Rămâi conectat

Actualitate

Ministerul Sănătății dat în judecată pentru achizițiile de vaccinuri anti Covid: „S-au risipit sute de milioane de euro pe un număr de vaccinuri mult peste necesarul real”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministerul Sănătății dat în judecată pentru achizițiile de vaccinuri anti Covid: „S-au risipit sute de milioane de euro pe un număr de vaccinuri mult peste necesarul real”

În cursul zilei de joi, 21 iulie, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a transmis că acţionează în instanţă Ministerul Sănătăţii pentru achiziţiile de vaccinuri împotriva COVID-19, scrie agerpres.ro

„România s-a obligat să cumpere peste 80 de milioane de doze de vaccinuri anti-coronavirus până în anul 2023. Astfel, statul român s-a angajat să ia în total 80.679.219 de doze vaccin de la companiile Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johson, dar şi doze de vaccin cu care nu s-a vaccinat niciun român (Valneva şi Novavax). Nota de plată pentru statul român este mai mare de 1 miliard de euro (6.032.660.377 de lei)”, precizează FACIAS într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit Fundaţiei, statisticile oficiale arată că opt din 10 doze de vaccin achiziţionate de statul român sunt fie nefolosite (sunt în stocuri sau urmează să fie livrate), fie au expirat, unele au fost donate şi altele au fost revândute.

„Cheltuirea eficientă şi transparentă a fondurilor publice este o obligaţie şi un reper fundamental al unei democraţii funcţionale. Or, în România de astăzi vorbim de milioane de doze de vaccin anti-Covid achiziţionate absolut inutil”, arată FACIAS.

În luna mai, spune sursa citată, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului, a solicitat printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătăţii, renegocierea contractelor pentru achiziţia de vaccinuri anti-coronavirus.

„Am solicitat Guvernului României să notifice Comisia Europeană că România nu va mai achiziţiona sau nu va mai plăti pentru milioanele de vaccinuri inutile, livrate în baza contractului de furnizare co-negociat de UE. Ministrul Sănătăţii a anunţat public că această renegociere va avea loc. Au trecut însă luni de zile şi Guvernul nu a făcut nici un demers pentru a opri risipa”, se menţionează în comunicat.

În aceste condiţii, FACIAS informează că a decis să acţioneze în instanţă Ministerul Sănătăţii, pentru a obliga autorităţile statului român să oprească „achiziţia iresponsabilă” de vaccinuri anti-Covid.

În plus, FACIAS spune că va solicita tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de achiziţiile publice prin care „s-au risipit sute de milioane de euro pe un număr de vaccinuri mult peste necesarul real”, transmite AGERPRES

Sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea