Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Mihaela MIH-DEHELEAN: România tăcută

Publicat

în

Tableta bunului simţ

Ştiu că titlul sună cel puţin ciudat pentru mulţi dintre cei care citesc aceste rânduri, însă cred că trebuie să începem să vorbim despre România celor mulţi şi tăcuţi. Vă spun de la bun început că demersul meu nu este unul de ordin politic ci unul determinat de o observaţie de bun simţ. România adevărată nu se mai aude de ceva vreme. E surprinzător pentru un cetăţean care urmăreşte ceea ce se întâmplă în mediul românesc cum ceea ce altădată era zgomot de fond a reuşit să reducă la tăcere o societate în care există încă valoare, competenţă şi criterii de performanţă. În ultimii zece ani în această ţară mulţi dintre noi au preferat să tacă, să facă un pas în spate, să lase un loc gol cu gândul că aceasta este singura cale de urmat. Unii au plecat din ţară, alţii au preferat să meargă la slujbă şi să se întoarcă acasă, fiind oarecum resemnaţi cu gândul că această ţară nu mai are nicio şansă, că sistemul de valori pe care-l aplicăm e atât de viciat încât ce rost mai are implicarea. Am obţinut astfel o societate în care foarte mulţi vorbesc pentru noi dându-se drept purtătorii noştri de mesaj, asumându-şi rolul de reprezentanţi. În realitate însă, între cei care vorbesc şi cei care tac e o prăpastie greu de subliniat aici. România tăcută e plină de valoare şi de bun simţ, România celor mulţi se dezvoltă într-un ritm în care încă există speranţa că dacă îţi faci bine treaba viaţa te va recompensa. Între cei mulţi se nasc copii talentaţi, între cei mulţi îşi desfăşoară activitatea preoţi cu har, medici cu dăruire şi profesionalism sau dascăli cu dragoste de carte. România tăcută e de fapt coloana vertebrală a acestei ţări, această parte de realitate ne înalţă mai mult decât suntem acum dispuşi să credem. Ne-am obişnuit să credem, din comoditate, că această ţară e cea pe care o vedem într-un buletin de ştiri, într-o emisiune în care participanţii discută în contradictoriu, însă însemnăm mai mult decât atât.
Avem, ca naţiune şi ca indivizi, o creativitate demnă de invidiat, o frumuseţe interioară insuficient exploatată şi o inteligenţă nativă peste media multor ţări din jurul nostru. Nu ştim însă să vorbim despre valoarea noastră, tăcem mai mult decât ar trebui şi astfel de multe ori se creează impresia că nu mai avem nimic de spus. Ceea ce scriu acum e de fapt un apel la România tăcută, cea care trebuie să facă din nou pas în faţă. Noi toţi avem nevoie de asta, avem nevoie de reinstaurarea unei presiuni publice constructive prin care valoarea, buna măsură şi performanţa să fie puse în locul pe care-l merită. Pentru mine, Mihaela Mih-Dehelean, România tăcută e de fapt izvorul unei mari speranţe, e promisiunea conform căreia valorile noastre tradiţionale sunt păstrate şi transmise mai departe. Mesajul meu e unul extrem de simplu şi cheamă la reafirmarea valorilor care ne definesc identitatea. E un demers necesar şi fundamental pentru modul în care va arăta societatea românească în următorii ani. E de fapt datoria fiecăruia dintre noi să ieşim din această zonă, de aparent confort, în care alţii spun şi iau decizii în locul nostru. E nevoie cum nu a mai fost vreodată în ultimii ani de exprimare, de paşi în faţă, de ieşire din această tăcere uneori complice. E de fapt un demers în care contează valoarea individului, e un demers în care cei care au ceva de spus trebuie să spună cu voce tare. Şoaptele nu au în acest context decât o valoare simbolică.
Acest articol e poate pentru mulţi doar o înşiruire de cuvinte, însă pentru şi mai mulţi e exprimarea unei necesităţi imediate, e exprimarea unei credinţe care poate să schimbe în bine o societate, în care sistemul de valori a fost fără doar şi poate răsturnat. Gândiţi-vă la asta…

Jr. Mihaela MIH- DEHELEAN

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

20 mai, declarată Ziua Mondială a Albinelor. Misterul dispariției micilor insecte

Publicat

în

20 mai, declarată Ziua Mondială a Albinelor. Misterul dispariției micilor insecte

ONU a declarat ziua de 20 mai ca Ziua Mondială a Albinei. Este în continuare un mister de ce dispar aceste insecte – dar este o preocupare constantă a oamenilor de ştiinţă. Şi chiar şi a cancelarului german Angela Merkel, în ciuda tuturor problemelor internaţionale stringente.

În acest laborator al Universităţii din Graz, cercetătorii caută soluţii pentru stimularea albinelor. Micile piese albe pe care le vedeţi în imagine sunt de fapt un fel de roboţi, care ar trebui să influenţeze micile vieţuitoare.

„Cele trei feluri în care roboţii afectează albinele sunt temperatura – aceste plăci de metal, care în mod normal ar fi acoperite cu ceară, pot fi încălzite, iar albinele sunt atrase de căldură. Sunt apoi aceste fante, pe unde se suflă foarte delicat aer cald, care redistribuie albinele acolo când sunt într-un loc în care nu le vrem Şi vibraţia pe anumite frecvenţe, un semnal la care albinele reacţionează” – Martina Szopek – cercetător, universitatea din Graz.

Elit - Gustul Desăvârșit

Albinele sunt o problemă peste tot în lume: micile insecte nu mai polenizează – şi astfel, culturi întregi sunt compromise.

Cancelarul Angela Merkel a înfruntat fără rezerve râsetele din Bundestag şi, după referiri la Iran şi Coreea de Nord, i-a îndemnat pe politicieni să nu ignore problema albinelor

„Aş vrea să închei cu ceva pe care mulţi l-ar putea considera nesemnificativ dar care eu cred că este foarte important: Pe 20 mai, săptămâna viitoare, vom marca pentru prima oară Ziua Mondială a Albinelor” – Angela Merkel – cancelarul Germaniei

Germania este printre suporterii cei mai activi în interzicerea neonicotinoidelor, pesticide care fac rău albinelor. România se opune acestor restricţii totale, pentru că ne-ar afecta grav productivitatea anumitor culturi agricole expuse dăunătorilor, mai ales cele de porumb.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Publicat

în

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Salvați copiii este o organizație neguvernamentală internațională a cărei scop este de a acorda sprijin copiilor care au nevoie de ajutor din întreaga lume. A fost înființată în anul 1919 în Marea Britanie.

Scopul principal al asociației este dezvoltarea proiectelor care aduc îmbunătățiri substanțiale și de lungă durată în folosul copiilor. Face parte din International Save the Children Alliance care este compusă din alte 27 de organizații naționale. International Save the Children Alliance este un ONG cu statut consultativ pe lângă consiliul Economic și Social al ONU.

“Salvaţi Copiii România” este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie.

Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări Misiunea Organizației Salvați Copiii România este de a obține progrese marcante privind modul în care copiii sunt tratați și de a produce schimbări imediate și de durată în viața acestora. Viziunea Salvați Copiii România este o lume în care fiecărui copil îi este respectat dreptul la viață, protecție, dezvoltare și participare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare