Ziarul Unirea

Medicii de familie trebuie să scoată mii de euro din buzunar pentru sistemul informatic

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Introducerea cardului naţional de sănătate şi a reţetelor electronice îi vor pune pe medicii de familie la plată şi se pare că aceştia vor trebui să bage mâna adânc în buzunar, costurile ridicându-se la câteva mii de euro. Până pe data de 31 martie a.c. toţi medicii şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, conform Ordinului 1047 din 15 decembrie 2010, publicat în Monitorul Oficial din 11 ianuarie 2011, „au obligaţia să creeze cadrul informatic necesar punerii în aplicare a strategiei e-România şi e-Sănătate şi pentru implementarea proiectelor informatice SIUI actualizat (on-line), cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, e-Prescriere şi dosarul electronic medical”. Drept urmare medicii de familie din ţară şi implicit de la noi din judeţ vor trebui să asigure infrastructura informatică care se referă în principal la „asigurarea cu tehnică de calcul, soluţii de internet de bandă largă şi de back-up pentru acestea, infrastructură de networking specifică, precum şi alte servicii considerate necesare”. Banii trebuie puşi la bătaie de către medici, ordinul precizând clar acest lucru: „cheltuielile privind asigurarea infrastructurii informatice se realizează, în condiţiile legii, din bugetul de venituri şi cheltuieli propriu al furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi materiale sanitare sau, după caz, din veniturile proprii ale acestora”. Aşadar dacă vor să mai fie în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba medicii de familie au nevoie de internet de mare viteză şi softuri plus servere pentru a stoca toate datele pe care le vor trimite online prin sistemul informatic unic integrat (SIUI). De asemenea medicii de familie vor trebui să achiziţioneze şi cititoare pentru cardurile naţionale de sănătate care ar costa în jur de 3 mii de euro, o sumă foarte mare în special pentru doctorii care au pe listă un număr mic de pacienţi. Vor plăti bani şi pentru semnătura electronică care valorează 50 de euro şi bineînţeles pentru abonamentul la internet. SIUI va intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie a.c.
Să zicem că medicii din urban, forţaţi oarecum, vor face aceste investiţii, chiar dacă va dura ceva vreme până îşi vor recupera banii. Ce se va întâmpla cu medicii din mediul rural unde conexiunea la internet lasă de dorit sau mai grav, nu există, cum îşi vor desfăşura aceştia activitatea? Cu siguranţă nu puţini medici de familie de la noi din judeţ se vor arăta nemulţumiţi de faptul că trebuie să scoată atâţia bani pentru a face parte din noul sistem. „Este foarte costisitor, ordinul îi obligă pe medicii de familie să investească în plus pentru a putea încheia contracte cu casa de asigurări de sănătate. Să achiziţioneze inscriptoare şi cititoare de carduri, să investească pentru semnătura electronică şi aşa mai departe. În mediul rural, în zonele de munte nu există siguranţa că internetul va funcţiona propice, iar reţeaua nu va cădea şi astfel raportările nu vor putea fi făcute. Pentru medicii care nu au liste mari de pacienţi investiţia ar putea fi o problemă. Este o perioadă de incertitudine, medicii ar trebui să se ocupe de pacienţi nu de tehnică” ne-a declarat dr. George Haber, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Alba. Urmează să vedem câţi medici de familie din Alba vor accepta să suporte costurile pentru realizarea noului sistem informatic şi pentru introducerea cardului naţional de sănătate în condiţiile în care veniturile cabinetelor medicilor de familie s-au diminuat. (L.I.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

dragos 29 ianuarie 2011 at 22:28

care mii de euro?

trebuie doar sa cumpere programul care costa maxim 50 de euro (daca e de la firmele lui voiculescu inteleg – poate sa coste mai mult decat cel mai bun program de proiectare)

ca sa atrageti atentia publicului ati scris putin si de la voi
pai asa ajungem la zeci de mii de euro:
1. laptop 2500 lei – de preferat doua
2. curs de calculator
3. maus optic (mouse) – 70 lei
4. geanta la laptop
5. abonament internet – 50 lei pe luna dar ei isi pot face si la 150 de lei
5. cablu internet
6. gauri in perete
7. platit informatician sa vina sa instaleze programul

ia sa vedem.

oricum farmaciile si multi medici de familie au internetul si stiu foarte bine cat costa un abonament lunar.
e clar ca au calculatoare performante si monitoare plate (cel putin cele din alba)
deci nu mai trebuie sa cumpere si acum echipament nou.

ofcourse (bineinteles) ca ce super ar fi ca statul sa aloce macar 200 de milioane de lei vechi pentru fiecare medic de familie sa faca fata noilor prevederi legale, ca apoi ar stii fiecare cum sa isi bage acesti bani in buzunar si sa justifice cheltuielile.

Comentariile sunt oprite