Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Mesajul ministrului Eugen Nicolăescu de Ziua Mondială a Sănătăţii

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Verifică-ţi tensiunea arterială – Elimină riscul de infarct miocardic şi accident cerebral”. Sub acest slogan, în data de 7 aprilie 2013, Ministerul Sănătăţii a celebrat Ziua Mondială a Sănătăţii.

Hipertensiunea arterială (HTA) este o boală cronică care se manifestă prin înregistrarea de valori crescute ale tensiunii arteriale, peste limitele normale. HTA nu are simptome specifice, de aceea se mai numeşte “ucigaşul tăcut”, fiind un factor de risc major pentru creier, accidente vasculare sau atacuri ischemice tranzitorii pentru inimă, angină, infarctul de miocard, insuficienţă cardiacă sau alte boli cardiace, renale, dar şi pentru diabetul zaharat.
Există beneficii sociale și economice semnificative atunci când depistarea hipertensiunii se face precoce, se utilizează medicația adecvată și se monitorizează ulterior de către medicul curant.

Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-un control al factorilor de risc, cum ar fi dieta nesănătoasă, consumul de alcool și tutun și lipsa de activitate fizică. Dacă nu se iau măsuri la momentul potrivit pentru a reduce expunerea la acești factori, incidența bolilor cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea, poate crește.

“Actualul meu mandat, aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, va fi centrat pe prevenție. Mă refer la politici și programe de prevenție primară (combaterea factorilor de risc înainte de apariția bolilor) precum și programe de prevenție secundară (depistarea precoce a maladiilor deja instalate). Pentru aceasta, voi acorda o mare atenție dezvoltării cadrului instituțional necesar prevenței în interiorul sistemului de sănătate.

Prevenția în sine este o investiție pe termen lung în sănătatea populației. De aceea, îndemnul meu către cetățeni este să-și verifice periodictensiunea arterială pentru a preveni riscul de infarct miocardic şi accident cerebral”, a declarat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC

Bogdan Ilea

Publicat

în

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC În perioada sărbătorilor mai ales când este dezlegarea la pește, trebuie să fim foarte atenți la alimentele pe care le achiziționăm. ANPC transmite că recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi. ‘În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea