Curier Județean
Mega-ancheta la IPJ Alba: Sedii din județ, sigilate și percheziții la șefii din sistem
Mega-ancheta DNA la IPJ Alba: Sedii din județ, sigilate și percheziții la șefii din sistem
O anchetă a DNA vizează mai mulți polițiști din Alba, privind infracțiuni de corupție. Mega-dosarul se referă la fapte de dare și luare de mită, abuz în serviciu, dar și fraudă prin fonduri europene.
Percheziţii au avut loc la posturi comunale de poliţie din zona Munţilor Apuseni, la domiciliile unor poliţişti, o parte cu funcţii de conducere, precum şi la sedii de firme şi domicilii ale unor oameni de afaceri.
Din cele de 50 de percheziţii derulate joi, 9 iunie, 10 au avut loc la sedii de instituţii, printre care IPJ Alba, Poliţia Oraşului Câmpeni, Secţia de Poliţie Rurală Câmpeni, posturile de poliţie comunale Vidra, Poiana Vadului, Sohodol şi altele din zona de nord a judeţului.
Surse judiciare susţin că sedii ale unor posturi comunale ar fi fost sigilate de către procurori. Faptele de fraudă din fonduri europene ar fi avut loc în legătură cu proiecte finanţate de AFIR.
Deocamdată, procurorii nu au ajuns la faza urmăririi penale ”in personam”, dar sursele citate susţin că percheziţii au avut loc la domiciliile celor mai importante persoane din cadrul IPJ Alba, precum şi de la vârful Poliţiei Câmpeni. De asemenea, au avut percheziţii şi alţi poliţiştii care lucrează la structurile comunale vizate.
Aceleaşi surse afirmă că în ultimele luni, angajaţi de la Serviciul de Operaţiuni Speciale au fost detaşaţi în Apuseni pentru a urmări transporturile de lemn. Aceştia sunau la 112, pentru a fi verificate de către poliţiştii din zonă. De cele mai multe ori, transporturile de lemn erau lăsate să plece spre destinaţie, chiar dacă nu aveau documentele în regulă.
Pădurile din Munţii Apuseni au reprezentat permanent după Revoluţie o sursă importantă de beneficii pentru afaceriştii din domeniul exploatării lemnului, dar şi pentru oamenii legii, care trebuiau să aplice legea atunci când constatau ilegalităţi. În timp, la nivelul IPJ Alba, s-ar fi constituit o veritabilă reţea de protecţie a unor firme ce aveau drept obiect de activitate exploatarea şi procesarea masei lemnoase.
Unii dintre funcţionarii publici vizaţi ar fi primit mită sau ar fi comis fapte de abuz în serviciu în pentru a nu îşi îndeplini sau îndeplini defectuos sarcinile de verificare prevenire şi control a traficului de masă lemnoasă. Sursele indică faptul că unii angajaţi din mediul MAI ar fi asigurat un palier de protecţie pentru afacerile derulate nelegal de către firmele vizate de anchetă.
”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate corupţiei şi de fraudare a fondurilor europene, comise în cursul anilor 2021 şi 2022. În cursul zilei de 09 iunie 2022, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, se efectuează percheziţii domiciliare în 50 de locaţii situate pe raza judeţului Alba, din care 10 sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale”, se precizează în comunicatul DNA transmis joi, 9 iunie 2022.
Curier Județean
FOTO| Elevă a Liceului de Arte din Alba Iulia, premiu de excelență la Concursul de Interpretare, la secțiunea clarinet/saxofon
FOTO| Elevă a Liceului de Arte din Alba Iulia, premiu de excelență la Concursul de Interpretare, la secțiunea clarinet/saxofon
O elevă de clasa a X-a a Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia a câștigat premiu de excelență, la secțiunea clarinet/saxofon, la Concursul de Interpretare de la Cluj-Napoca.
„Daria Romoșan, eleva noastră minunată (clasa prof. Radu Beșliu), corepetată de prof. Ovidiu Pârjol au cântat extraordinar și au câștigat singurul premiu de excelență de la secțiunea clarinet/saxofon.
Felicitări Dariei și profesorilor ei. Ce bucurie să avem astfel de artiști!!!
Concurs de Interpretare, Cluj-Napoca 24-26 martie”, au transmis reprezentanții Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia
Curier Județean
FOTO| Zi duhovnicească la Penitenciarul Aiud: Cunoscutul teolog Danion Vasile le-a vorbit deținuților despre martirii și mărturisitorii care au pătimit în temnițele comuniste
Zi duhovnicească la Penitenciarul Aiud: Cunoscutul teolog Danion Vasile le-a vorbit deținuților despre martirii și mărturisitorii care au pătimit în temnițele comuniste
În ziua de 27 martie 2023, cunoscutul teolog Danion Vasile, din București, a susținut mai multe prelegeri persoanelor private de libertate, aflate în detenție la Penitenciarul Aiud.
Deținuții aflați în arest preventiv, tinerii custodiati la regimul închis și persoanele bolnave și vârstnice, respectând principiile de separație, au putut audia cuvântările marelui teolog referitoare la martirii și mărturisitorii care au pătimit în temnițele comuniste.
Ziua duhovnicească a fost încununată de slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite, la care a participat și părintele Dionisie Cosma de la Satu Mare, acesta vorbindu-le deținuților despre lucrarea minunată a Maicii Domnului și a Cuviosului Părinte Iulian, de la Schitul Prodromu, din Muntele Athos, de curând trecut la cele veșnice.
Evenimentul acesta se înscrie în șirul de acțiuni duhovnicești dedicate Postului Sfintelor Pătimiri și sunt organizate de preotul capelan Soponaru Marius.
Curier Județean
FOTO| SCUT – Proiect educativ dedicat siguranței elevilor de gimnaziu din școlile din Alba Iulia: Concursuri, premii și acțiuni preventive
SCUT – Proiect educativ dedicat siguranței elevilor de gimnaziu din școlile din Alba Iulia: Concursuri, premii și acțiuni preventive
În perioada martie – iunie 2023, Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia, derulează proiectul intitulat SCUT, dedicat siguranței elevilor de gimnaziu din școlile din Alba Iulia.
Proiectul își propune atragerea elevilor din clasele V-VIII, care studiază în unitățile de învățământ din municipiul Alba Iulia, în realizarea unor mesaje și acțiuni preventive care să aibă ca finalitate creșterea nivelului de pregătire în vederea adoptării unui comportament bazat pe respectarea regulilor, reducerea riscului de victimizare și optimizarea comunicării între școală, autorități și familie, în folosul siguranței tinerilor.
Da la începutul anului, a fost derulată o etapă preliminară, în care au fost stabilite echipe, formate din câte 7 elevi din unitățile de învățământ gimnazial din municipiul Alba Iulia și tot atâția părinți/reprezentanți legali, care sunt coordonate de câte un profesor, în scopul identificării problemelor cu care se confruntă minorii.
În funcție de problemele identificate, vor fi inițiate dezbateri la care vor lua parte specialiștii din instituțiile partenere, profesori, părinți și reprezentanți ai autorităților locale, pentru găsirea unor mijloace adecvate soluționării acestora.
Proiectul și-a propus atragerea unor personalități locale, din diverse domenii de activitate, care pot fi exemple pozitive pentru tineri dar și organizarea unor concursuri de creație artistică (filme, scenete, desene, graffiti, mesaje etc), îndemânare în folosirea bicicletei, trotinetei, skete-ului și rolelor și de cunoaștere a regulilor de circulație precum și organizarea unor activități recreative care să-i antreneze pe participanți în provocări privind cunoașterea obiectivelor turistice din municipiul Alba Iulia și a legislației.
Câștigătorii concursurilor care vor fi organizate în cadrul proiectului SCUT vor beneficia de premii și surprize.
Una dintre activitățile cuprinse în calendarul proiectului SCUT a avut loc la data de 24 martie, cu ocazia manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Poliției Române, când mai multe echipe au fost prezente în Piața Cetății din municipiul Alba Iulia, pentru o interacțiune directă cu polițiștii, reprezentanții Primăriei Municipiului Alba Iulia și al celorlalte instituții partenere în cadrul proiectului.
În luna aprilie vor fi realizate materialele informativ – preventive care vor fi expuse public și vor fi votate în sistem informatic.
Siguranța copiilor este răspunderea noastră, a tuturor!
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
Mesaje de Florii 2023. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
Mesaje de Florii 2023. FELICITĂRI și URĂRI în Duminica Floriilor pentru apropiați, rude și cunoștințe
-
Actualitateacum 21 de ore
Atenție la falșii angajați ai băncilor: Poliția avertizează asupra unei fraude în mediul online
-
Actualitateacum 12 ore
TOPUL celor mai contaminate fructe și legume: Pesticide, erbicide și a alte substanțe chimice dăunătoare sănătății umane
-
Ştirea zileiacum 10 ore
FOTO| Veteranul de război maior (rtg) Iosif Cosma Roman, din Alba Iulia, împlinește astăzi venerabila vârstă de 100 de ani: A fost vecin cu fotograful Marii Uniri, Samoilă Mârza
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
EXCLUSIV| Hotelul „Cetate” din Alba Iulia ar putea fi cumpărat de Universitatea „1 Decembrie 1918”! Cât valorează imobilul și ce destinație ar putea avea pentru UAB