Rămâi conectat

Ştirea zilei

Medicul Mircea Loiș, șeful CMJ Alba, a fost achitat și de Curtea de Apel Alba Iulia

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia au pronunțat soluția definitivă în dosarul medicului Mircea Loiș, șeful CMJ Alba, acuzat de DNA Alba Iulia de corupție. Instanța a decis schimbarea încadrării juridice a faptei de care șeful CMJ Alba a fost acuzat, a dispus achitarea acestuia obligându-l în schimb la plata sumei de 5.500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi inculpatul Loiş Radu Mircea împotriva sentinţei penale nr. 522/03 decembrie 2013 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în dosar nr. 1348/176/2013 Desfiinţează sentinţa penală atacată şi procedând la o nouă judecată: I. În baza art. 334 C.pr.penală anterior (art.386 C.pr.penală în vigoare) schimbă încadrarea juridică a faptei din infracţiunea prev. de art. 17 lit.c din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 292 cod penal anterior şi art. 28 din Legea nr. 176/2010 cu aplicarea art. 33 lit.a cod penal anterior în infracţiunea prev. de 28 din Legea nr. 176/2010 raportat la art. 292 cod penal anterior cu aplicarea art . 41 alin.2 cod penal anterior, prin reţinerea dispoziţiilor art. 5 cod penal. II. În baza art. 396 alin.1, 5 C.pr.penală cu raportare la dispoziţiile art. 19 din Legea nr. 255/2013 dispune achitarea inculpatului Loiş Radu Mircea de sub acuzaţiile săvârşirii infracţiunilor prev. de: – art. 12 lit.a teza I din Legea nr. 78/2000; – art. 28 din Legea nr. 176/2010 raportat la art. 292 cod penal anterior cu aplicarea art . 41 alin.2 cod penal anterior şi art. 5 cod penal. III. În baza art . 275 pct. 1 lit.a C.pr.penală obligă pe inculpat să plătească statului suma de 5500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare la instanţa de fond. IV. În baza art. 275 alin.3 C.pr.penală cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. Onorariul apărătorului din oficiu în cotă procentuală de 50 lei va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 17 februarie 2014”, se arată în soluția pe scurt publicată pe portalul instanței.

Reamintim că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus, în luna februarie 2013, trimiterea în judecată a șefului Centrului Medical Județean (CMJ) Alba din cadrul Direcției Medicale a Ministerului Administrației și Internelor, Radu Mircea Loiș, medic ofițer de poliție cu gradul de comisar șef în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția, însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informații obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale și fals în declarații.

În perioada 2008 – octombrie 2012, inculpatul Loiș Radu Mircea, medic șef al C.M.J. Alba și ofițer de poliție, cu încălcarea prevederilor Statutului polițistului, a administrat activitatea comercială desfășurată de SC Medimage Loiș SRL Alba Iulia, farmacia sa și a soției sale. Astfel, inculpatul a semnat documentele referitoare la activitatea comercială a farmaciei (contracte facturi, plăți în numerar prin conturi bancare) în relațiile contractuale cu furnizorii și clienții, inclusiv Casa de Asigurări de Sănătate Alba și C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. Pentru a ascunde faptul că efectuează acte de comerț și că firma la care este asociat are relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba și C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., inculpatul Loiș Radu Mircea a omis să consemneze în declarațiile de avere și de interese întocmite în anii 2008 – 2012 faptul că este asociat într-o societate comercială, că a împrumutat această firmă cu diferite sume de bani, că a încasat sume de bani cu titlu de restituire împrumut și că are încheiate contracte cu instituțiile publice menționate mai sus”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

La data de 3 decembrie 2013 Judecătoria Alba Iulia a pronunțat sentința prin care Mircea Loiș a fost achitat, primit în schimb o amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei. Sentința a fost atacata prin apelul judecat de Curtea de Apel Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Curiozitățile neștiute ale unei comune din Alba: gardurile ”irlandeze” de la Nemeși, frasinul uriaș de la Hărăști, chipul lui Decebal de pe muntele Struțu și ”gropile cu picioci” de la Poieni

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Curiozitățile neștiute ale unei comune din Alba: gardurile ”irlandeze” de la Nemeși, frasinul uriaș de la Hărăști, chipul lui Decebal de pe muntele Struțu și ”gropile cu picioci” de la Poieni Comuna Vidra din Munţii Apuseni deţine câteva curiozităţi suficiente pentru a determina un turist să o viziteze. Localitatea deține un record care nu va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea