintiti ordinar de Gold si persoanele MITUITE (gen pedelistii, Ciul, Mates etc, etc). mai e un grup de persoane interesate, primarii din zona si alti afaceristi care au cumparat terenuri si proprietati si spera sa se imbogateasca din vanzarea lor. deci FRAIERILOR care sperati ca o sa o duceti mai bine de pe urma goldului, vorba lui Dante in Divina Comedie: „Lasati orice speranta”, banii nu sunt pentru voi, pentru voi e doar munca si necazurile.

Nelu M 9 februarie 2012 at 20:51

E o mare rusine sa sa te gindesti ca un proiect similar,s-a facut in Guatemala.Pentru ca nu poti compara sub nici o forma si din nici un pct de vedere Romania cu o tara din America Latina.
Se vede treaba ca,”imbirilgaturile” de care vorbeste Dl.Hava,tin mai mult de o necunoastere adecvata a ceea ce inseamna,impactul cianurilor asupra mediuului inconjurator.Domnia sa este expert in defrisari si adeptul „betoanelor.”Vedem cit de verde este Alba Iulia datorita D-lui Primar.Da!E vorba de locuri de munca,de bani,dar cei din Rosia Montana,nu inseamna majoritatea absoluta a cetatenilor judetului.Multi sint platiti sa „se geama ca sint saraci”si nu au unde munci.Sa taca!Pentru ca s-au vindut pe „o mina de arginti spurcati”hotilor de la Gold!Pe majoritatea ii cunosc destul de bine.Au fost la fel de mirsavi si inainte.Oare impactul cianurilor pe termen mediu si lung,nu il socoteste nimeni?Trebuie sa fim expusi doar pentru ca o „clica de politicieni marunti’vor sa i-si umple sacii?Chiar nu mai stim sa facem minerit?Trebuie sa vina niste”ambulanti”din lumea larga sa ne invete pe noi romanii sa aducem la suprafata metalul galben?Hai sa fim seriosi.Ar fi ultimul lucru important de care ne debarasam!Si nu atit aurul ar fi o problema,ci renuntarea la istoria noastra de peste 2000 de ani in domeniu.
Sa luptam impotriva acestui proiect,impotriva acelora pe care noi romanii i-am pus acolo sus pentru a ne reprezenta interesele noastre,dar care ne-au tradat de fiecare data si ne-au mintit cu nerusinare. SA RESPIGEM HOITARIT ACEST PROIECT!Acesta trebuie sa fie mesajul nostru direct catre puterea actuala.

Damian 10 februarie 2012 at 9:46

De fapt proiecte asemanatoare, prin tehnologia folosita, prin normele si standardele aplicate, s-au facut in Suedia si in Finlanda, cei care sunt deocamdata cei mai mari producatori de aur din Europa. Nu stiu ce ai tu cu Guatemala dar nici macar nu se foloseste aceeasi tehnologie ca si in Romania. Aici e o cerinta si se foloseste tehnologia cu circuit inchis si cu neutralizarea cianurii, pune mana si informeaza-te

Dora 10 februarie 2012 at 10:41

Domnule Nelu, suntem in Romania, in Uniunea Europeana, nu in Guatemala. Aici exista niste norme de mediu care sunt extrem de stricte si, ca orice norme, sunt obligatorii. Daca vreti sa vedeti proiecte asemanatoare in derulare, de ce nu va uitati la scandinavi? Si in curand si la greci, am inteles ca vor sa dea si ei drumul la exploatari in curand, dar ar fi chiar culmea sa ne depaseasca la minerit..

Dan 10 februarie 2012 at 10:56

Daca o luam asa atunci o sa ne comparam doar cu tari din lumea a3a unde nu exista nici o norma care sa impuna o exlpoatare ecologica, udne statul castiga foarte putin pentru ca asa este zona. De ce nu ne comparam cu exploatarile din Europa? Sunt si mai noi si respecta si normele europene

eustache 9 februarie 2012 at 22:12

Judetul Alba e in Buda.Ar da drumul la orisice investitie numai sa fie de lucru. Alba e RENUMITA la nivel National ca circuit inchis.Acum e inchisa de tot.
In 2007 ai refuzat investitie de = un milion euro =
pentru a se face Statie de Asfalt,acum tot orasul e carpit si nu mai sti de unde sa scoti bani.
Ai dezvoltat orasul puternic.Minus vre-o 8000 de oameni mai putini din 2002 incoace .Clujul la 100km a crescut cu vre-o 30000? E ceva , de insisti cu Rosia.
Peste 10 ani cand exploatarea se va inchide din nou ce vom face?
Pe tine te doare in instalatie ti-ai trait traiul.
Fraeri sa fie tu doar sa-i gasesti.

Cosmin 9 februarie 2012 at 23:01

Cat timp proeictul reface toata zona respectiva(patrimoniu, ecologic si locuri de munca) si mai aduce si bani la bugetul local de ce nu ar sustine asa ceva? E un lucru normal sa vrea o viata mai buna pentru oamenii care l-au votat

Cosmin 9 februarie 2012 at 23:09

viitorul nu e asa asigurat daca nu se incepe si explaotarea , pentru ca investitiile din zona vin tot prin intermediul exploatarii. ei nu prea castiga mult din exploatare, statul e cel care pleaca cu mai mult de jumatate din profit nu localnicii sau primaria locala

Cosmin 9 februarie 2012 at 23:11

exploatarea ar fi un parteneriat public privat deci nuse vinde nimic. Nu cred ca se incalca consituttia in cazul asta, plus ca statul este castigatorul majoritar

George 9 februarie 2012 at 23:48

Suntem maestri la imbarligaturi si de aceea suntem si perdanti si nu amia jungem sa mai facem nimic concret, sa avem rezultate si sa inaintam…

George 9 februarie 2012 at 23:53

Nu e vorba aici doar de locuri de munca. E adevarat, e un avantaj important, dar nu singurul. La nivel strategic e si mai importanta si la deschiderile pe care le vom avea ca tara lider in zona aurului

George 9 februarie 2012 at 23:56

De ce vorbim in numele altora? Asa s-a vorbit si in numele rosienilor si am vazut ca in jur de 1500 de localnici au sustinut prin protest, proiectul si rezultatele sale

George 10 februarie 2012 at 0:01

Declaratiile sale puncteaza aspecte importante si o astfel de investitie ar schimba mult zona si viitorul sau

Dan 10 februarie 2012 at 10:51

Important este sa vina investitiile alea care vor schimba zona , care vor reabilita patrimoniul si asa mai departe pentru ca momentan ele sunt blocate de prea multi ani. In felul asta nu o sa ma ivina nimeni sa investeasca in Romania

Mircea TRIFU 10 februarie 2012 at 1:58

OARE de ce si TRAIAN BASESCU a insistat atat in momentele critice prin care a trecut facand referire la inceperea exploatarii de la ROSIA??Asta era una din temele sale dupa ce o saptamana a stat chitit si n-a zis nimic in timp ce POPORUL LUI IUBIT urla pe strazi in toata tara???Va spun eu.Era de fapt un mesaj disperat spre INVESTITORII DE AFARA..CUM CA LE REZOLVA TOATE AVIZELE NUMAI SA RAMANA PRESEDINTE!!CU ALTE CUVINTE „”VA REZOLV NUMAI SALVATI-MA””SI L-AU SALVAT!!CU PONTA TOT,LA PACHET.cine nu vede insurubarea asta n-a inteles nimic din toata jefuirea ROMANIEI de 2000 de ani.

Aurelian 10 februarie 2012 at 13:31

Trifule, multe mai ai de invatat, Marinarul face politica, nu joaca la „cacialma”, ca si Cr(et)in Antonescu, si tare ma tem ca manifestatiile au fost initiate de Marinar, ca sa-l gaseasca „salvador”, pe Ungureanu, iar prostul de Antonescu si Voiculescu, au muscat momeala. Marinarului i se va gata al doilea mandat, iar Boc a jucat la pierdere, au atras nemultumirile asupra lor, si Ungureanu, a iesit imaculat, ca o fata mare, inaite de a se marita. Asa se creiaza un viitor Presedinte. Tu il critici pe Basescu ca nu ii prost si ca nu cade in „trampele”, copilaresti pe care Cr(et)inel si Felix vrea sa i le intinda. Ma tem ca PeNaLi si Felix, au cazut destul de prost, dar sigur ca nu vor invata nimic din aceste evenimente, ca „prostul daca nu-i fudul, nu-i prost destul”!

vivendi? 10 februarie 2012 at 8:19

de ce nu ati sustinut exploatarile de piatra de pe valea Ampoiului???

de ce ati adus in cetate piatra din china???

de ce n-ati dat de lucru la zlatneni???

pt ca exploatarile de piatra nu polueaza???

vai de noi…………..

Aurelian 10 februarie 2012 at 13:55

Stii de ce, ca sa se mire prostii, si uite ca s-a gasit unul!

Voicu 10 februarie 2012 at 10:20

Mi se pare inacceptabil sa amanam un investitor timp de peste 10 ani de zile in orice conditii, dar mai ales cand proiectul va fi unul benefic, din care avem foarte mult de castigat. Dar se vede de ce suntem mereu in coada Europei…

Dan 10 februarie 2012 at 10:53

Cui nu i se pare strigator la cer ? CU inca 2-3 proiecte de genul asta de pe urma carora statul sa castige faorte mutl si sa mai asigure si reabilitarea unor zone, am putea schimba foarte multe i ntara, problema este ca dureaza prea mult sa se dea drumu la ele, iar investitorii o sa plece, nu stiu cati ar rabda cat au rabdat astia

Dan 10 februarie 2012 at 10:55

Daca romanii vroiau sa se opuna proiectului atunci la toate protestele care au fostsi in vara si acum ma irecent ale ong-urilor unde se striga numai impotriva proiectului mai veneau si oameni de rand, nu doar activisti ong. Asta e sustinerea lor pulica, spre 0

Seba 10 februarie 2012 at 10:58

intr-adevar, mineritul e un domeniu in care avem avantaje importante, resurse, oameni cu experienta, iar in cazul Rosia Montana si investitorul pregatit cu proiectul, dar se pare ca nu stim sa profitam de avantajele pe care le avem. Pacat.. cu proiectul de la Rosia Montana am putea sa fim cei mai mari producatori de aur din Europa..

Andrei 10 februarie 2012 at 23:37

Partea buna este ca daca se da drumu la proiect putem sa mai atragem si alti investitori in minerit, statul nu are banii necesari pentru a exploata modern dar poate ace parteneriate din care sa castige aproape lafel de mult si nu isi bate capul

Fonzie 10 februarie 2012 at 11:47

Ar fi bine sa se porneasca cat mai repede proiectul asta minier, ca de prea mult timp se amana deja, sau vrem sa stabilim recordul mondial si la asta? Eu zic ca mai bine ne-ar sta in pozitia de cel mai mare producator de aur din Europa. Daca s-ar si misca cei de la guvernare cu aprobarea…

Alin 10 februarie 2012 at 12:03

Si din pacate romanii nu stiu cum sa faca bani sau sa stranga din timp bani pentru perioada proasta prin care trece.Bineinteles ca si ministrii de acum 12 ani nu si-au facut treaba la timp si daca nici acum nu suntem in stare suntem pierduti bine de tot

gogu 10 februarie 2012 at 13:46

99,9 din comentariile „pro” sunt scrise de angajatii gold, se vede dupa limbajul de lemn.
Mai rasfirati baieti, mai rasfirati!

salvati rosia montana 10 februarie 2012 at 13:54

postacii rmgc-ului au sarcina sa posteze pe toate forumurile.
se vede de la o posta care sint astia, deja dau copy paste la comentarii

Matei 10 februarie 2012 at 14:56

da mai, la fel si cei de la Comisia Europeana sunt platiti sa spuna ca mineritul cu cianuri e sigur datorita normelor in vigoare, la fel si suedezii sau finlandezii sau spaniolii sau australienii sau canadienii sau ce sa mai, cam toti, sunt platiti sa foloseasca acea metoda cu succes. Daca nu esti in stare sa accepti opiniile altora atunci nu ataca. e josnic

Andrei 10 februarie 2012 at 23:29

Cu siguranta toata lumea e platita, nu ? Atunci isneaman ca si tu esti platit de un ong ca sa stai sa scrii aici. Si dupa cum spune si matei cu siguranta si Comisia eurpena tot de ei e cumparata, alfel si uniunea si tot…defapt ei conduc globul

ROMANI ADEVARATI 10 februarie 2012 at 14:50

Mircea Hava sa-si imbarlige ceea ce are de facut cu atributiile pe care le are,sa nu-l roada grija proiectului de la ROSIA MONTANA,SAU A TERMINAT L……e? Nu suntem de acord cu acest proiect cianuris ;hartia sufera multe ,totul este roz pe hartie pana pun mana pe ceea ce au nevoie ,apoi vai de zilele noastre ,desi si acum fac din noi ce vor ei . Nu au venit sa ne fie noua mai bine ,ci lor ,si noi sa ramanem cu bolile ,cu lacul cu cianuri ,mai saraci etc.

Filip 10 februarie 2012 at 17:22

Chiar ca suntem maestri la imbarligaturi, la amanari. Cred ca in alte tari civilizate e de neconceput ca un investitor sa fie amanat peste 10 ani, mai ales daca e vorba de un parteneriat cu statul. Rade lumea de noi…

Bogdan 11 februarie 2012 at 18:53

Asa e, si in plus calea cea mai utila de dezvoltare si cea mai eficienta este cea prin investitii straine si nationale care sa genereze profit, locuri de munca si sa abia deci efecte benefice in plan social, economic, cultural

Ama 10 februarie 2012 at 22:34

Din pacate, da, suntem maestri la a rata oportunitati, la a amana pana nu mai e cazul, la a lasa pe maine ce putem face azi si mai ales las-o ca merge si asa. Cu o atitudine de acest tip nu ajungem nicaieri

Andrei 10 februarie 2012 at 23:27

Din cauza asta al noi exista acea zicala nu lasa pe maine ce poti face azi, lasa pe poimaine ca paote nu mai trecuie. Exact in felul asta se poarta statul cu investitorii

Andrei 10 februarie 2012 at 23:26

Daca nu am fi maestrii al asa cea atunci nu am mai intarzia atat de mult in luare decizilor si ampune osul la treba sa pornim orice proiect fiabil cat mai repede

Bogdan 11 februarie 2012 at 18:45

Din cauza asta ratam oportunitati importante si in loc sa ne fie mai bine si sa rezolvam probleme cu care ne confruntam de atata timp, noi preferam sa ne plangem si sa le mentinem.

Dana 12 februarie 2012 at 0:42

ce ar fi nou, in loc sa facem bani dintr-un proiect de unde statul ar urma sa castige probail undeva la 60 si cave de procevnte din moment ce acum se ajunge la 60si nu este inca finalizata negocierea, noi stam si plimbam acte intre ministere …de 15 ani

Alina 13 februarie 2012 at 16:00

Un sistem ineficient nu face decat sa ne condamne pe toti la stagnare si sa ratam ocaziile in care am putea valorifica atat resurse cat si strategii care ne-ar rezolva o mare parte din probleme

Mada 13 februarie 2012 at 10:56

mda.. cum o sa fie 200 de locuri de munca cand numai in faza de constructie o sa fie peste 1000? Si pe perioada exploatarii vor fi cam 3600 de locuri de munca create? ba mai mult, deja au cam 400 de angajati cei de la RMGC, marea majoritate din localitate..

Vicky 13 februarie 2012 at 12:02

de unde 200 cand au deja vreo 500 de angajati in localitate? sa fim seriosi acum. Pe langa asta o sa fie cea mai mare exploatare din Europa, care ne va face cei mai mari producatori de aur din UE, e absurd sa spui ca o sa aiba doar 200 de angajati..

Alina 13 februarie 2012 at 16:02

In plus nu e vorba doar de posturi in minerit ci in toate activitatile pe care le implica proiectul de la initiee, implementare, evaluare, reabilitarea mediului.

George 14 februarie 2012 at 16:29

Intarzierea asta e mai mult decat ridicola si doar ne denigreaza imaginea la nivel international si ne face buni de ocolit pentru alti investitori

Comentariile sunt oprite