Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: Angajații APIA să fie în slujba fermierului și să își facă datoria din fișa postului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a transmis un nou mesaj angajaților Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) din teritoriu, respectiv „să fie în slujba fermierului și să își facă datoria din fișa postului”, după ce aceștia au protestat, miercuri, în fața sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) față de perspectiva scăderii salariilor de la 1 ianuarie 2018, ca efect al aplicării Legii salarizării unitare.

Vedeți și FOTO, VIDEO. Circa 100 de angajați ai APIA Alba protestează, fiind nemulțumiți că le vor scădea salariile

„Vreau să le transmit lucrătorilor din APIA, pe care îi respect foarte mult, spunându-le, ca de fiecare dată, să fie în slujba fermierului și să își facă datoria din fișa postului, având în vedere răspunderea excepțională pe care o au pentru acordarea subvențiilor la timp. Țara face eforturi extraordinare să aloce bani de la bugetul statului, pentru a ajunge rapid la fermieri, în așa fel încât aceștia să execute la timp lucrările, în folosul țării și cu respect pentru cetățenii săi”, a declarat, miercuri, Petrea Daea, citat de agerpres, la conferința prilejuită de lansarea primului program național pentru carne de porc 100% românească.

Ministrul a susținut că nu înțelege de ce unii angajați își părăsesc locul de muncă pentru a „căuta ceea ce au” și a afirmat că aceștia sunt plătiți la zi „cu retribuții respectabile și meritate”.

„De aceea nu am înțeles și nu voi înțelege niciodată de ce unii își părăsesc locul de muncă pentru a căuta ceea ce au și nu înțeleg că respectul trebuie păstrat indiferent unde te afli. (…) Astăzi le promit celor de la APIA să stea liniștiți și să muncească în folosul și pentru fermieri, pentru că sunt plătiți astăzi și sunt plătiți la zi. Au niveluri de retribuții respectabile și meritate. Este păcat să căutăm în sacul altuia când în geamantanul tău nu ai introdus efortul zilnic și lacrima de sudoare care merită pentru a putea să răspunzi. Ai ceva în geamantan? Da! Munca, respectul, atitudinea corectă, iar cel ce vă vorbește a avut tot timpul grijă să-i respecte pe toți și să nu promită ceea ce nu poate face, dar să facă ceea ce s-a stabilit. Am stabilit acest drum, mergem împreună”, a adăugat Daea.

Angajații Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) au protestat miercuri în fața Ministerului Agriculturii aproape 4 ore, iar discuțiile cu reprezentanții Ministerului Agriculturii nu au avut niciun rezultat.

„Domnul ministru (al Agriculturii, Petre Daea — n. r.) nu a venit. A fost domnul secretar de stat. Cererea noastră a fost trecerea pe aparatul central, atât. Nu renunțăm până nu obținem lucrul acesta. Nu alte discuții, alte ordonanțe care să ne ajute sau alte sporuri. Singura soluție este trecerea pe grila aparatului central. Au încercat să ne spună că încearcă alte variante, dar nu suntem de acord. Suntem o singură agenție. Noi am transmis că nu o să periclităm sub nicio formă plățile către fermieri, dar până la un punct”, a afirmat președintele Federației Naționale a Sindicatelor APIA, Octavian Mateescu.

Acesta a subliniat că angajații APIA își merită salariile pe care le primesc și a atras atenția că nu trebuie să fie plătiți pe grile diferite în teritoriu și la centru.

„Nu ne-au promis nimic, tocmai asta este problema. Au încercat să spună același lucru: să muncim și că salariile noastre sunt deja bune. Ne merităm salariile astea pe care le avem și care vor scădea de la 1 ianuarie. Noi am transmis că nu vrem discriminare, nu vrem să fim plătiți unii pe o grilă, alții pe o grilă, dar, în situația în care va fi o mică creștere, de 20 — 30 de lei, practic, aici a fost așteptarea, deci trebuie să așteptăm, că ar mai fi nevoie de ceva bani pentru trecerea pe grila aparatului central. În situația asta, susțin dânșii, ne-ar crește cu o sumă foarte mică și nouă”, a explicat liderul sindical.

Octavian Mateescu a arătat, anterior, că salariile angajaților APIA vor scădea cu sume cuprinse între 700 și 2.800 lei de la 1 ianuarie 2018.

Începând de joi, 16 noiembrie, angajați ai APIA din mai multe județe din țară au întrerupt lucrul în semn de protest față de perspectiva scăderii salariilor de la 1 ianuarie 2018, ca efect al aplicării Legii salarizării unitare și a OUG 79/2017 prin măsura transferului plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a transmis angajaților APIA din teritoriu „să fie liniștiți și să muncească”, pentru că sunt plătiți pentru munca lor.

Contact de AGERPRES săptămâna trecută, directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat că există un proiect de ordonanță de urgență care va reglementa problema salarizării, iar acest aspect le-a fost transmis liderilor de sindicat într-o întâlnire ce a avut loc marți, 14 noiembrie, la minister.

APIA are, în prezent, 4.859 de posturi, din care în jur de 400 sunt la nivel central.

sursa: agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea