Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Sănătății: Accesul românilor la serviciile medicale de bază ar putea fi modificat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sorina Pintea, ministrul sănătății,  a declarat recent că pachetele de servicii medicale de bază la care au acces românii asigurați sau nu ar putea să sufere unele modificări. Ministrul a ținut să sublinieze că modificarea nu va însemna restrângerea accesului la servicii medicale de stat.

Modificarea pachetelor de servicii medicale la stat ar putea fi vizată de modificări, aflăm de la ministrul sănătății, Sorina Pintea, într-un interviu acordat recent pentru Digi24. Modificarea nu va presupune reducerea accesului la anumite servicii, a ținut să precizeze ministrul, ci, dimpotrivă, există posibilitatea introducerii unor servicii noi de care vor putea să beneficieze atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate.

„Vom discuta despre modificările pachetului de servicii de bază, dar nu în sensul micșorării lui, ci există posibilitatea unor servicii noi (…) În funcție de numărul de pacienți care se adresează anumitor patologii, de exemplu creșterea numărului zilelor de recuperare pentru anumite patologii, pentru recuperarea neurologică sau pentru recuperarea celor arși”, a declarat ministrul pentru Digi24.

Pachetele de servicii medicale la stat trasează drepturile celor asigurați și celor neasigurați în sistemul public de sănătate din perspectiva serviciilor, intervențiilor și medicamentelor la care au dreptul românii. Mai exact, românii pot beneficia de gratuități și reduceri pentru servicii și medicamente la stat conform acestor pachete. Există un pachet de bază, pentru cei asigurați și un pachet pentru cei neasigurați, care au dreptul, în principal, la serviciile medicale de urgență.

Este posibil ca această modificare a pachetului de bază să fie primul pas către introducerea asigurărilor suplimentare sau complementare, după cum a admis chiar ministrul Pintea într-un alt interviu recent, acordat Radio Europa Liberă: „Pentru un anumit tip de servicii, cu siguranță este nevoie de asigurări suplimentare. Și atunci vom începe să definim aceste lucruri”.

Ministrul a mai amintit și că 17 milioane de oameni beneficiază de servicii medicale, dar că doar cinci milioane de persoane sunt plătitoare de asigurări de sănătate. Mențiunea a venit ca o explicație a faptului că fondurile insuficiente fac ca persoanele asigurate să nu poată beneficia de pachetul de bază.

Această modificare nu ar fi singura făcută în domeniul asigurărilor de sănătate anul acesta. Nu mai departe de luna trecută, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care a introdus coplata serviciilor medicale private. Acest lucru înseamnă că pacienții asigurați se pot trata la privat, dacă doresc, iar parte din tratament este suportat de Casa de Asigurări de Sănătate.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea