Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ministrul Transporturilor: 30% dintre șoferi refuză să plece în cursă pentru că riscă să fie blocați. Soluția, crearea unui culoar unic european pentru evitarea blocării transporturilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aflat într-o vizită de lucru pe autostrada A 10 Sebeș-Turda, Ministrul Transporturilor Lucian Bode a precizat că la nivelul ministerului s-a constituit o celulă de criză pentru a rezolva problema șoferilor care transportă și vin cu marfă din UE.

Potrivit ministrului, în Slovenia și Ungaria sunt blocaje, în prezent purtându-se discuții cu MAE pentru crearea unui culoar unic european cu toate statele membre, pentru evitarea blocării transporturilor:

”Azi blochează o țară, mâine blochează granițele o altă țară. Noi trebuie să funcționăm cu transportul de marfă în România. Mi-a plăcut un articol în care se spunea că transportul de marfă este sângele economiei. Dacă oprim transportul de marfă mergem degeaba la magazin. Trebuie să facem tot posibilul. În hotărârea nr. 7, articolul nr. 6, al Comitetului Special pentru Situații de Urgență s-a spus foarte clar că sunt exceptate toate camioanele peste 3,5 tone.

Nu s-a înțeles din păcate de către cei de la DSP acest lucru și aseară, în ultimul comitet, cu prim ministru, cu ministrul Vela, cu ministrul sănătății Costache, cu doctorul Arafat, am luat decizia să transmitem către toate punctele vamale o procedură foarte clară pentru transportatorii de marfă. Aceștia vin în punctul de trecere a frontierei, sunt testați, un test rapid, este negativ, pleacă mai departe, este pozitiv, urmează procedurile. Plecând mai departe, își realizează testul, așteaptă sosirea rezultatului. Este negativ, își vede de job mai departe, este pozitiv, urmează procedurile. Dar este inadmisibil ca cei de la DSP să oprească camionul în punctul de trecere al frontierei și să spună camionul poate pleca, șoferul merge în carantină. Păi nu-i pe pilot automat, cum să plece?

Avem un deficit de peste 30 % de șoferi astăzi, pentru camioanele pentru care sunt contracte, nu la modul general. 30% dintre șoferi, care sunt înregistrați cu carte de muncă la companiile de transport internațional de marfă, refuză să plece în cursă pentru că riscă să fie blocați în Ungaria, Slovenia sau în Serbia mai nou. Voi respecta toate deciziile instituțiilor statului român. Dacă se va considera că senatorul Chițac a intrat în contact cu alți colegi, cu care eu la rândul meu am intrat în contact, voi respecta toate aceste proceduri.

Cei de la Direcția e transport rutier, împreună cu Secretariatul General, discută cu toți operatorii, care ne comunică unde au camioane, unde au șoferi, unde sunt blocați, pe ce traseu. Îi inventariem și am vorbit cu ministrul Bogdan Aurescu să discute cu statele membre să avem acel culoar unic european, pe unde să circule toate camioanele de marfă. Altfel, și noi și toate statele membre, vom avea o mare problemă, dacă oprim transportul de marfă”, a spus ministrul Bode.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Aparatură medicală de ultimă generație, pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș: Ecograf performant, care permite investigațiile inclusiv la copii. Servicii medicale oferite

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aparatură medicală de ultimă generație, pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș: Ecograf performant, care permite investigațiile inclusiv la copii. Servicii medicale oferite Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia continuă investițiile în aparatură medicală de ultimă generație, pentru a asigura servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Recent, pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea