Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Metropolizarea României”: Ce părere are primarul Ciugudului despre propunerea lui Ilie Bolojan și funcționalitatea administrațiilor mamut

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Metropolizarea României”: Ce părere are primarul Ciugudului despre propunerea lui Ilie Bolojan și funcționalitatea administrațiilor mamut

Ilie Bolojan, care a deținut trei mandate de primar al municipiului Oradea și este actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, vine cu o nouă rețetă pentru modernizarea țării, prin care comunele să devină sectoare, la fel ca în cazul Bucureștiului sau Chișinăului, iar bugetul de stat să acumuleze tot mai multă avuție. El lansează o nouă idee, care are în vedere ”Metropolizarea României”, astfel încât să fie eliminate cât de mult posibil discrepanțele majore existente în momentul de față între mediul rural și cel urban, iar cei defavorizați să poată beneficia de mai multe facilități, precum spitale, locuri de muncă, școli mai bune, oportunități sau acces la utilități.

I-am solicitat primarului din Ciugud, satul smart fruntaș în bune practici, din județul Alba și nu numai, o opinie cu privire la această propunere lansată de Ilie Bolojan:

„Am citit și eu propunerea domnului Ilie Bolojan privind așa-numita metropolizare a României, care presupune de fapt o comasare a comunelor care gravitează în jurul marilor municipii.

Nu este o propunere nouă deoarece, după cum cred că știți, există mai multe inițiative privind reorganizarea administrativă a României sau comasarea voluntară a comunelor cu orașe sau cu alte comune.

Orice măsură care va schimba structura administrativă a României trebuie gândită cu seriozitate pentru că va afecta ireversibil soarta locuitorilor din respectivele comunități.

Cred că este nevoie ca fiecare măsură să fie serios dezbătută, iar comasarea sau modificarea structurii administrative trebuie să rămână un act voluntar, care să exprime voința cetățenilor din localitățile care ar urma să se comaseze.

Părerea mea este că nu e necesară o metropolizare a României și crearea unor administrații publice mamut, deoarece acestea nu vor fi funcționale. Din păcate, în România avem numeroase exemple de instituții mamut care au adevărate picioare de lut, sunt bugetofage și funcționează greoi.

În cazul zonelor metropolitane municipiile, orașele și comunele componente pot colabora mult mai bine prin parteneriate sau asociații de dezvoltare intercomunitare. Deja asemenea structuri și parteneriate sunt funcționale în județul Alba.

Spre exemplu, Ciugud și Alba Iulia gândesc deja proiecte de dezvoltare strategică și deja colaborăm în multe domenii precum transportul, infrastructura, dezvoltarea economică, valorificarea Râului Mureș prin noile debarcadere care vor fi în fiecare localitate. Dorim, spre exemplu, ca în următorii ani, să construim cea mai lungă pistă de biciclete din Transilvania și poate din România – Via Maris Transilvana, o rută care va merge pe malul râului Mureș, pornind din Ciugud și ajungând în Alba Iulia, în parcul dendrologic.

În concluzie nu este nevoie de metropolizarea României, dar cu siguranță este nevoie de programarea strategică a zonelor metropolitane astfel încât localitățile componente să colaboreze și să își prioritizeze nevoile și investițiile. Este nevoie ca administrațiile locale dintr-o zonă metropolitană sau dintr-o zonă urbană funcțională să își dea mâna și să dezvolte împreună proiecte prin care să rezolve problemele întregii zone.” , a transmis primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, în urma unei solicitări ZiarulUnirea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională Citește și: Performanță deosebită pentru un elev de clasa a VI-a din Alba Iulia: Stănilă Răzvan, locul I la Olimpiada Micilor Istorici – Faza Județeană și calificare la națională Bordean […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea