Rămâi conectat

Cultură Educație

Medicii de familie, ţinte vii în colimatorul Ministrului Sănătăţii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Mă întreb, fără să fiu retoric, oare ce tânăr din România ar vrea să devină medic văzând acest război crunt pe care ministrul sănătăţii îl poartă împotriva bolnavilor şi a halatelor albe? Cine ar mai deveni medic dacă ar putea prevedea toate dificultăţile care îl aşteaptă: veşnic un om ocupat, veşnic un om obosit, veşnic cu mâinile şi ochii pe mizeria umană, veşnic cu halatele transpirate şi murdare de sânge din sălile de operaţie dar cu zâmbetul pe buze. În lupta cu boala şi moartea medicul iese câteodată învingător, câteodată învins dar întotdeauna se ridică asemeni păsării Phoenix şi luptă mai departe într-un sistem sanitar veşnic subfinanţat.
Până când ministrul sănătăţii nu va înţelege acest lucru, medicii şi pacienţii vor fi în continuare în căutarea unui vindecător miraculos. Războiul transformării spitalelor în azile sau a comasării spitalelor mici nu s-a terminat, protestele halatelor albe dar şi ale pacienţilor fiind în desfăşurare şi domnul ministru ţinteşte din nou de astă dată spre medicii de familie care sunt baza piramidei sistemului medical.
Medicul de familie care nu-l priveşte pe bolnav ca pe un om oarecare ci ca pe un om „din familia lui” are un spirit de Sherlock Holmes veşnic în căutare de semne de boală, de prescripţie de medicamente dar făcând şi o medicină preventivă şi oferind multă căldură, duioşie, linişte şi de ce nu, speranţă bolnavului. El, medicul de familie, are o sporită capacitate de analiză şi sinteză pe care noi medicii specialişti nu le avem aşa de dezvoltate. El trebuie să decidă din noianul de medicamente prescrise de medicii specialişti, „ce merge şi ce nu merge” la boala pacientului. Pe aceşti medici „îi ţinteşte” ministrul sănătăţii. Medicii de familie nu vor să semneze şi pe bună dreptate Contractul cadru pe anul 2011 cu Casa de Asigurări de Sănătate deoarece are consecinţe grave asupra medicului şi asupra bolnavilor. În Contractul cadru se prevede un plafon la reţetele compensate şi gratuite şi la investigaţiile medicale. Acest lucru îi va determina pe medici să aleagă între pacienţi: cine moare, cine trăieşte. Medicul de familie refuză să ia locul lui Dumnezeu.
Tot în Contractul cadru se prevede pentru medicina primară o sumă mai mică cu 3,4% în 2011 faţă de 2010. Acum când se scumpeşte totul, inclusiv medicamentele, banii sunt mai puţini. Nu este drept!
De asemenea, Contractul cadru obligă pe medicii de familie să înscrie pe noul card de sănătate datele pacienţilor şi istoricul medical. Inscriptorul de card costă 3000 de euro, bani pe care trebuie să-i dea doctorul iar o inscripţie durează 30 minute de pacient. Dacă ar avea 1500-2000 de pacienţi faceţi dumneavoastră o socoteală să vedeţi câte ore ar trebui să se muncească.
O altă directivă a Contractului cadru este înfiinţarea unor centre de permanenţă, o idee veche PSD-istă îmbrăcată portocaliu. Nu se spune însă în ce spaţii vor funcţiona, cu ce bani, cine plăteşte gărzile medicilor de familie.
Medicii de familie care au mai puţin de 1500 de pacienţi vor veni cu bani de acasă sau vor da faliment. Cine vor fi aceşti medici? Vor fi în general tinerii care intră în sistem şi se vor trezi direct medic-şomer. De asemenea se vrea ca acest contract să se semneze pe 2 ani, ceea ce este o gravă nedreptate deoarece nu ştii cum vor evolua preţurile în acest timp.
Acestea sunt câteva probleme importante pentru medicii de familie care ar trebui cunoscute de marele public.
Medicul se realizează prin pacienţii lui, adică prin oameni suferinzi şi bolnavi. Până nu veţi înţelege nobleţea compasiunii, domnule ministru, nu veţi fi niciodată ministrul sănătăţii în sufletul medicilor, dar mai ales în sufletul celor suferinzi şi bolnavi.
Dr. Mircea FRENŢIU, medic primar chirurg


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea