Rămâi conectat

Politică Administrație

Mihail David, președintele PLUS Alba: Din păcate, așteptăm în continuare planul Guvernului de relansare pentru economie

Publicat

în

Mihail David, președintele PLUS Alba: Din păcate, așteptăm în continuare planul Guvernului de relansare pentru economie

Încă din data de 6 mai, eurodeputații Dacian Cioloș, președinte al PLUS, și Dragoș Pîslaru, șeful Comisiei Naționale de Politici Publice Economie și antreprenoriat în cadrul PLUS, au propus Guvernului Orban un plan de redresare economică post-criză corelat cu planul de relansare al Comisiei Europene. Planul propus de PLUS poate fi consultat aici. Principiile care ar trebui să stea la baza acestui plan de relansare economică au fost enunțate de europarlamentarul Dragoș Pîslaru aici.

A 27-a ediție a evenimentului „Ziua Întreprinzătorilor”, organizată joi, 11 iunie, de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, s-a desfășurat anul acesta online. Prezent la eveniment, premierul Ludovic Orban a anunțat investiţii de 40 de miliarde de euro în infrastructură în cadrul programului de relansare economică, program despre care a spus că este în curs de elaborare. Înainte de criză, România avea 4,2 milioane de angajaţi în mediul privat, din care aproape 1 milion lucrau în multinaţionale, iar restul lucrau în cele 540.000 de microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii. În ultimele două luni, peste 1 milion de oameni au intrat în diverse forme de șomaj, iar aproape 1,3 milioane s-au întors în ţară, în cea mai mare parte din cauza pierderii locurilor de muncă pe care le aveau în ţări precum Spania, Italia, Marea Britanie sau Germania. Întreprinderile româneşti mici şi mijlocii și microîntreprinderile sunt slab capitalizate, trăiesc de pe o zi pe alta şi se bazează pe creditul furnizor, adică pe marfa pe care o primesc şi pe care o achită într-o perioadă mai lungă de timp. Ca urmare a restricțiilor impuse pentru limitarea pandemiei, zeci de mii de întreprinderi private mici și mijlocii nu știu cât timp mai pot supraviețui. Cum Guvernul n-a elaborat încă programul de relansare economică, ori nu știe ce se întâmplă cu adevărat în România, ori perspectiva sa vizează mai degrabă alegerile decât relansarea economică.

Vineri, 5 iunie, România a evitat retrogradarea ratingului de țară de către agenția internaţională de rating Standard & Poor’s (S&P), aceasta confirmând rating-ul anterior „BBB minus”. Din categoria rating-urilor recomandate pentru investiții, „BBB minus” este cel mai scăzut și o retrogradare ar fi plasat România în categoria „junk”(gunoi), o categorie nerecomandată investitorilor. Țările care au un rating nerecomandat pentru efectuarea investițiilor sunt ocolite de investitori și se confruntă cu ieșiri de capital, consecințele fiind devalorizarea monedei naționale și majorarea ratei inflației.

Electrica Furnizare Discount

Perspectiva ratingului României rămâne negativă în viziunea agenţiei S&P din cauza deficitelor gemene, adică deficitul bugetar, cheltuim mai mulți bani de la bugetul de stat decât încasăm din taxe, redevențe și impozite și deficitul de cont curent, importăm mai multe bunuri din alte țări decât reușim noi să exportăm, iar la sfârșitul anului 2019 erau cele mai mari din Europa, la care se adaugă recesiunea cauzată de pandemia COVID-19. S&P estimează că economia României se va contracta cu 5,5% în 2020 după ce, anterior pandemiei, previzionase o creștere de 3,5%. O eventuală retrogradare în sectorul „junk” ar fi însemnat pentru România dificultăți mari în finanțarea deficitului bugetar.

Economia României ar putea fi salvată prin instalarea unui guvern responsabil, cu oameni competenți, profesioniști și integri în urma alegerilor parlamentare, condus de președintele PLUS, Dacian Cioloș.

Alianța USR PLUS își va asuma guvernarea României în cea mai dificilă perioadă din punct de vedere economic de după marea criză mondială din anul 1929, dar credibilitatea pe care viitorul Guvern Cioloș o va avea atât pe plan international, cât și intern și garanția implementării setului de măsuri economice propuse sunt singura cale prin care România va putea trece cu bine de această perioadă dificilă de criză provocată de COVID-19, dar și de criza economică.

Mihail David, președinte PLUS Alba

Publicitate

Politică Administrație

Aroganță nemărginită pe bani publici: o primărie din România „și-a tras” espressor de cafea cu apelare vocală în valoare de 8000 de lei

Publicat

în

Aroganță nemărginită pe bani publici: o primărie din România „și-a tras” espressor de cafea cu apelare vocală în valoare de 8000 de lei

Consilierii locali din Bârlad au votat în unanimitate un proiect inițiat de autoritatea locală pentru achiziționarea unui espressor în valoare de 8.000 de lei, cu toate că pe piață există oferte asemănătoare la jumătate de preț.

Potrivit presei locale, la ultima ședință de consiliu local din Bârlad, consilierii PNL, USR PLUS, PSD și ALDE au votat pentru cumpărarea unui espressor automat de cafea în valoare de 8.000 de lei.

Aparatul are comandă vocală însă un dispozitiv similar se putea găsi și la jumătate de preț.

Electrica Furnizare Discount

Expressorul de cafea care va ajunge la primăria din Bârlad poate fi folosit şi de la distanţă printr-o aplicaţie de la Amazon, ce permite utilizatorilor să îşi comande cafeaua dorită printr-o comandă vocală.

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: A fost semnat contractul pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a DJ 750 C

Publicat

în

Consiliul Județean Alba a mai parcurs o etapă importantă în proiectul de reabilitare și modernizare a drumului județean 750 C, fiind semnat contractul pentru proiectarea lucrărilor (expertiză tehnică, studiu topografic, studiu geologic, studiu hidrologic, studiu de fezabilitate și proiect tehnic).

DJ 750 C pornește din localitatea Sălciua de Sus, din DN 75, străbate culmile munților Trascăului și se intersectează cu DN 1, la Teiuș, facilitând astfel legătura dintre microregiunea Nord-Vest, Munţii Apuseni şi microregiunea centrală Zona Târnavelor.

Modernizarea drumului se va realiza prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, disponibile prin intermediul Programului Operațional Regional 2021-2027, gestionat de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Valoarea investiției este de aproximativ 20 milioane euro.

Electrica Furnizare Discount

Proiectul de reabilitare și modernizare prevede lucrări pe o lungime de circa 41 de kilometri, pe două tronsoane: Tronson 1 (km 0+000 – 15+000: Sălciua de Sus – Ponor, intersecția cu DJ 107 I), Tronson 2 (km 27+500 – 53+760: Râmeţ, DJ 107 I – Teiuș, DN 1).

Pe teritoriul comunei Ponor, drumul se intersectează cu DJ 107 I – Transalpina de Apuseni, alt drum spectaculos aflat în proces de modernizare prin intermediul fondurilor europene nerambursabile. Din comuna Râmeţ, coboară pe o lungime de 6 kilometri până în Valea Mănăstirii, de unde este asfaltat până în Teiuş, la intersecţia cu DN1.

Având în vedere că pe lângă proiectul de modernizare a Transalpinei de Apuseni, va fi consolidat și modernizat – asfaltat și DJ 107 K Galda de Jos – Întregalde – Mogoș (se lucrează pe porțiunea cuprinsă între Roica și Întregalde – Ivăniș, prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, iar pentru proiectul de 13,8 km, de la Ivăniș până la Bârlești – Mogoș, a fost obținut deja avizul APM Alba – finanțarea va fi asigurată prin fonduri proprii CJ Alba), toată infrastructura rutieră de interes județean din această zonă a Munților Apuseni va fi modernizată odată cu finalizarea lucrărilor la cele 4 proiecte.

Citește mai mult

Politică Administrație

15 septembrie – Ziua Internațională a Democrației, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate

Publicat

în

15 septembrie – Ziua Internațională a Democrației, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate

În fiecare an, la 15 septembrie este sărbătorită Ziua Internațională a Democrației. Potrivit Adunării Generale a ONU, democrația este o valoare universală bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a-și determina propriile sisteme politice, economice, sociale și culturale și cu participarea lor deplină în toate aspectele vieții lor.

Democrația este un ideal fondat pe valorile comune ale societăților dezvoltate, cât și un drept fundamental al cetățenilor, care trebuie exercitat în condiții de libertate, egalitate, transparență și responsabilitate.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon declara că ”societatea civilă este oxigenul democrației. Societatea civilă acționează ca un catalizator al progresului social și al creșterii economice. Are un rol critic în ceea ce privește actul de guvernare, și, totodată, ajută la reprezentarea diverselor interese ale populației, inclusiv ale celor mai vulnerabile segmente”, potrivit http://www.un.org/.

Electrica Furnizare Discount

În acest moment, la nivel global, se mai arată pe același site că, ”rolul societății civile nu a fost niciodată mai important, pe măsură ce urmează să fie implementată o nouă agendă de dezvoltare aprobată de toate guvernele lumii. Cu toate acestea, pentru activiștii societății civile și organizațiile din mai multe țări, acest spațiu este în scădere sau chiar închis, în contextul în care unele guverne au adoptat restricții care limitează capacitatea ONG-urilor de a lucra sau de a primi finanțare”.

Marcată pentru prima dată în 2008, decizia privind sărbătorirea acestei zile a fost luată de Adunarea Generală a ONU, la 8 noiembrie 2007, prin Rezoluția A/62/7, ca rezultat al unei propuneri avansate inițial de Qatar și un grup de 8 state, printre care și România.

Națiunile Unite încurajează guvernele să consolideze programele naționale consacrate promovării și consolidării democrației. Acțiunile Organizației Națiunilor Unite sunt desfășurate pentru a sprijini eforturile guvernelor de a promova și consolida democrația și sunt întreprinse în conformitate cu Carta ONU și numai la cererea expresă a statelor membre în cauză.

ONU invită toate statele membre, organizațiile din sistemul Națiunilor Unite, organizațiile regionale și inter-guvernamentale, organizațiile non-guvernamentale și persoanele fizice să celebreze — Ziua Internațională a Democrației — pentru a contribui la informarea și sensibilizarea publicului pentru promovarea și protejarea valorilor universale ale democrației.

Principiile democratice sunt incluse în sistemul normativ al Națiunilor Unite. Democrația contribuie substanțial la progresul economic și social, la pacea și securitatea internațională și la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Ziua Internațională a Democrației reprezintă o reafirmare a angajamentului comunității internaționale de a construi societăți participative și deschise, bazate pe statul de drept și pe drepturile fundamentale ale omului.

Sursa: agerpres.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare