Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Justiției: Guvernul a adoptat regulamentul de aplicare a legii privind executarea pedepselor și măsurilor privative de libertate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Guvernul a adoptat regulamentul pentru aplicarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, a anunțat, joi, 10 martie, ministrul Justiției Raluca Prună, la finalul ședinței Executivului.

Ministrul Prună a amintit că legea a fost adoptată în februarie 2014, dată la care ar fi trebuit, în opinia sa, să fie adoptat și regulamentul.

„Iată că azi, la capătul a 25 de luni, avem un regulament, adică legislația secundară care va face posibilă o aplicare corectă a legii. În termen de cel mult trei luni de la data adoptării și publicării regulamentului, vom avea și legislația terțiară, adică deciziile care trebuie elaborate și adoptate la nivelul conducerii ANP și la nivelul conducerii Ministerului Justiției și a Ministerului de Interne, astfel încât, la capătul acestor maxim trei luni, vom avea toată legislația necesară pentru o corectă aplicare a legii și pentru o corectă executare a măsurilor privative de libertate”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis, joi, noul regulament menține cele patru regimuri de detenție: de maximă siguranță, închis, semideschis și deschis.

Totodată, regulamentul propune, în funcție de durata condamnării, conduita, personalitatea, gradul de risc, dar și de alți factori, diverse programe care să urmărească, în principal, desfășurarea de activități educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială sau instruire școlară.

„În ceea ce privește siguranța penitenciarelor, Legea 254/2013 reglementează posibilitatea recoltării probelor biologice, prin metode non invazive, în cazul în care există indicii că deținutul a consumat substanțe stupefiante, alcool ori substanțe toxice sau a ingerat fără prescripție medicală medicamente de natură a crea tulburări de comportament. Reglementarea acestei măsuri se regăsește în legislația mai multor state europene”, precizează Guvernul.

De asemenea, se introduce posibilitatea audierii în videoconferință, un alt element de noutate fiind legat de supravegherea electronică la distanță.

„Au fost prevăzute situațiile în care pot fi utilizate sistemele electronice de supraveghere la distanță în cazul persoanelor condamnate, respectiv: dacă persoanele condamnate participă la activități lucrative, educative, de asistență psihologică, de asistență socială, în exteriorul locului de detenție, se deplasează pentru acordarea asistenței medicale sau sunt internate în spitale din rețeaua publică de sănătate, beneficiază de permisiunea de ieșire din penitenciar”, se mai arată în comunicat.

Regulamentul se referă și la condițiile în care deținuții au acces la comunicații, stabilind că aceștia au dreptul să efectueze, pe cheltuiala lor, convorbiri de la telefoanele instalate în incinta sectorului de deținere, cu cel mult 10 persoane din exteriorul penitenciarului, atât din țară, cât și din străinătate.

Documentul stabilește și categoriile de persoane condamnate care au dreptul la convorbiri on-line, numărul și durata convorbirilor, precum și modalitatea de acordare a acestora.

„Reglementările privind asistența medicală și examenul medical reiau, cu unele îmbunătățiri, prevederile aflate în vigoare. Ca element de noutate a fost introdus tratamentul necesar deținuților cu tulburări psihice grave care va fi administrat în secții speciale de psihiatrie”, mai arată Guvernul. (C.M.)

sursa: Agenția Națională de Presă Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea