Rămâi conectat

Actualitate

Ministerul Agriculturii: Prin noua inițiativă ”Programul pentru Școli”, elevii vor primi fructe, lapte și produse de panificație

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Programele anterioare de încurajare a consumului de fructe și legume în școli, respectiv de distribuire a laptelui în școli, se unifică în ”Programul pentru Școli”, sub aceleași reguli și principii de implementare, începând cu anul școlar 2017 – 2018, a anunțat, vineri, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Dezbaterile privind modificarea legislației la nivel european, în sensul unificării celor două programe, au fost demarate în anul 2014. Cele două componente ale programului sunt: distribuția de fructe, legume, lapte și produse lactate și măsuri educative.

Potrivit sursei citate, noul program pentru școli pune accent pe distribuirea produselor proaspete, posibilitatea transferului de fonduri între cele două scheme de până la 20% o singură dată pentru un an școlar și încadrarea cheltuielilor generate de distribuție și măsuri educative, pentru cele trei categorii de produse fructe (legume, lapte și produse lactate) într-un buget european mai restrâns, care include distribuția și măsurile educative.

Finanțarea programului pentru școli este asigurată în baza Regulamentului 791/2016, fiind prevăzute mai multe activități de distribuție și consum, pentru mai multe tipuri de produse, sub titulatura ”Programul pentru Școli”.

Bugetul Uniunii Europene pentru România destinat anului școlar 2017 – 2018 este de 18,1 milioane de euro, stabilit pentru fiecare componentă a programului: schema de fructe și legume (peste 5,49 milioane de euro) și schema de lapte (circa 12,61 milioane de euro)

MADR precizează că valoarea totală a programului pentru școli al României, în anul școlar 2017 – 2018, este de circa 81,98 milioane de euro și include finanțarea din bugetul național în valoare de 63,88 milioane de euro.

De asemenea, pentru anul școlar 2018 – 2019, bugetul UE pentru România depășește 17,61 milioane de euro, din care 6,87 milioane de euro pentru schema de fructe și legume și 10,74 milioane de euro pentru schema de lapte.

”Pentru utilizarea cât mai eficientă a bugetului european, România a solicitat pentru anul școlar 2017-2018, transferul a 20% din fonduri – aproximativ 1.373.370 euro destinat componentei de fructe/legume către componenta de lapte și produse lactate, ținând cont de numărul de autorități contractante care au încheiat acorduri cadru/contracte de furnizare. De asemenea, România a solicitat repartizarea suplimentară de fonduri neutilizate de alte state membre. În urma acestor demersuri pentru anul școlar 2017 – 2018, România a obținut 12.605.204 euro pentru componenta lapte, respectiv 366.256 euro în plus față de suma transferată de la componenta fructe – legume”, se arată în comunicatul citat.

Conform recomandărilor Ministerului Sănătății, pentru un aport de fibre alimentare, elemente minerale sau vitamine care în final înseamnă un aport energetic important, produsele de panificație – corn, baton, covrigi simpli sau biscuiți uscați – trebuie preparate din făină integrală, fără adaosuri de zahăr, îndulcitori sau alți aditivi alimentari, cu posibilitatea de a adăuga amestecuri de semințe (floarea-soarelui, dovleac, în și/sau mac).

Pentru asigurarea diversității distribuției produselor și pentru a evita instalarea monotoniei în consumul produselor oferite prin Programul pentru școli al României, dar și pentru a acorda prioritate laptelui, se apreciază că o alternare a porțiilor per categorie de produs poate reprezenta o soluție, respectiv: 3 zile lapte/lactate și 2 zile legume/fructe.

Potrivit ministerului de resort, distribuția săptămânală va cuprinde două porții de fructe și/sau legume, două porții de lapte, o porție de produse lactate și cinci porții de produse de panificație, repartizate după cum urmează: porția de fructe și/sau legume va fi însoțită de covrigi simpli și/sau biscuiți uscați, iar porția de lapte și cea de produse lactate va fi însoțită de corn sau baton.

Totodată, pentru a se asigura un tratament egal, în cazul acordurilor-cadru nou-încheiate de către autoritățile contractante, se pot acorda produsele specificate pentru un număr egal de zile pe săptămână, similar cu prevederile acordurilor-cadru aflate în derulare ale altor autorități contractante, cu încadrarea în sumele alocate în buget cu această destinație.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea