Rămâi conectat

Ştirea zilei

”Micul Paradis” natural – Parcul Dendrologic din Alba Iulia, deschis vizitatorilor din a doua zi de Paște. Condiții de acces în zona de agrement și picnic de pe dealul Mamut

Publicat

în

Parcul Dendrologic din Alba Iulia03Micul paradis natural, Parcul Dendrologic ”Dr. Ioan Vlad” de pe Valea Popii, s-a redeschis pentru vizitatori din a doua zi de Paște. Astfel, albaiulienii care doresc să se relaxeze în natură, dar și să facă mișcare după mesele copioase din aceste zile, pot opta pentru o plimbare în ”raiul verde” de deasupra orașului. Vremea s-a anunțat a fi frumoasă, cu temperaturi maxime de până la 21 de grade celsius. De asemenea, accesul este liber și în zona de agrement și picnic de lângă Parcul Dendrologic.

Parcul Dendrologic, aflat departe de agitaţia cotidiană şi zumzetul oraşului, se întinde pe o suprafaţă de 22 de hectare și adăpostește peste 1200 de specii de plante româneşti şi exotice existene, dar şi păsări care şi-au găsit refugiul aici. Parcul natural dispune de alei de Parcul dendrologic Dr. Ioan Vlad din zona Valea Popii din Alba Iulia 34promenadă, locuri de odihnă, coşuri de gunoi, podețe și o parcare de 600 mp. Taxa de intrare  este de 1 leu pentru copii și 2 lei pentru adulți.

Citiți și FOTO: Raiul verde de deasupra oraşului: Parcul Dendrologic de pe Mamut, ianugurat oficial. O minune peisagistică şi o oază de linişte, pe 22 de hectare, la dispoziţia albaiulienilor

Electrica Furnizare Discount

În zona de agrement și picnic de lângă Parcul Dendrologic, sunt amenajate opt locuri de grătar, iar capacitatea terasei este de aproximativ 150 de locuri. Primăria a amplasat în interiorul complexului coșuri de gunoi și toalete ecologice.

Cei care vor decide să petreacă o zi în mijlocul naturii trebuie să-și aducă cărbunii pentru grătar, băuturile, dar și apa pentru a putea prepara mâncarea în condiții optime. Accesul se face în regim de gratuitate, între orele 9.00-21.00.

În incinta Bazei de Agrement, vizitatorii au următoarele obligaţii, (art.7 din Legea nr.54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic):

 1. a) să nu distrugă, modifice ori să degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări aflate în perimetrul Bazei de Agrement;
 2. b) să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate;
 3. c) să depună selectiv deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, în conformitate cu regulile privind colectarea selectivă;
 4. d) să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă;
 5. e) să respecte orarul de desfăşurare a activităţii Bazei de Agrement;
 6. f) să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat;
 7. g) să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop;
 8. h) să folosească pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice doar locurile special amenajate;
 9. i) să nu folosească produse de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 m faţă de cursurile de apă;
 10. j) să nu spele obiectele care au deservit activităţii de picnic în apele din vecinătatea Bazei de Agrement. Împrăştierea pe sol a apei uzate rezultate în urma activităţii de picnic sau vărsarea acesteia în apele din vecinătatea Bazei de Agrement sunt interzise;
 11. k) să nu hrănească animalele sălbatice;
 12. l) să nu îndepărteze, să nu rănească ori să nu distrugă plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural şi/sau construit;
 13. m) să nu posteze semne sau mesaje;
 14. n) să păstreze liniştea şi să nu deranjeze comunităţile locale, viaţa sălbatică sau alţi vizitatori;
 15. o) să nu arunce ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate;
 16. p) să respecte ordinea publică şi bunele moravuri, conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
 17. q) să nu desfăşoare activităţi de picnic în afara incintei Bazei de Agrement.

Constituie contravenţii şi se sancţionează următoarele fapte cu (art.8 din Legea nr.54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic):

– nerespectarea prevederilor art. 3 lit. a), cu amendă de la 100 lei la 500 lei;

– nerespectarea prevederilor art. 3 lit. b), cu amendă de la 200 lei la 2.000 lei;

– nerespectarea prevederilor art.3 lit.c), cu amendă de la 100 lei la 500 lei;

– nerespectarea prevederilor 3 lit.d), cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei;

– nerespectarea prevederilor art.3 lit. f), o) şi p), cu amendă de la 300 lei la 3.000 lei;

– nerespectarea prevederilor art.3 lit. e), g) – j), cu amendă de la 100 lei la 200 lei;

– nerespectarea prevederilor art.3 lit. k) – n), cu amendă de la 200 lei la 400 lei;

– nerespectarea prevederilor art.3 lit. q), cu amendă de la 1.000 la 3.000 lei.

Publicitate

Ştirea zilei

Șofer din Sebeș, prins BEAT, la volanul unui autoturism, pe autostrada A10. Avea o alcoolemie de 0,45 mg/l

Publicat

în

Șofer din Sebeș, prins BEAT, la volanul unui autoturism, pe autostrada A10. Avea o alcoolemie de 0,45 mg/l

Un bărbat de 41 de ani, din Sebeș, a fost depistat de către polițiștii din Sibiu, pe autostrada A10, în cadrul unei acțiuni pentru combaterea conducerii sub influența alcoolului, cu o alcoolemie de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La data de 23 octombrie a.c., în jurul orei 10,00, pe A10, km. 1, polițiștii au oprit pentru control un autoturism condus de către un bărbat în vârstă de 41 de ani, din municipiul Sebeș, județul Alba.

Electrica Furnizare Discount

Testarea alcoolscopică a șoferului a indicat o valoare de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind însoțit la o unitate medicală unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În cauză, s-au întocmit actele premergătoare efectuării de cercetări penale privind săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Acțiunile polițiștilor rutieri continuă în scopul conștientizării participanților la trafic asupra riscurilor la care se expun prin nerespectarea normelor legale privind circulația pe drumurile publice.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| ACCIDENT RUTIER la Cunța: O persoană ÎNCARCERATĂ, după ce s-a răsturnat cu autoturismul în afara părții carosabile

Publicat

în

FOTO| ACCIDENT RUTIER la Cunța: O persoană ÎNCARCERATĂ, după ce s-a răsturnat cu autoturismul în afara părții carosabile

Un accident rutier a avut loc luni, 25 octombrie, pe DN1, pe raza localității Cunța, unde un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile.

Garda de Intervenție Sebeș intervine pentru descarcere și pentru acordarea primului ajutor în cazul incidentului rutier.

Electrica Furnizare Discount

Din primele informații, la ajungerea forțelor de intervenție a fost găsită o persoană încercerată, în stare conștientă, realizându-se descarcerarea acesteia.

În cadrul evenimentului au intervenit o autospecială pentru stingere cu apă și spumă, un modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD B2.

FOTO: arhivă

Citește mai mult

Ştirea zilei

Cine poate intra în instituțiile publice fără să fie vaccinat. Anunțul șefului DSU, Raed Arafat

Publicat

în

Cine poate intra în instituțiile publice fără să fie vaccinat. Anunțul șefului DSU, Raed Arafat

Raed Arafat, ședul DSU, a făcut câteva precizări referitor la cei care pot intra în instituțiile publice fără vaccin.

Românii care nu au vaccin sau adeverință că au trecut prin boală nu mai au acces în instituțiile publice. Decizia a fost propusă de CNSU și a fost adoptată de guvernul interimar. Astăzi, însă, din cauza mai multor nemulțumiri, deciziile au fost modificate.

Electrica Furnizare Discount

„Pensionarii care ridică pensia, cei care ridică prestații sociale. În acest moment, în instituții publice, pentru angajați intrarea nu e condiționată de certificat verde, până trece legea”, a declarat Arafat.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare