Rămâi conectat

Actualitate

Masterplan judeţean în valoare de 135 de milioane de euro, pentru noi reţele de apă şi canalizare

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În perioada 2014-2020, mai multe aglomerări între 2000 şi 10.000 de locuitori din judeţul Alba vor fi racordate la reţele de apă şi canalizare,  printre care oraşele Baia de Arieş şi Abrud. Anunţul a fost făcut în urmă cu aproximativ o săptămână, când  preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, s-a întâlnit cu o delegaţie formată din reprezentanţi ai Ministerului Fondurilor Europene, ai Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, ai unei societăţi de consultanţă şi ai operatorului regional de apă şi de canalizare din judeţul Alba- SC Apa CTTA SA,  pentru a stabili necesarul de finanţare pentru acest proiect. Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii Apa CTTA au declarat că se lucrează deja la masterplanul judeţului, oferind câteva detalii despre acesta.

 „Suntem în faza în care pregătim deja etapa a II- a de finanţări pe POS Mediu 2014- 2020 pentru localităţile, aglomerările, între 2000 şi 10.000 de locuitori. Săptămâna trecută am avut vizita în teren a reprezentanţilor Ministerului Mediului şi a firmei de consultanţă cu care colaborează autoritatea de management din cadrul Ministerului Mediului. Lucrăm la această etapă tot împreună cu consultantul nostru Halcrow, în speţă cu domnul Tudor Tacsan şi echipa sa. Dânşii vor realiza masterplanul la nivelul judeţului pentru etapa aceasta şi următoarea, după 2020. Suntem în faza în care am pregătit lista lungă de lucrări şi lista scurtă de lucrări prioritare cu care ne vom prezenta la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Mediului şi vom vedea, şi în urma vizitei pe care au făcut-o în teren, ce anume din lucrările pe care noi le-am propus şi le vom propune în masterplan vor fi acceptate pentru finanţare”, a declarat Ioan Dreghiciu, dir. adj. Apa CTTA.

Mai detaliat despre acest proiect a vorbit Eugen Ioniţă, directorul unităţii de implementare: “Pe scurt, în prima etapă  POS Mediu, 2007-2013, se realizează investiţii în 7aglomerări mai mari 10.000 de locuitori din judeţul Alba. În etapa 2014-2020 sunt propuse aglomerările între 2000 şi 10.000 de locuitori. Ca oraşe, am prevăzut lucrări în Baia de Arieş şi Abrud, oraşe care nu au fost prinse în prima etapă din cauza dimensiunii lor şi în mai multe aglomerări formate din comune. Dar, nu vrem să dăm aceste date, care sunt încă în lucru, pentru a nu oferi un orizont de aşteptare nepermis autorităţilor locale. Ce pot să vă spun la modul general, este că împreună cu consultanţii noştri am identificat necesităţile de finanţare pentru perioada 2014-2020 în infrastructura de apă şi apă uzată din judeţ la circa 135 de milioane de euro. Dintre acestea, circa 85 de milioane se vor realiza prin POS Mediu 2014-2020, iar diferenţa de 50 de milioane de euro va fi finanţată tot din surse nerambursabile prin Programul Operaţional de Dezvoltare Rurală. Vom face un masterplan comun pentru toate localităţile judeţului, 135 de milioane de euro. Stabilim aceleaşi reguli ale jocului şi pentru PNDR şi pentru POS MEDIU, tocmai ca să fie vorba de o infrastructură cu aceleaşi condiţii de execuţie, urmând ca la faza de proiecte tehnice cei de la PNDR să respecte regula impusă de noi (este vorba de calitatea lucrărilor)”.

 „Noi, prin Programul Pperaţional Sectorial de Mediu vom duce apa, ca şi conductă de transport,  până la limita comunei şi vom face rezervorul de apă, iar primăria, unitatea administrativ teritorială, prin  PNDR, va licita şi va executa reţeaua de distribuţie în cadrul comunei, urmând ca până în 2020 să asigurăm conformitatea la directivele de mediu atât la apă cât şi la canal în toate localităţile din judeţul Alba”, a explicat Eugen Ioniţă.

 Mai multe informaţii despre acest proiect vor fi anunţate în toamnă, când speră reprezentanţii Apa CTTA, va fi semnat şi contractul de finanţare.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea